Η Γαλλία θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Ιταλία με την “αδικαιολόγητη” καταδίκη της απόφασης της Ρώμης να κλείσει τα λιμάνια της στα πλοία διάσωσης μεταναστών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας κάλεσε σήμερα τον Γάλλο πρεσβευτή για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Ρώμης, έπειτα από τη σκληρή κριτική που άσκησε το Παρίσι στην ιταλική κυβέρνηση για την άρνησή της να δεχτεί τους περισσότερους από 600 μετανάστες που επιβαίνουν στο σωστικό πλοίο Aquarius.
“Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτους τους όρους που χρησιμοποιήθηκαν στις δηλώσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στο Παρίσι”, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι με βάση το διεθνές δίκαιο η Ιταλία θα έπρεπε να έχει δεχτεί τους μετανάστες και σημείωσε ότι η Ιταλία ενήργησε με “κυνισμό και ανευθυνότητα” κλείνοντας τα λιμάνια της, ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του κόμματός του Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι “η ιταλική στάση είναι εμετική”.
Οι δηλώσεις αυτές “θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας”, υπογράμμισε σήμερα ο Μοάβερο.
Τελικά στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών μετέβη σήμερα η υπ’ αριθμόν δύο της γαλλικής πρεσβείας στη Ρώμη, Κλερ Αν Ρολέν, καθώς ο πρεσβευτής δεν βρισκόταν στην ιταλική πρωτεύουσα.
“Ο τόνος που χρησιμοποιήθηκε είναι αδικαιολόγητος”, πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι “καταλαβαίνει πως ένα κράτος που είναι φίλος και σύμμαχος μπορεί να διαφωνεί με τις θέσεις ενός άλλου κράτους, όμως η διαφωνία αυτή θα πρέπει να εκφράζεται με τρόπους και μορφές που συνάδουν με μια τέτοια σχέση φιλίας”.
Ο Μοάβερο ζήτησε επίσης εξηγήσεις από τη Γαλλία.
“Η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί οι γαλλικές αρχές (…) να αναλάβουν γρήγορα πρωτοβουλίες για να διορθώσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε”, κατέληξε ο Μοάβερο.
Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, προσθέτοντας πως «αν δεν δοθούν επισήμως εξηγήσεις, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα κάνει καλά να μην πάει στη Γαλλία» για τη συνάντηση αυτή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα.
Νωρίτερα, μιλώντας στη Γερουσία, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι κάλεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να επιδείξει μεγαλύτερη «γενναιοδωρία» στην υποδοχή των προσφύγων, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ο Σαλβίνι είπε πως η Γαλλία είχε δεσμευθεί να δεχθεί «9.816 μετανάστες» που έφθασαν τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία όμως δέχθηκε μόνο 640. Κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο να «περάσει από τα λόγια στις πράξεις και να δώσει ένα σήμα γενναιοδωρίας» υποδεχόμενος τους μετανάστες αυτούς.
«Η ιστορία μας της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και του εθελοντισμού δεν αξίζουν τέτοια λόγια από εκπροσώπους της γαλλικής κυβέρνησης οι οποίοι πρέπει να ζητήσουν επίσημα συγγνώμη το ταχύτερο δυνατό», είπε ακόμη ο Σαλβίνι.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών δεν διευκρίνισε αν αναφερόταν στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου ή σε εκείνες του εκπροσώπου του κόμματός του, La Repuplique en marche, Γκαμπριέλ Ατάλ.
Ο Σαλβίνι είπε επίσης πως η Γαλλία επαναπροώθησε στην Ιταλία 10.249 μετανάστες οι οποίοι είχαν περάσει τα σύνορα από τις αρχές του έτους έως και τα τέλη Μαΐου.
Τι απαντά η Γαλλία:
Η Γαλλία είναι προσηλωμένη στον διάλογο και στην συνεργασία με την Ιταλία ως προς την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Κατανοούμε πλήρως το βάρος που οι μεταναστευτικές πιέσεις σημαίνουν για την Ιταλία και τις προσπάθειες που καταβάλλει αυτή η χώρα. Καμία από τις δηλώσεις που έγιναν από τις γαλλικές αρχές δεν θέτει σε αμφισβήτηση αυτό το γεγονός», αναφέρει ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε γραπτή δήλωση λίγη ώρα πριν η ιταλική κυβέρνηση ζητήσει από το Παρίσι «επίσημη συγγνώμη» για τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν με τις οποίες κατήγγελλε τον κυνισμό και την ανευθυνότητα των Ιταλών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