Στα μαχαίρια Μέι-Πούτιν για την δηλητηρίαση του πράκτορα

Στα μαχαίρια Μέι-Πούτιν για την δηλητηρίαση του πράκτορα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» η Μόσχα να ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας.

Είτε το ρωσικό κράτος είναι άμεσα υπεύθυνο για τη δηλητηρίαση είτε επέτρεψε ο νευροπαραλυτικός παράγοντας να φθάσει στα χέρια άλλων, κατήγγειλε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

Υπογραμμίζοντας ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σκριπάλ και της κόρης του είναι μια «στρατιωτικής ποιότητας» ουσία που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, η Μέι έδωσε διορία έως αύριο το βράδυ στη Μόσχα για να δώσει εξηγήσεις στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν συμβούλεψε τους Βρετανούς να ξεκαθαρίσουν πρώτα την υπόθεση με την δηλητηρίαση του Σκριπάλ στη Βρετανία πριν αρχίσουν να συζητούν το περιστατικό με τη Ρωσία. Κατά της διάρκεια της επίσκεψής του σε ένα θερμοκήπιο του Εθνικού Κέντρου σιτηρών στην πόλη Κρασνοντάρ, δημοσιογράφος του ΒΒC ρώτησε τον Ρώσο πρόεδρο αν θεωρεί πως η Ρωσία ευθύνεται για το περιστατικό αυτό για να λάβει την ακόλουθη απάντηση: «Ξεκαθαρίστε τα πράγματα εκεί στην χώρα σας και μετά θα συζητήσουμε γι αυτό μαζί σας».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass έκανε λόγο «για τσίρκο στο βρετανικό κοινοβούλιο». «Το συμπέρασμα είναι προφανές: πρόκειται για άλλη μια πολιτική, μιντιακή εκστρατεία, βασισμένη σε μια προβοκάτσια», είπε η Μαρία Ζαχάροβα. 

Την ίδια στιγμή η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι παίζει ένα «πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» με τον τρόπο που διαχειρίζεται την έρευνα στην υπόθεση της δηλητηρίασης ενός Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα.

«Η πολιτική που ασκείται αυτή τη στιγμή από τη βρετανική κυβέρνηση προς τη Ρωσία συνιστά ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με την βρετανική κοινή γνώμη» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας.Και συνεχίζει: «κατευθύνει την έρευνα σε ένα άχρηστο πολιτικό πεδίο και ενέχει τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες στις (διμερείς) σχέσεις μας».

Documento Newsletter