Πολεμικό κλίμα επικρατεί στην πΓΔΜ μεταξύ Ζάεφ και του Προέδρου Ιβανόφ την ώρα που η βουλή συνεδριάζει για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος.
Σαφές μήνυμα προς τον πρόεδρο Ιβανόφ έστειλε χθες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ μιλώντας στην τηλεόραση καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδιώξει την αποπομπή του προέδρου αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε δημοψήφισμα.
Όπως είπε ο ίδιος δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του, σημειώνοντας πως είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά του προέδρου.
«Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος. Αν όμως η συμφωνία γίνει δεκτή στο δημοψήφισμα, κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να την αποτρέψει. Υπάρχει επιθυμία για εδραίωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και θα το πράξουμε αποκλειστικά για την εκδίωξη του προέδρου, αν χρειαστεί», διεμήνυσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Η απάντηση Ιβανόφ
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ απάντησε στην «πρόκληση» του πρωθυπουργού της χώρας που απείλησε με καθαίρεσή του αν δεν υπογράψει τη συμφωνία στην περίπτωση που υπερψηφιστεί από το λαό.
«Ζητώ από τον Ζάεφ με την ίδια πλειοψηφία των δύο τρίτων, η οποία είναι απαραίτητη για την αλλαγή του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (σ.σ. πΓΔΜ), να ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία για τον προσδιορισμό της ευθύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή της αποπομπής. Η θέση μου σχετικά με τη συμφωνία για το επιβλαβές όνομα είναι τελική και παραμένει αμετάβλητη παρά τις απειλές και πιέσεις», αναφέρει στη δήλωσή του ο Ιβανόφ.
Η συνέντευξη του Ζόραν Ζάεφ
«Ελπίζω πως οι πολίτες θα λάβουν μια σοφή απόφαση» δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ μιλώντας χθες στο Kanal 5.
Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος πως η συμφωνία θα εγκριθεί στο δημοψήφισμα με μεγάλη πλειοψηφία ενώ απέκλεισε παράλληλη διενέργεια βουλευτικών εκλογών.
Σημείωσε την αλλαγή στάσης του κόμματός του (SDSM) όσον αφορά το δημοψήφισμα και υπογράμμισε πως το αντίπαλο VMRO-DPMNE ήταν πάντα υπέρ της διενέργειας του δημοψηφίσματος.
«Ελπίζω πως η αντιπολίτευση θα βρει το θάρρος και πως ο πρόεδρος Γκιόρκγι Ιβανόφ δεν θα προβάλει εμπόδια στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί», ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα πως ο πρόεδρος δεν θα προβάλει βέτο όπως στην υπόθεση του νόμου για τις γλώσσες.
Όπως είπε οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τόσο στην πΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα δείχνουν πως και οι δύο πλευρές κάτι κέρδισαν και κάτι έχασαν.
Σημείωσε μάλιστα πως δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα του δέχθηκε το erga omnes, λέγοντας πως το είχε δεχθεί ο πρώην πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφκσι το 2012 και το 2013 αποδεχόμενος το όνομα Άνω και Βόρεια Μακεδονία για όλες τις χρήσεις, κάτι το οποίο απορρίφθηκε από την Ελλάδα αφού προκλήθηκε από τα Σκόπια το 2014 με την μετονομασία του αεροδρομίου και της εθνικής οδού.
Υπογράμμισε πως η συμφωνία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την «Μακεδονία» (σ.σ. πΓΔΜ) που θα αναγνωριστεί τελικά από όλο τον κόσμο, με τον μακεδονικό λαό και την μακεδονική γλώσσα.
Όπως είπε, οι πολίτες τώρα μπορούν να ελπίζουν για τη χώρα τους, εξασφαλίζοντας το μέλλον των παιδιών του για τις γενεές που θα έρθουν.
«Πιστεύω στη συμφωνία, ξέρω πως δεν είναι εύκολο, πληγώνει την ψυχή λόγω της συνταγματικής αναθεώρησης. Αλλά στο κάτω κάτω της γραφής, είναι γεγονός πως βρισκόμαστε στα βόρεια της περιοχής της μακεδονίας. Η Ελλάδα αναγνώρισε το λαό και τη γλώσσα», είπε ο Ζάεφ για να συπληρώσει:
«Ήταν ο μόνος τρόπος για να δεχόταν τη συμφωνία η Ελλάδα, για να χίσουμε τη φιλία με το γείτονά μας. Δεν υπάρχει ΝΑΤΟ ή Ε.Ε. εάν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα. Παροτρύνω τους πολίτες να διαβάσουν προσεκτικά τη συμφωνία και να δουν ότι έχουμε μια έξυπνη λύση» είπε ο Ζάεφ.
Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες έξω από το κοινοβούλιο, καταδίκασε τη βία λέγοντας πως δεν αποτελεί λύση.
Πληροφορίες: mia.mk
Διαβάστε ακόμη: Επικυρώνεται σήμερα από τη Βουλή της πΓΔΜ η συμφωνία με την Ελλάδα