Στα όρια της θεσμικής εκτροπής Κυριάκος και Σαμαράς

Αμετανόητος και πιο διχαστικός από ποτέ εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός, με το κλείσιμο της συμφωνίας για το μακεδονικό, τον έστειλε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Ρεπορτάζ:  Αρης Επιτροπάκης

Ο τέως πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να δείξει ότι παραμένει ενεργός στην πολιτική, έβγαλε από τα αραχνιασμένα ντουλάπια της Δεξιάς τη σάρισα της μισαλλοδοξίας και… κίνησε για τον πόλεμο. Και δεν βρέθηκε ένας από τη ΝΔ ή κάποιος από τους συνεργάτες του να τον ενημερώσει πως βρισκόμαστε στο 2018 και όχι στο μαύρο 1993, όταν έγινε «διάσημος» ρίχνοντας την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κώστα Μητσοτάκη.

Ο Αντ. Σαμαράς, έπειτα από πολυήμερη σιωπή, βγήκε από την πολιτική του κρυψώνα και με μια δήλωση με (βαρύ) άρωμα θεσμικής εκτροπής έβαλε στο στόχαστρό του, εκτός από το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να αναστηθεί πολιτικά.

«Η ανιστόρητη σύμπλευση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου» είπε, μεταξύ άλλων, για τον Προκόπη Παυλόπουλο, αναφορικά με τη στάση που κράτησε και κρατά για το σκοπιανό ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας.

Από το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού λένε ότι «η συνταγματική υποχρέωση του Παυλόπουλου είναι να διαφυλάσσει την Ιστορία και τα συμφέροντα του έθνους. Επικροτώντας την απόφαση Τσίπρα για το σκοπιανό, μόνο αυτά δεν κάνει» τονίζει στο Documento στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά.

Στη γραμμή Σαμαρά τα ορφανά του Καρατζαφέρη

Τα «ορφανά» του ΛΑΟΣ, που μάζεψε το 2012 στη ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς, έσπευσαν να συνταχθούν μαζί του, βάζοντας το δικό τους ακροδεξιό λιθαράκι στην επίθεση προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Την αρχή έκανε την Πέμπτη ο… τσεκουράτος Μάκης Βορίδης ο οποίος από το βήμα της Βουλής είπε, αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια, ότι «εδώ θα κριθούν όλοι οι πολιτικοί και οι πολιτειακοί θεσμοί».

Μιλώντας λίγο αργότερα στον Σκάι, ήταν ιδιαίτερα επιθετικός προς τον Πρ. Παυλόπουλο. «Δεν υπάρχουν ιερές αγελάδες εδώ. Αυτά περί προέδρων της Δημοκρατίας ως αγελάδα δεν υπάρχουν. Οταν οι θεσμοί παρεμβαίνουν σε διαδικασίες και αποφασίζουν να γίνουν μέρος της πολιτικής διαδικασίας υφίστανται της κριτικής. Ο κ. Παυλόπουλος δεν τοποθετήθηκε επί της συμφωνίας; Δεν έγινε επομένως μέρος του ζητήματος; Εγώ που θεωρώ ότι είναι μια κακή συμφωνία δεν έχω διαφωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας; Εχω το δικαίωμα να το πω ή την ώρα που το λέω θα θυμηθεί το ανεύθυνον του άρχοντος; Διότι εάν το θυμάται εκείνη την ώρα τότε έπρεπε να ακούσει την ενημέρωση και να πει “σας ευχαριστώ πολύ”. Αν όμως λέει “τι ωραία, μπράβο που επιλύουμε το θέμα, τότε έχω το δικαίωμα να πω την άποψή μου για το ζήτημα» τόνισε ο Μ. Βορίδης. Από την πλευρά του ο Αδωνης Γεωργιάδης συνομιλώντας με στελέχη της ΝΔ και δημοσιογράφους εμφανίστηκε λάβρος εναντίον του ΠτΔ και μάλιστα φέρεται να λέει ότι «μάλλον είχε δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν το 2015 δεν τον ψήφισε για πρόεδρο».

