«Στα κρυφά» ο Οικονόμου στις Βρυξέλλες για την ελευθερία του Τύπου

«Στα κρυφά» ο Οικονόμου στις Βρυξέλλες για την ελευθερία του Τύπου

Με ένα πέπλο μυστηρίου έχει φροντίσει το Μέγαρο Μαξίμου να καλύψει το ταξίδι του κυβερνητικού εκπροσώπου και αρμόδιου για θέματα Τύπου, Γιάννη Οικονόμου στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, και μάλιστα με όλες τις πληροφορίες να συντείνουν πως στο επίκεντρο της συνάντησής τους θα βρεθούν τα θέματα της καταβαράθρωσης της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα, αλλά και των παρακολουθήσεων και παρενοχλήσεων δημοσιογράφων.

Μέσω του έγκριτου, ελληνικού τμήματος του ευρωπαϊκού Euractiv ενημερώθηκε το κοινό στην Ελλάδα για την σημερινή συνάντηση του Γιάννη Οικονόμου με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, παρότι μόλις τη Δευτέρα ο ίδιος παραχώρησε την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ενημερώσει για την σημαντική αυτή συνάντηση. Ειδικά από τη στιγμή που τις προηγούμενες εβδομάδες τα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου αλλά και των καταγγελιών για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων έχουν δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μέσο, κοινοτικές πηγές εμφανίζονται αντικρουόμενες σχετικά με το από που προέρχεται το αίτημα της συνάντησης, με άλλες πηγές να θέλουν την πρωτοβουλία της συνάντησης να ανήκει στον Γ. Οικονόμου, και άλλες στην Β. Γιούροβα. Το σίγουρο είναι πως όλες συμφωνούν ότι το κύριο θέμα της συνάντησης είναι αυτό της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας, όπου παρά τις δικαιολογίες της κυβέρνησης, οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα κατατάσσουν την Ελλάδα στην 108η θέση, τελευταία σε όλη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Άλλωστε, όπως σημειώνεται και στο δημοσίευμα, η αντιπρόεδρος Γιούροβα ήταν εκείνη που από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει χαρακτηρίσει τη χώρα μας ως «προβληματική» για την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, επικαλούμενη και τη δολοφονία Καραϊβάζ, για την οποία ακόμα δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα από τις αστυνομικές έρευνες.

Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται ειδική αναφορά ακόμα και στο ενδεχόμενο να μπλοκαριστούν κοινοτικά κονδύλια εξαιτίας της κατάστασης που έχει συντελεστεί με την ελευθερία του Τύπου, με κοινοτικό αξιωματούχο να φέρεται να δηλώνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στρατηγικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ετήσια Στρατηγική Αειφόρου Ανάπτυξης (ASGS) για το 2021.

«Η ASGS αναφέρει ρητά ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους υποστηρικτικούς τομείς, οι οποίοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο για τις δημοκρατίες μας, ειδικά στον τομέα των μέσων ενημέρωσης όπου η υποστήριξη πρέπει να παρέχεται με τρόπο που να σέβεται και να προωθεί στα μέσα ενημέρωσης ελευθερία και πλουραλισμό» φέρεται να αναφέρει η ίδια πηγή που δεν κατονομάζεται, ενώ σημειώνεται πως σε άλλα κράτη μέλη έχει υπάρξει και ειδική πρόβλεψη για ένταξη έργων που θα προάγουν την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης στα σχέδια ανάκαμψης.

Από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα στη Google

Αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου στη χώρα και την έκθεση-κόλαφο των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, το γεγονός πως η κυβέρνηση αποφάσισε για να υπερασπιστεί τον εαυτό της να επιτεθεί στον διεθνή και με μακρά πορεία στον τομέα της προστασίας του Τύπου οργανισμό δεν έμεινε στα στενά όρια της χώρας. Ήταν αρχικά ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που, όχι μόνο επιχείρησε να απαξιώσει την έκθεση, αλλά έφτασε στο σημείο να αποστείλει και σχετική ανοιχτή επιστολή με την οποία τον έψεξε, κατηγορώντας τον για μη αντικειμενικά κριτήρια και λάθος μεθοδολογία.

