Στα μανταλάκια για τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Αρθρο-κόλαφος των «Financial Times» για τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις της ΝΔ προς όφελος εγκληματιών του λευκού κολάρου

Σε μια σειρά από σκανδαλώδεις ρυθμίσεις προς όφελος των αποκαλούμενων και εγκληματιών του λευκού κολάρου (οικονομικά εγκλήματα) έχει προχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ψηφίστηκε την Πέμπτη, παγώνουν μέχρι και παραγραφής, και μάλιστα αναδρομικά, οι ποινικές διώξεις για τα αδικήματα του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Πάνω από 5.000 φοροφυγάδες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας αμνηστεύονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ με άλλο σκανδαλώδη νόμο έχουν αμνηστευτεί προηγουμένως και οι τραπεζίτες από την αυτεπάγγελτη άσκηση ποινικών διώξεων για το αδίκημα της απιστίας. Την ίδια ώρα η χώρα διασύρεται εξαιτίας των σκανδαλωδών ρυθμίσεων, καθώς σε άρθρο-κόλαφο για την κυβέρνηση οι «Financial Times» έκαναν λόγο για «de facto αμνηστία στους φοροφυγάδες».

Το αναδρομικό πάγωμα των ποινικών διώξεων για τα αδικήματα του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής προβλέπεται από το άρθρο 32 του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης». Σύμφωνα με αυτό, οι ποινικές διώξεις σταματούν μέχρι την οριστικοποίηση της διοικητικής πράξης επιβολής της κύρωσης ή μέχρι τη σχετική αμετάκλητη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου. Αυτό όμως επισείει τον κίνδυνο παραγραφής υποθέσεων για περιπτώσεις εγκλημάτων που τελέστηκαν πριν από την 1η Ιουλίου 2019. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται και χρήζει άμεσης απάντησης έχει να κάνει με τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου άρθρου και ποιοι πιθανώς να εξυπηρετούνται με αυτό.

Πυρά του εκπροσώπου δικαστών και εισαγγελέων

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπου Σεβαστίδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είναι χαρακτηριστική και αρκετά επεξηγηματική για τη σκανδαλώδη ρύθμιση.

«Υπάρχει στο άρθρο 32, που τροποποιεί το άρθρο 150 παράγραφος 5 του νόμου 2960 του 2001, ρύθμιση στην περίπτωση Γ και Ε για αναστολή της προθεσμίας παραγραφής, όσο υποχρεωτικά δεν θα μπορεί να ασκηθεί ή να προχωρήσει η ποινική δίωξη. Ενόψει του ότι για τα εγκλήματα ανάλογη ρύθμιση περιέχει και ο νέος ποινικός κώδικας.

Συνεπώς, όταν η υπόθεση αναβάλλεται για να εκδοθεί η προηγούμενη δικαστική απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, η αναστολή της παραγραφής είναι χρονικά απεριόριστη. Αυτό όμως ισχύει για εγκλήματα που τελούνται από την 1η Ιουλίου 2019 και μετά. Για τα προηγούμενα εγκλήματα η αναστολή της παραγραφής στα πλημμελήματα είναι τρία χρόνια, στα κακουργήματα πέντε χρόνια. Αν λοιπόν είναι υποχρεωτική η αναστολή για τα εγκλήματα που τελέστηκαν πριν την 1η Ιουλίου 2019 και ταυτόχρονα, η αναστολή της παραγραφής είναι χρονικά περιορισμένη, αντιλαμβάνεστε ότι όλα τα εγκλήματα που τελέστηκαν πριν την 1η Ιουλίου 2019 θα οδηγηθούν σε παραγραφή. Προτείνουμε λοιπόν, για τα εγκλήματα που έχουν τελεστεί πριν την 1η Ιουλίου 2019 αυτή η αναβολή αναστολή της ποινικής δίωξης να είναι προαιρετική. Το δικαστήριο να κρίνει αν χρειάζεται ή όχι να ισχύσει αυτή η αναστολή» τόνισε ο Χαρ. Σεβαστίδης.

Η ρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε αποτέλεσμα να διασυρθεί διεθνώς η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα των «Financial Times» με τίτλο «Η Ελλάδα περνά νομοσχέδιο, οι επικριτές προειδοποιούν ότι είναι de facto αμνηστία για τους φοροφυγάδες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει η δημοσιογράφος Κέριν Χόουπ, η συγκεκριμένη νομοθεσία «θα δώσει αποτελεσματική αμνηστία σε αρκετές χιλιάδες φερόμενους φοροφυγάδες», κάτι που οι επικριτές του νομοσχεδίου χαρακτηρίζουν «ανησυχητικό προηγούμενο για μια χώρα της ΕΕ που έχει αγωνιστεί για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νόμος της κυβέρνησης δέχτηκε σφοδρή κριτική από βουλευτές της αντιπολίτευσης, δικηγόρους και εισαγγελείς.

«Η τροπολογία επιβραβεύει τους υψηλού επιπέδου φοροφυγάδες, περιορίζει την ανεξαρτησία των εισαγγελέων και θα βλάψει τη φήμη της Ελλάδας καθώς προσπαθεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις από το εξωτερικό για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας» επισημαίνεται στο δημοσίευμα των «FT». Με λίγα λόγια, η ρύθμιση έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτό της προσέλκυσης επενδύσεων.

Πολύ πιθανή η παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων

Οπως υποστηρίζουν καθηγητές πανεπιστημίου τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού στους «FT», «το νομοθέτημα ζητά το πάγωμα των ποινικών διώξεων από τους εισαγγελείς για τις δίκες περισσότερων από 5.000 φερόμενων ως φοροφυγάδων με χρέη προς το δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας». Κάτι που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φοροδιαφυγής. Ωστόσο, σύμφωνα με τους καθηγητές, σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ οι ποινικές και διοικητικές έρευνες φοροδιαφυγής διεξάγονται παράλληλα.

Τα δημοσίευμα αναφέρεται επίσης και στον κατάπτυστο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους τραπεζίτες και τη δίωξή τους σχετικά με το αδίκημα της απιστίας μόνο κατόπιν της υποβολής έγκλησης από την πλευρά της τράπεζας και όχι αυτεπάγγελτα, όπως ίσχυε μέχρι τότε. Παραθέτουν μάλιστα και δήλωση της επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννας Ζαΐρη, σύμφωνα με την οποία «πολλά σοβαρά εγκλήματα θα μείνουν ατιμώρητα εξαιτίας αυτού του μέτρου».

Ετικέτες