Πυρ ομαδόν κατά του «μακεδονομάχου»

Η πρωτοφανής και ανιστόρητη επίθεση του Σαμαρά στον θεσμό του ΠτΔ εξόργισε, όπως ήταν αναμενόμενο, πολλούς μέσα στη ΝΔ, ειδικά τους βουλευτές και τα στελέχη της κεντροδεξιάς συνιστώσας.

Ο πρώτος που απάντησε στον Σαμαρά και κατ’ επέκταση στους σαμαρικούς της ΝΔ ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος.

«Από τη μέρα που έχασε την εξουσία ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε διαρκή παράκρουση. Πολιτική. Ηθική. Ψυχολογική» τόνισε σε ανάρτησή του στο Facebook, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ξεπέρασε με την εμπαθή, χυδαία, συνταγματικά ανεδαφική και ανιστόρητη επίθεσή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμη και τα πολύ χαμηλά όρια που έχει θέσει ο ίδιος για τον εαυτό του».

Το καλύτερο όμως το άφησε για το τέλος του σχολίου του ο κ. Αντώναρος.

«Ασφαλώς δεν έχουμε δει τα τελευταία επεισόδια των εκρήξεών του. Καταλαβαίνουμε την απόγνωσή του — είναι δύσκολο να τα βγάλει ξανά πέρα με το περιθώριο όπου τον καταδίκασε να βρίσκεται ο ελληνικός λαός» τόνισε με νόημα ο στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή.

Αντώνης και ξερό ψωμί

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές τη δυσφορία τους για την ανοίκεια επίθεση Σαμαρά στον Πρ. Παυλόπουλο μετέφεραν στην ηγεσία της ΝΔ κορυφαία στελέχη του κόμματος και αρκετοί βουλευτές. Μεταξύ αυτών λέγεται πως ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Νίκος Δένδιας και πολλοί ακόμη. Ολοι τους ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΝΔ, αφενός να πάρει αποστάσεις από τον διχαστικό λόγο κ. Σαμαρά και αφετέρου να του ζητήσει άμεσα εξηγήσεις. «Η ΝΔ ως ευρωπαϊκό, δημοκρατικό και φιλελεύθερο κόμμα δεν νοείται να επιβραβεύει όσους με ακραία ρητορική και ακροδεξιές κορόνες θολώνουν τη φυσιογνωμία της παράταξης» τόνισε ένας εξ αυτών που μίλησε με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος, ωστόσο, ενώ έκανε πως τους άκουγε με προσοχή, έπραξε ακριβώς τα αντίθετα ή για να είμαστε ακριβείς έκανε ακριβώς αυτά που κάνει ή του ζήτησε να κάνει ο Αντ. Σαμαράς.

Ζήτησε ραντεβού από τον ΠτΔ και την Τετάρτη το πρωί που τον συνάντησε στο προεδρικό μέγαρο έκανε μια δήλωση αλά Σαμαρά μπροστά στις κάμερες, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση» και ζήτησε από τον Πρ. Παυλόπουλο να παρέμβει! «Θα ήθελα να παρέμβετε ώστε η συμφωνία να έρθει το συντομότερο στη Βουλή, προτού ακόμη υπογραφεί από τον κ. Τσίπρα, ώστε να διαπιστωθεί εάν η Βουλή περιβάλλει με εμπιστοσύνη αυτήν τη συμφωνία. Θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω ώστε να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή, αλλά πιστεύω πως πρέπει να παρέμβετε και εσείς ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο» είπε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η απάντηση Παυλόπουλου και οι διαρροές από τη ΝΔ

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος του εξήγησε με απλά λόγια τα αυτονόητα. Οτι δηλαδή ο ίδιος θα κινηθεί με γνώμονα το σύνταγμα και θα πράξει αυτό που του αναλογεί. Μετά τη συνάντηση που είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον ΠτΔ προχώρησε σε μια ακόμη πολιτική απρέπεια. Συνεργάτες του τηλεφωνούσαν σε δημοσιογράφους και έλεγαν πως όταν μείνανε οι δύο τους ο πρόεδρος της ΝΔ «ήταν πολύ αυστηρός» με τον Πρ. Παυλόπουλο και του «ζήτησε», όπως έλεγαν, «να σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα». Επίσης φέρεται να είπε στον Πρ. Παυλόπουλο, σύμφωνα πάντα με κύκλους της ΝΔ, το εξής: «Εύχομαι να μη δικαιωθώ που δεν σας ψήφισα για πρόεδρο Δημοκρατίας» υπονοώντας ότι ο κ. Παυλόπουλος «συμπλέει με την κυβέρνηση». Πηγές της προεδρίας διαψεύδουν τις σχετικές αναφορές.

