Στα πρόθυρα εξέγερσης η Κολομβία – Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από πυρά αστυνομικών δυνάμεων

Μέρες εξέγερσης βιώνει η Κολομβία. Ογκώδεις διαδηλώσεις έχουν πλημμυρίσει τις πόλεις και η κατάσταση μοιάζει να είναι εκτός κυβερνητικού ελέγχου. Αστυνομία και στρατός αντιδρούν πυροβολώντας με αληθινές σφαίρες αφήνοντας πίσω 24 νεκρούς και 800 τραυματίες σύμφωνα με κυβερνητικές εκθέσεις.

Η κολομβιανή ΜΚΟ Indepaz αμφισβητεί τα παραπάνω νούμερα και κάνει λόγο για 34 νεκρούς. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου και αρχικά αφορούσαν την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε. Ο κολομβιανός πρωθυπουργός έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις απέσυρε το επίμαχο νομοσχέδιο και παραιτήθηκε ο υπουργός οικονομικών παραιτήθηκε.

Ωστόσο, το αντιπολιτευόμενο κίνημα δεν υποχώρησε και έχει διευρύνει τα αιτήματα του, που περιλαμβάνουν κοινωνικά και οικονομικά αιτήματα όπως η αύξηση των συντάξεων, η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και η αναβάθμιση του συστήματος υγείας.

Η χώρα βρίσκεται εν μέσω μίας δεινής οικονομικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας, η οποία έχει αφήσει πίσω της μίας συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 6.8%, η ανεργία έχει αυξηθεί στο 16.8% τον Μάρτιο ενόσω περίπου το μισό του πληθυσμού ζει κάτω ή στο όριο της φτώχειας.

Οι διαδηλωτές έχουν επιτεθεί σε πολλά αστυνομικά τμήματα στη Μπογκοτά, βάζοντας τους φωτιά ενώ έχουν καταγραφεί επιθέσεις με μαχαίρια και σε αστυνομικούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Το επίκεντρο της δράσης των διαδηλωτών φαίνεται να είναι η δυτική πόλη Κάλι, όπου έχουν στηθεί οδοφράγματα και πολλά κτήρια έχουν δεχθεί επιθέσεις. Μάλιστα, εκεί ο στρατός εμπλέκεται στην προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση αυτοσυγκράτησης στις κολομβιανές δυνάμεις ασφαλείας, δηλώνοντας «έχουμε δεχθεί αναφορές, έχουμε μάρτυρες για εκτεταμένη χρήση βίας από αστυνομικούς, πυροβολισμού, αληθινές σφαίρες, ξυλοδαρμούς διαδηλωτών καθώς και κρατήσεις» ανέφερε η εκπρόσωπος Μάρτα Χουρτάδο. Οι ΗΠΑ δια της αναπληρώτριας εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκαν λέγοντας «Παροτρύνουμε τις δυνάμεις ασφαλείας σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί η απώλεια ζωής».

Ο Πίτερ Στάνο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την ανησυχία του αναφέροντας ότι «Είναι πραγματικά προτεραιότητα η παύση της κλιμάκωσης αυτής της βίας και θα πρέπει να αποφευχθεί η δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας».

Ο κολομβιανός πρωθυπουργός Ντούκε ζήτησε από τους πολίτες της χώρας να απέχουν από πράξεις βίας και υποσχέθηκε «να δημιουργήσει έναν χώρο που θα ακούει τους πολίτες και θα κατασκευάζει λύσεις προσανατολιζόμενες προς αυτούς τους στόχους».

Βέβαια, πρόκειται για μία υπόσχεση που ο Ντούκε έχει ξανακάνει το 2019 και έμεινε κενό γράμμα. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Άμυνας Ντιέγκο Μολάνο ρίχνει λάδι στη φωτιά δηλώνοντας ότι «η βία ήταν συστηματική, προσχεδιασμένη και χρηματοδοτημένη από εγκληματικές οργανώσεις».

Για την κολομβιανή κυβέρνηση εγκληματικές οργανώσεις θεωρούνται οι αριστεροί αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) και μέλη του FARC που δεν αποδέχθηκαν την ειρηνευτική συμφωνία του 2016.

Πηγές: BBC, NYT, Local 10

Ετικέτες