Συνεχίζεται ο αγώνας εκατοντάδων μεριδιούχων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας προκειμένου να δικαιωθούν από την μεγάλη οικονομική απάτη που οδήγησε την Τράπεζα σε λουκέτο και τους ίδιους στην οικονομική καταστροφή .
Παράλληλα με την δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη με συνολικά 88 κατηγορούμενους, οι μεριδιούχοι προσφεύγουν και στα Πολιτικά Δικαστήρια.
Όπως αναφέρουν, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθεί το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη δεκάδες μεριδιούχοι της πρώην Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, η άδεια της οποίας ανεστάλη το 2012 με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, συμμετέχουν στην ομαδική αγωγή κατά μελών του ΔΣ της Τράπεζας, με σκοπό την αποκατάσταση της απώλειας των περιουσιών τους. Την συμμετοχή στην αγωγή διοργανώνει ο Σύλλογος Μεριδιούχων της πρώην Αχαϊκής Τράπεζας δίνοντας τη δυνατότητα στα 500 περίπου μέλη του, που τόσα χρόνια περιμένουν υπομονετικά, να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο που τους δίνει ο νόμος, για κάτι που σε κάθε περίπτωση εμφανίζεται δίκαιο.
Στην πραγματικότητα, η στροφή ενώπιον των Πολιτικών Δικαστηρίων, κατά των διοικούντων της Τράπεζας, η οποία εν μια νυκτί, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Γενικής Συνέλευσης και των μεριδιούχων που επένδυσαν στην στήριξή της με την αγορά μεριδίων, είναι η μόνη διέξοδος που τους απομένει.
Τούτο συμβαίνει αφενός διότι το προϊόν εκκαθάρισης μετά από 12 χρόνια από το κλείσιμό της, είναι παθητικό με ένα μεγάλο ποσό να απομένει, ώστε να τεθεί ζήτημα αναγγελίας των μεριδιούχων και να αποζημιωθούν από τις εισπράξεις της εκκαθάρισης. Εξάλλου, οι ανεξάρτητες εκτιμήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την πορεία της εκκαθάρισης είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικές, αφού το Χρηματοδοτικό Κενό («funding gap») που πρέπει να καλυφθεί είναι 209.473.992 ευρώ, οι Εισπράξεις όλα αυτά τα χρόνια 57.000.000 ευρώ και το Εκτιμώμενο Ανακτήσιμο Ποσό 28.085.000 ευρώ, με ένα ποσό 124.389.000 ευρώ να μένει ακάλυπτο.
Αφετέρου, ο πρωταρχικά αρμόδιος να αναζητεί αποζημιωτικές ευθύνες όταν ένα νομικό πρόσωπο τίθεται σε εκκαθάριση και υπάρχουν υπόνοιες κακοδιαχείρισης, όπως αυτές που οδήγησαν 88 συνολικά κατηγορουμένους στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει αυτό το διάστημα, είναι ο εκκαθαριστής του νομικού προσώπου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ειδική εκκαθαρίστρια PQH. Παρόλα αυτά, ανάλογη πρωτοβουλία, δηλαδή άσκηση Εταιρικής Αγωγής, από την ειδική εκκαθαρίστρια δεν έχει ασκηθεί 12 χρόνια μετά την ανάκληση της άδειας της Αχαϊκής Τράπεζας, προκαλώντας ένα ακόμα αδιέξοδο για τους ζημιωθέντες μεριδιούχους.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Σύλλογος Μεριδιούχων της πρώην Αχαϊκής, ανέλαβε να σηκώσει στις πλάτες του το δύσκολο φορτίο της δίκαιης αποκατάστασης των ζημιών των μελών του.
Όπως ανέφερε στο documentonews.gr o νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου, δικηγόρος Πατρών Βασίλης Μάρκου :
«Οι μεριδιούχοι της Αχαϊκής Τράπεζας, επένδυσαν τις αποταμιεύσεις τους, αξιώνοντας μια επιτυχημένη εταιρική πορεία της Τράπεζας στο μέλλον και δείχνοντας εμπιστοσύνη σε ένα τραπεζικό μοντέλο που θεωρητικά είχε επιλεγεί με σκοπό την αιμοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της τοπικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας, μιας περιοχής με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας διαχρονικά και τους χαμηλότερους δείκτες ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι άνθρωποι, που αποτελούσαν μέρος της αξιολογότερης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Αχαΐα, όχι μόνο υπέστησαν ένα ραγδαίο χτύπημα στους οικονομικούς ισολογισμούς τους και τον οικονομικό προγραμματισμό τους, διακινδυνεύοντας προσπάθειες και μόχθο πολλών ετών. Αλλά, ήρθαν αντιμέτωποι με τον κλονισμό της πίστης τους, που θα μπορούσε να είναι ικανός να τους παρασύρει στην ιδιωτική μελαγχολία αδυνατώντας να σταθούν στα πόδια τους αμετάκλητα σε επιχειρηματικό και προσωπικό επίπεδο.
Μια περιοχή που μετά την αποβιομηχάνιση της στα μέσα της δεκαετίας του ’90, καταρρακωμένη από την ανεργία, έπρεπε να γνωρίσει 20 χρόνια μετά ένα δεύτερο ραγδαίο χτύπημα στην οικονομία της με χιλιάδες απώλειες περιουσιών, οικογενειακά δράματα και τεράστια ψυχολογική επίπτωση στο συλλογικό της γίγνεσθαι. Δεν μπορώ να διανοηθώ καν, ότι δεν θα υπάρξει ποτέ αποκατάσταση της βλάβης που προκλήθηκε σε αυτούς τους ανθρώπους.
Αυτός είναι ο λόγος που στραφήκαμε με ίδια πρωτοβουλία πλέον στα Πολιτικά Δικαστήρια αξιώνοντας ευθέως αποζημιώσεις από κάποια μέλη του ΔΣ της πρώην Τράπεζας, ασκήσαμε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα το πάγωμα των περιουσιών τριών από αυτούς και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας, απευθυνόμενοι σε όλα τα Ανώτατα Όργανα της Πολιτείας.»
Διαβάστε επίσης: Fast track αθωωτική πρόταση για την Αχαϊκή