Αυτό υποστήριξε σήμερα στη δίκη για τα «έργα και τις ημέρες» της Χρυσής Αυγής, η μάρτυρας Μαρία Σιακαβάρα, σύζυγος του πρώην επιστημονικού συνεργάτη και στελέχους της Χ.Α., Ηλία Σταύρου, καταθέτοντας για την προσπάθεια αποχώρησης και απεμπλοκής του συζύγου της από την Χ.Α. το 2013.
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση της προέδρου, Μαρίας Λεπενιώτη, για το αν σκοπός της Χρυσής Αυγής ήταν να ιδρύσει κράτος εθνικοσοσιαλιστικό με τρόπο βίαιο, ανέφερε: «Όταν ακούω ότι θέλουν να κάνουν τέτοιο κράτος σκοτώνοντας τους μαύρους και τους Πακιστανούς αυτό καταλαβαίνω».
Διευκρίνισε πάντως ότι δεν αναρωτήθηκε ποιοι τα έλεγαν αυτά τα πράγματα γι’ αυτό και δεν ήταν σε θέση να κατονομάσει συγκεκριμένα άτομα.
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα που ακολουθεί, από την εξέταση της μάρτυρας από μέλη της έδρας του δικαστηρίου:
Πρόεδρος: Το 2013 ανακάλυψε ο σύζυγος σας για πρώτη φορά τον λόγο για τον οποίο φεύγει;
Μάρτυρας: Δεν μου είχε πει κάτι παραπάνω. Μου είχε πει ότι είχε σπάσει ο δεσμός που είχε με το κόμμα. Δεν ήθελε να γνωρίζω περισσότερα.
Πρόεδρος: Στην κατάθεσή σας αναφερθήκατε σε βία της Χ.Α., τι εννοείτε;
Μάρτυρας: Aυτά που είχα δει και στην τηλεόραση. Για τον σύζυγό μου, δεν ξέρω τί θεωρούσε. Θυμάμαι ακόμα ότι μιλούσαν με θαυμασμό οι υποστηρικτές στα γραφεία της Χρυσής Αυγής για τον Χίτλερ, ότι καλά έκανε με τους Εβραίους και ότι όταν γίνουν εξουσία θα κάνουν τα ίδια στους μαύρους…
Πρόεδρος: Μετά το μήνυμα που του έστειλε η Ουρανία, παρέμεινε;
Μάρτυρας: Από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2013.
Πρόεδρος: Μιλήσατε για απειλές. Τί είδους;
Μάρτυρας: Μου είπε μόνο ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του. Ένας θείος μου που ψήφιζε την Χ.Α. μού είπε ότι άκουσε στα γραφεία ότι τον έδιωξαν από την Χ.Α. και τη δουλειά του γιατί είχε ψυχικά προβλήματα.
Πρόεδρος: Στην ανάκριση λέτε για παράνομες και ανήθικες μεθοδεύσεις…
Μάρτυρας: Όταν κάποιος λέει ότι θέλει να φύγει από ένα κόμμα και δεν τον αφήνουν και διαδίδουν ότι δεν στέκει στα λογικά του, αυτό εννοώ.
Πρόεδρος: Ξέρετε για άλλους που έχουν φύγει από την Χ.Α.;
Μάρτυρας: Όχι, μόνο για τον ίδιο ξέρω. Δεν ξέρω αν κάνουν τα ίδια και σε άλλους που θέλουν να φύγουν, και να ισχύει δεν υπήρχε περίπτωση να μου πει.
Εισαγγελέας: Όταν ένα καλό μέλος έχει προσφέρει την εργατικότητά του στο κόμμα, είναι λογικό να μη θέλουν να το χάσουν οι συνεργάτες τους. Δεχόταν απειλές;
Μάρτυρας: Ναι, αλλά δεν μου είπε από ποιους.
Το δικαστήριο εξέτασε ακόμα τον Αλέξανδρο Ράπτη, συνταξιούχο του αγροτικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων και συνεργάτη τοπικής εφημερίδας, ο οποίος αναφέρθηκε στους βανδαλισμούς του εβραϊκού νεκροταφείου των Ιωαννίνων από τη Χρυσή Αυγή, σε θυσία με αίμα χελώνας, αλλά και στη συμμετοχή του κατηγορούμενου βουλευτή, Χρήστου Παππά, σε εκδήλωση της επετείου για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
Πρόεδρος: Εσείς αποδίδετε κάπου τους βανδαλισμούς;
Μάρτυρας: Ναι, λόγω των συμβόλων που είδα, τους αποδίδω. Τον Νοέμβριο 2013 όταν κατέθεσα τον φάκελο στην εισαγγελέα, 3 μέρες πιο πριν στα Γιάννενα είχαν γράψει πάλι συνθήματα με τον κέλτικο σταυρό και δίπλα “ζήτω η ΧΑ”. Και γι’ αυτό λοιπόν τα αποδίδω στην Χ.Α.
Εισαγγελέας: Μετά το 2009 ξανάγιναν βανδαλισμοί;
Μάρτυρας: Πέρσι, έξω από τη συναγωγή σχεδίασαν αγκυλωτούς σταυρούς.
Αναφερόμενος στον “υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής” και κάτοικο των Ιωαννίνων την επίμαχη περίοδο, Χρήστο Παππά, και στη συμμετοχή του σε τελετή στα σύνορα με την Αλβανία στην Κακαβιά, που κατέληξε σε πετροπόλεμο μεταξύ χρυσαυγιτών και φοιτητών, είπε ότι όταν έγιναν οι βανδαλισμοί “ήταν στα Ιωάννινα, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι υπαρχηγός της Χ.Α”.
Υπεράσπιση: Πότε δρούσε ο κ. Παππάς στα Γιάννενα;
Μάρτυρας: Εκείνα τα χρόνια που έγιναν οι βανδαλισμοί. Είχε το μαγαζί της Cocomat με τα στρώματα.
Υπεράσπιση: Ήταν υπαρχηγός της ΧΑ στην Αθήνα και πουλούσε τα στρώματα της Cocomat στα Γιάννενα. Ωραία. Σε ποια αξιόποινη πράξη είδατε να συμμετέχει ο κ. Παππάς στα Γιάννενα;
Μάρτυρας: Δεν τον είδα.
Η δίκη συνεχίζεται.