Στην πραγματικότητα, εμφανίστηκε ως «αντίλαλος» του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς λίγες ημέρες αργότερα, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που από τις ΗΠΑ επιτέθηκε στον οργανισμό. Όταν αιφνιδιασμένος δέχθηκε ερώτηση από τον δημοσιογράφο Ignatious κατά τη συζήτηση στο πανεπιστήμιο του Georgetown, υποστήριξε πως «διαφωνώ με τον πιο εμφατικό τρόπο με τα αποτελέσματα και τη μεθοδολογία», προσθέτοντας πως «είμαστε μία ελεύθερη δημοκρατία», χαρακτηρίζοντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ως επικριτικά απέναντι στην κυβέρνηση και σημειώνοντας πως  η Ελλάδα είναι «μία χώρα στην οποία καθένας μπορεί να δημοσιεύσει ο,τιδήποτε».

Αναμφίβολα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις τόσο για τα δικά του λεγόμενα, όσο και για του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξίσου αναμφίβολα, το θέμα των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα δεν θα είναι το μόνο στο οποίο θα αναγκαστεί να τοποθετηθεί ο Γ. Οικονόμου, αφού τις τελευταίες ημέρες οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και για το ζήτημα της παρακολούθησης δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή συνάντηση έρχεται μετά από μία μακρά περίοδο που η κυβέρνηση, με αποφάσεις και δηλώσεις της επιμένει να προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο-μαύρο στο μείζον ζήτημα των παρακολουθήσεων, ενώ προκύπτει έκθετη με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Θανάση Κουκάκη που οι Reporters United και το Inside Story απέδειξαν πως η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε. Παράλληλα, αναπάντητο παραμένει το ποιος παρακολουθούσε μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, για το οποίο αρχικά ο Γ. Οικονόμου είχε σπεύσει να βγάλει «πόρισμα» πως έγινε από ιδιώτη, πριν παρέμβει η Δικαιοσύνη.

Την περασμένη Πέμπτη, η Google δημοσίευσε την έκθεση Threat Analysis Group (TAG), κατά την οποία η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ισπανία, τη Μαδαγασκάρη, τη Σερβία, την Ινδονησία και άλλα κράτη που έχουν αγοράσει το εν λόγω κατασκοπευτικό λογισμικό. Την Παρασκευή, σε απάντησή του μετά τη δημοσίευση της είδησης και την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τον εγκαλούσε εμφανίστηκε να επαναλαμβάνει πως «η ελληνική Κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού», κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων» και απόγνωση.

Το τελευταίο χτύπημα του Γ. Οικονόμου στο θέμα σημειώθηκε μόλις τη Δευτέρα, όταν χαρακτηρίζοντας «μυθομανείς και συνομωσιολόγους» όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα, υποστηρίζοντας πως μία αναδιατύπωση στο αρχικό κείμενο «δικαιώνει» τον ίδιο και την κυβέρνηση. Πράγματι, σε σχέση με το αρχικό κείμενο, στη συνέχεια προστέθηκαν οι δύο λέξεις από την Google, χωρίς όμως η πολυεθνική να αλλάξει το περιεχόμενο των ευρημάτων της Citizen’s Lab που έκαναν λόγο για ελληνική προμήθεια του επίμαχου προγράμματος, τα οποία συνεχίζει να υιοθετεί.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως το ότι κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επέλεξαν να μην προβάλλουν, έως και να αποσιωπήσουν το γεγονός πως ο κυβερνητικός αρμόδιος για θέματα Τύπου θα έχει αυτή την τόσο σημαντική συνάντηση με την αρμόδια της Κομισιόν για τα ίδια ζητήματα, προκαλεί απορίες και έντονο προβληματισμό. Χαρακτηριστικό είναι πως εκτός του δημοσιεύματος του Euractiv, τα μέσα που είχαν ενημέρωση και είχαν δημοσιεύσει για την επίσκεψη ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.  Αναμένουμε με ανυπομονησία την επιστροφή του για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά κυρίως για το ίδιο το περιεχόμενο της συνάντησης. 

Documento Newsletter