Αγριος καβγάς Μητσοτάκη  με Ντόρα και Δένδια

Τρίτη 12 Ιουνίου, λίγο πριν από το μεσημέρι. Ο πρόεδρος της ΝΔ δέχεται στο γραφείο του την Ντ. Μπακογιάννη, τον Ν. Δένδια και τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ύστερα από σχετικό αίτημα των τριών βουλευτών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Documento τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ ζήτησαν από τον Κυρ. Μητσοτάκη να επανεξετάσει τη θέση του για το μακεδονικό και με κάποιον τρόπο να ταχθεί υπέρ της συμφωνίας που έφερε η ελληνική κυβέρνηση. Ο ίδιος –παρότι έδειξε να ξαφνιάζεται– τους ξεκαθάρισε ότι η απόφασή του είναι η ΝΔ να καταγγείλει και να καταψηφίσει την «κακή συμφωνία» όπως τη χαρακτήρισε. Κάπου εκεί άναψαν τα αίματα με την Ντόρα και τον Δένδια να του εξηγούν σε έντονο ύφος ότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στην αξιοπιστία του κόμματος που μέχρι χθες δεχόταν τη διπλή ονομασία, αλλαγές στο σύνταγμα και erga omnes. «Τι θα λέμε στους ψηφοφόρους μας; Πώς θα ακυρώσουμε τη θέση που έχουμε από το 2008 μετά το Βουκουρέστι; Γιατί επιτρέπεις να εμφανίζεται το κόμμα ότι το σέρνει ο Σαμαράς και ο Αδωνης;» ήταν μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που του έθεσαν, αλλά απάντηση ουδεμία έλαβαν. Το μόνο που τους είπε –κι αυτό σε αυστηρό τόνο– είναι ότι αυτή είναι η απόφασή του, καθώς και ότι θα θέσει και κομματική γραμμή όταν η συμφωνία για το μακεδονικό φτάσει στη Βουλή για επικύρωση. Η Ντ. Μπακογιάννη, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, φέρεται να αποχώρησε οργισμένη από τη συνάντηση.

Η απειλή των 25

Στο ερώτημα που έθεσαν στον πρόεδρο της ΝΔ οι συνομιλητές του, γιατί δηλαδή αίφνης άλλαξε θέση στο μακεδονικό και από την διπλή ονομασία πέρασε στο «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», ο Κυρ. Μητσοτάκης αρκέστηκε απλώς να τους πει ότι «έχουν αλλάξει σήμερα τα δεδομένα». Αυτό πάντως που δεν τους ομολόγησε, αλλά σήμερα το Documento αποκαλύπτει, είναι ότι την παραμονή της συνάντησής τους είχε γίνει δέκτης σκληρού τελεσιγράφου από περίπου είκοσι πέντε βουλευτές της επαρχίας (οι περισσότεροι από τη βόρεια Ελλάδα) οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ τον «απειλούσαν» ότι στην περίπτωση που η ΝΔ συμφωνήσει στη διπλή ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», τότε οι ίδιοι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή. Αν τώρα στο τελεσίγραφο προσθέσουμε και τη μάχαιρα του Σαμαρά που πάντα επικρέμεται πάνω από το κεφάλι του, τότε έχουμε τη μεγάλη εικόνα του αρχηγού της ΝΔ που άγεται και φέρεται από τις πολιτικές ορέξεις του τέως πρωθυπουργού. Ενίοτε και από καμιά ντουζίνα βουλευτών.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο Μητσοτάκης και η ομάδα του προσπάθησαν να κρατήσουν μυστική τόσο την επεισοδιακή συνάντηση που είχε με τους Ντόρα – Δένδια – Κουμουτσάκο όσο και το απειλητικό μήνυμα που του έστειλαν οι βουλευτές του.