Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου – Γιατί έγινε τώρα η επίθεση με τους βομβητές και οι 2 θεωρίες για το σχέδιο Νετανιάχου

Μαχητές της Χεζμπολάχ χαιρετούν καθώς στέκονται δίπλα στα φέρετρα των τεσσάρων θυμάτων που σκοτώθηκαν την Τρίτη μετά την έκρηξη των φορητών βομβητών τους, κατά τη διάρκεια της κηδείας τους στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, Λίβανος, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Bilal Hussein)

Σοβαρές ανησυχίες για το ξέσπασμα ολοκληρωτικού πολέμου με το Ισραήλ εγείρει το μπαράζ εκρήξεων σε συσκευές του επικοινωνιακού εξοπλισμού της Χεζμπολάχ.

Οι αρχές του Ισραήλ δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο σχετικά με το περιστατικό. Χωρίς να αναφερθεί στις εκρήξεις στον Λίβανο, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε πως το «κέντρο βάρους» του πολέμου μετακινείται «προς βορρά», όπου λαμβάνουν χώρα εδώ και μήνες ανταλλαγές πυρών με τη σιιτική οργάνωση με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι και στις δύο πλευρές της μεθορίου να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία την Πέμπτη 19/9 στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για τις εκρήξεις που αποδίδονται στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Η Χεζμπολάχ είχε αρχίσει να υποψιάζεται

Όπως υποστηρίζουν διεθνή ΜΜΕ, η Χεζμπολάχ βρισκόταν στα πρόθυρα να ανακαλύψει την επιχείρηση του Ισραήλ με τους παγιδευμένους βομβητές και επομένως, το Ισραήλ αποφάσισε να δράσει άμεσα. Η σιιτική οργάνωση δεν εκτίμησε πλήρως την απειλή από τον πρώτο γύρο των εκρήξεων την Τρίτη 17/9 και έτσι ακολούθησαν νέες εκρήξεις την Τετάρτη 18/9. Ο απολογισμός των θυμάτων από τη νέα επίθεση είναι 20 νεκροί και πάνω από 450 τραυματίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz της αριστερής αντιπολίτευσης, ο Νασράλα ήταν εκείνος που τον περασμένο Φεβρουάριο έδωσε εντολή να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται κινητά τηλέφωνα, επειδή είχαν καταφέρει να διεισδύσουν σε αυτά οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Έτσι, τα μέλη της Χεζμπολάχ έλαβαν ένα παλιό μοντέλο βομβητών με την πεποίθηση ότι ήταν πιο ασφαλή. Η επιλογή αυτή αποδείχθηκε μοιραία.

Οι δύο θεωρίες για τις προθέσεις του Νετανιάχου

Αν πίσω από τις καταστροφικές εκρήξεις βρίσκεται πράγματι το Ισραήλ, υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις για το τι σχεδιάζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τη Haaretz.

  • Η πρώτη είναι ότι ελπίζει πως η αυξανόμενη πίεση θα οδηγήσει τελικά τη Χεζμπολάχ σε οριακό σημείο και ο Νασράλα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το τίμημα που πληρώνει η οργάνωση για την στήριξή της στη Χαμάς, είναι πολύ υψηλό. Θα επιδιώξει έτσι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην οποία η μονάδα Radwan (μονάδα δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ) θα αποσυρθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι, επιτρέποντας έτσι στους Ισραηλινούς του βορρά να επιστρέψουν στα σπίτια τους στα σύνορα με τον Λίβανο.
  • Η δεύτερη είναι ότι το Ισραήλ ενδεχομένως προσπαθεί να παρασύρει τη Χεζμπολάχ σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Αν ο Νασράλα πέσει στην παγίδα που έχει στήσει το Ισραήλ και σκοτωθούν ισραηλινοί άμαχοι, το Ισραήλ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την όποια διεθνή νομιμότητα που απολαμβάνει για να ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Διαβάστε επίσης:

Απαγόρευση του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους – Το προσχέδιο της Κομισιόν και τι προβλέπει για το άτμισμα

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Με εξώδικο απαντούν οι εργαζόμενοι – Καταγγέλλουν στοχευμένες απολύσεις συνδικαλιστών

Ισραηλινά ΜΜΕ: Αυτός είναι ο 73χρονος επιχειρηματίας που σκόπευε να δολοφονήσει τον Νετανιάχου (Photo – Video)

Κενά ασφαλείας και ερωτήματα: Πώς μπήκαν και έφυγαν κύριοι με 30 λάπτοπ από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας;

Τέμπη: «Στέλνετε μηχανοδηγούς στο έλεος του Θεού, μήπως αποτραπεί το δυστύχημα» – Ξεσπά συγγενής θύματος

Διασυνοριακή απάτη-μαμούθ: Οι 62 εμπλεκόμενοι, η μέθοδος… carousel, και η ζημιά των 30 εκατ. ευρώ για το δημόσιο

Palestine 2: Οι Χούθι αποκάλυψαν τον νέο υπερηχητικό πύραυλο των 16 mach που απειλεί το Ισραήλ (Video)