Το πλάνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για επέκταση του «καλαθιού του νοικοκυριού» και στους φούρνους έχει οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις από τους μικρομεσαίους επαγγελματίες του κλάδου. Οι αρτοποιοί επισημαίνουν σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους ότι το εν λόγω μέτρο είναι καθαρά επικοινωνιακό και πως δεν πρόκειται να συνδράμει στην ελάφρυνση της κατάστασης, αναμένοντας πτώση τιμών την ώρα που οι τιμές των πρώτων υλών για την παρασκευή του ψωμιού έχουν πάρει την ανιούσα.
«Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα επικοινωνιακό κομμάτι. Δεν νομίζουμε ότι θα βοηθήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε νοικοκυριό σήμερα. Είναι ένα τρικ που σε βάθος χρόνου δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα», σημειώνει η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, κ. Ελισάβετ Κουκουμέρια στην ΕΡΤ.
Διαβάστε επίσης: Αρτοποιός «εξερράγη» on-air κατά δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ: «Τι είμαστε; Το φιλόπτωχο ταμείο»; (Video)
Στα ύψη οι τιμές των πρώτων υλών
Το «κύμα» ακρίβειας σε συνδυασμό με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει «στριμώξει» στα «σχοινιά» χιλιάδες αρτοποιούς, με 215 επιχειρήσεις να έχουν βάλει λουκέτο και αρκετές άλλες να βρίσκονται στο φάσμα της καταστροφής. «Πώς μπορεί να κατέβει η τιμή όταν ανεβαίνουν όλα; Αναλογικά δεν βγαίνει. Θα πρέπει ή να λέμε ψέματα ή να βρούμε υποκατάστατα», σημείωσε η κ. Διονυσία Χρήστου, σε παρέμβασή της στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, δεν τίθεται τέτοιου είδους δίλημμα. «Εσείς τρώτε κατεψυγμένο ψωμί; Εγώ ούτε πουλάω, ούτε δίνω στα παιδιά μου. Δεν μπορεί να συγκριθεί το σούπερ μάρκετ με την μικρή επιχείρηση», ανέφερε η αρτοποιός απευθυνόμενη στον Δημήτρη Οικονόμου.
Η έλλειψη πρακτικών και άμεσων μέτρων βοήθειας προς τους αρτοποιούς έχει οδηγήσει την κατάσταση σε τέλμα, με τους επαγγελματίες του χώρου να επισημαίνουν ότι η τιμή της φρατζόλας θα πρέπει να φτάσει στο… 1,5 ευρώ για να καλυφθούν τα έξοδα των πρώτων υλών, αναδεικνύοντας το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ακρίβεια.
«Έχουμε γίνει χρηματιστές, παρακολουθούμε κάθε μέρα την διακύμανση των τιμών για να δούμε πού θα μας ξημερώσει. Τα αρτοποιεία που ήδη μέχρι σήμερα έχουν κλείσει έφτασαν τα 215. Πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις που έκλεισαν υπάρχουν οικογένειες», τόνισε στην ΕΡΤ η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών.
«Κωφεύει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Οι αρτοποιοί έχουν κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, σύμφωνα με έκθεση, το 15% των επιχειρήσεων συσσωρεύει ζημιές και χρέη και αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται, ως διέξοδο, να αναστείλουν τη λειτουργία τους ή να βάλουν οριστικό λουκέτο.
H Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τον Οκτώβριο, ανέπτυξε εκτενώς τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρτοποιοί της χώρας και ιδιαίτερα το πρόβλημα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και το κόστος των πρώτων υλών.
Διαβάστε επίσης: Κραυγή αγωνίας από αρτοποιούς: «Απειλείται με λουκέτο το 15% των φούρνων»
Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το κόστος λειτουργίας ενός αρτοποιείου το καλοκαίρι του 2021 και η σύγκριση με τα τωρινά δεδομένα, που φαντάζει εφιαλτική. Σύμφωνα με την έκθεση της Ομοσπονδίας αρτοποιών, ένα μέσο αρτοποιείο πλήρωνε 2.000 ευρώ το μήνα το καλοκαίρι του 2021 για ηλεκτρική ενέργεια, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 πληρώνει 6.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να προωθεί την ατζέντα της, ενάντια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσπαθώντας να… κουκουλώσει με ημίμετρα τα σημαντικά προβλήματα στον κλάδο.