Στα «μανταλάκια» κρεμά τον Μητσοτάκη το Politico: «Το σκάνδαλο παρακολουθήσεων θολώνει το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας»

Στα «μανταλάκια» κρεμά τον Μητσοτάκη το Politico: «Το σκάνδαλο παρακολουθήσεων θολώνει το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας»

Στα «μανταλάκια» κρεμά την κυβέρνηση αλλά και συγκεκριμένα τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για ακόμα μία μέρα το Politico. Μπορεί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων να είναι… σκευωρία, όπως είχε επιχειρηθεί να χαρακτηριστεί και το αντίστοιχο της Novartis, αλλά σίγουρα δεν ισχύει το ίδιο για τα διεθνή ΜΜΕ, που από την πρώτη στιγμή το χαρακτήρισαν ως το «ελληνικό watergate».

Αυτή τη φορά, το Politico επανέρχεται σε άρθρο με τίτλο: «Το σκάνδαλο της κατασκοπείας θολώνει το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας», που υπογράφει η δημοσιογράφος Νεκταρία Σταμούλη, τονίζεται πως το σκάνδαλο έχει ανατρέψει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα πυροδοτώντας αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να υπάρξει σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στα… εσωτερικά της ΝΔ με αναφορά στον Κώστα Καραμανλή τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κώστα Τζαβάρα.

Τέλος, φιλοξενούνται δηλώσεις του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκου Μαραντζίδη ο οποίος, κάνοντας σαφή αναφορά στον Νίξον, υπογράμμισε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει ούτε αυτός να αποφύγει την αλήθεια.

«Ένα επίμονο σκάνδαλο κατασκοπείας έχει ανατρέψει το πολιτικό τοπίο της Ελλάδας, τροφοδοτώντας αμφιβολίες ότι η χώρα μπορεί να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές. Η διαμάχη ξεκίνησε τον περασμένο μήνα όταν η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι είχε υποκλέψει το τηλέφωνο ενός αρχηγού της αντιπολίτευσης – μια κίνηση που χαρακτήρισε νόμιμη, αλλά εσφαλμένη. Στη συνέχεια εξελίχθηκε γρήγορα σε μια δαιδαλώδη ιστορία που περιελάμβανε την εγκατάσταση αμφιλεγόμενου spyware στα τηλέφωνα ενός διαρκώς διευρυνόμενου δικτύου πολιτικών και δημοσιογράφων», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αλλά η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε ότι δεν έχει σχέση – ή ακόμη και γνώση – αυτών των ευρύτερων υποθέσεων. Και μετά την απόλυση δύο κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι πρέπει να διατηρήσει την πορεία του εν μέσω οικονομικών καταιγίδων, ενός πολέμου που μαίνεται κοντά και της ολοένα και πιο πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία», σημειώνει.

Δημοσκόπηση

Επίσης, αναφέρεται στη δημοσκόπηση που ένας στους δύο ερωτηθέντες απάντησε πως η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί: «Ωστόσο, το κοινό είναι διχασμένο για το αν θέλει να δει τον Μητσοτάκη να παραμένει στην εξουσία. Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι λίγο περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί. Και με τις εκλογές να διεξαχθούν κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 9 μήνες, οι πιθανοί εταίροι του Μητσοτάκη προσπαθούν να επιτεθούν. Πάνω από όλα κρέμεται η πιθανότητα να προκύψουν περισσότερα σχέδια κατασκοπείας. Ήδη, υπάρχει μια συνεχής ροή νέων καταγγελιών στον ελληνικό Τύπο τις τελευταίες εβδομάδες».

«Ωστόσο, ο Μητσοτάκης έχει λόγους να είναι σίγουρος ότι αυτός και το κεντροδεξιό κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να βγουν σχετικά αλώβητοι. Αν και κάποιοι κομματικοί γκρινιάζουν για τις αποκαλύψεις, η ίδια η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να υποφέρει στις δημοσκοπήσεις. Και οι ψηφοφόροι φαίνονται πολύ πιο επικεντρωμένοι στην καταιγιστική οικονομία, παρά στην κατασκοπεία», προσθέτει.

«Υπάρχουν επίμονα ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη. Ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί κατασκοπεύτηκε ο πολιτικός του αντίπαλος, επισημαίνοντας ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Η σιωπή ανησυχεί ορισμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας», προσθέτει το Politico και εν συνεχεία αναφέρεται στον Κώστα Καραμανλή:

«Σε τέτοιες καταστάσεις, η κάθαρση συμβαίνει μόνο όταν ξεκαθαρίσουν πλήρως», είπε ο Κώστας Καραμανλής, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και κάποτε επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια πρόσφατης κομματικής εκδήλωσης στην Κρήτη. «Το γεγονός ότι αυτά τα γεγονότα προκλήθηκαν από κυβερνητική πρωτοβουλία δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικό και παράνομο, αλλά τόσο πολύ πέρα ​​από τα όρια της νοσηρής φαντασίας και της πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο».

Οι απογοητεύσεις έχουν ξεχυθεί στο κοινοβούλιο, όπου ο Νικήτας Κακλαμάνης, μέλος της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Βουλής, είπε ότι αντιτίθεται τώρα σε μια διάταξη που ψήφισαν ο ίδιος και το κυβερνών κόμμα που στερούσε από τους πολίτες τη δυνατότητα να μάθουν αν βρίσκονται υπό παρακολούθηση».

Εν συνεχεία αναφέρεται στον Κ. Τζαβάρα: «Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τζαβάρας χαρακτήρισε μάλιστα «ντροπή» τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης που δεν κάλυψαν περισσότερο το σκάνδαλο. «Η λειτουργία του συντάγματος έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα και ο πρωθυπουργός πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε ο Τζαβάρας, ένας από τους εκπροσώπους του κόμματος σε κοινοβουλευτική έρευνα που διερευνά το θέμα. Παρά τις δημόσιες επιπλήξεις, μια πλήρης εξέγερση από το εσωτερικό του κόμματος παραμένει απίθανη – ο αριθμός των δυσαρεστημένων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Για ορισμένους πολιτικούς ειδικούς στη χώρα, η παραμονή της εξουσίας του Μητσοτάκη είναι σύμπτωμα μιας δυσλειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος».

Τέλος, ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, τονίσει: «Προφανώς η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ξεχαστεί αυτό που συμβαίνει. Αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όπως ο Νίξον που δεν απέφυγε την αλήθεια, έτσι και ο Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να την αποφύγει».

Documento Newsletter