«Έπεσαν» στο Εφετείο οι ποινές που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα σε πέντε γυναίκες -υπαλλήλους του ΙΚΑ Καλλιθέας για την κομπίνα με τα μαϊμού επιδόματα, από την χορήγηση των οποίων το ταμείο του Ιδρύματος ζημιώθηκε με εκατομμύρια ευρώ.
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας επέβαλλε στις πέντε πρώην πλέον υπαλλήλους του ΙΚΑ Καλλιθέας ποινές από 14 έως και 27 χρόνια κάθειρξης.
Το Δικαστήριο μετέτρεψε το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης στο πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας, ενώ επικύρωσε και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη , που είχε αποδοθεί πρωτόδικα σε όλους τους κατηγορούμενους.
Έτσι , η τελεσίδικη ετυμηγορία ήταν πολύ επιεικέστερη, με δεδομένο ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλει ποινές κάθειρξης από 31 έως 38 χρόνια (εκτιτέα είναι τα 25 έτη).
Οι ποινές
Ειδικότερα:
*Η Ελένη Μπουραζάνη καταδικάστηκε σε 24 χρόνια κάθειρξη και έξι μήνες, η Χριστίνα Πατεράκη σε 14 χρόνια, η Χρυσούλα Φέρρα σε 19 έτη και τρεις μήνες, η Μυρσίνη Θωμάκου σε 16 χρόνια , η Χριστίνα Σουρίδη σε 27 χρόνια και έξι μήνες .
Ο Κωσταντίνος Καραΐσκος, σύζυγος της Μπουραζάνη, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή.
Το δικαστήριο επέβαλε επίσης χρηματικά πρόστιμα απο 30.000 έως 80.000 ευρώ.
Σημαντική παράμετρος της δικαστικής απόφασης είναι το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας που αναγνωρίστηκε στις Πατεράκη και Σουρίδη, καθώς επέστρεψαν στο δημόσιο ακίνητα και μετρητά.
Σημειώνεται πως η Χρυσούλα Φέρρα , στην οποία πρωτοδίκως είχε δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής της μέχρι το Εφετείο, οδηγείται πλέον στη φυλακή ενώ αντίθετα, η Χριστίνα Πατεράκη της οποίας η ποινή μειώθηκε πολύ αναμένεται να αποφυλακιστεί άμεσα.
Σύμφωνα με την απόφαση επί της ενοχής , οι κατηγορούμενες καταδικάστηκαν κατά περίσταση για τα αδικήματα της απάτης μέσω υπολογιστή, της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία, της απλής συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Επίσης, το Δικαστήριο επιδίκασε -όπως και το πρωτόδικο- χρηματική ικανοποίηση δύο εκατομμυρίων ευρώ και διέταξε με την απόφαση του να αποδοθούν στον ζημιωθέντα ασφαλιστικό φορέα όλα τα δημευθέντα και κατασχεθέντα χρήματα και περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων
Η δράση τους
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, καθώς και μαρτυρικές καταθέσεις στο ΙΚΑ Καλλιθέας είχε στηθεί από τις κατηγορούμενες , με το αζημίωτο, μια «φάμπρικα» παροχής επιδομάτων-μαϊμού σε μη δικαιούχους.
Οι ίδιες φέρεται να παρακρατούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό από τα χρήματα που δίνονταν όπως στην περίπτωση κατά την οποία από επίδομα 15.000 ευρώ, μόνον οι 6.000 πήγαν στον «δικαιούχο» ενώ τα 9.000 ευρώ τα μοιράστηκε η παρέα.
Η δράση της ομάδας φαίνεται ότι ξεκίνησε το 2003 ενώ οι κατηγορούμενες συνυπηρετούσαν επί 20ετία στο Ίδρυμα, σε σημαντικές θέσεις στα Τμήματα Μητρώου, Παροχών και Οικονομικού.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη δράση τους ξεκίνησε όταν χορηγήθηκε για όγδοη φορά στην ίδια ασφαλισμένη το επίδομα μητρότητας.
Η διευθύντρια του ΙΚΑ Καλλιθέας έκανε αναφορά για μη σύννομη χορήγηση επιδόματος μητρότητας στη συγκεκριμένη ασφαλισμένη.
Αμέσως διατάχτηκε εξονυχιστική έρευνα και όπως προέκυψε από την έκθεση ελέγχου που παραδόθηκε στις 20/11/2012, οι μη σύννομες παροχές που εγκρίθηκαν, ανέρχονταν σε 7.991 και αφορούσαν σε 1.213 ασφαλισμένους.
Στο μεταξύ διάστημα, κάποιες από τις εμπλεκόμενες υπαλλήλους κατάφεραν να αποκτήσουν τεράστιες περιουσίες , όπως πολυτελή ακίνητα με πισίνες και πανάκριβα αυτοκίνητα.