Στα δύο χωρισμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση για το ρωσικό φυσικό αέριο

Στα δύο χωρισμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η διάσπαση της συνοχής του δυτικού στρατοπέδου στην ουκρανική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, από τη στιγμή που οι λεονταρισμοί της Κομισιόν εναντίον του Κρεμλίνου σε σχέση με τη διάθεση και παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου πέφτουν στο κενό. Αυτό, διότι τα δεδομένα δείχνουν ότι τέσσερις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και δέκα επιχειρηματικοί όμιλοι είναι έτοιμοι ή έχουν συμφωνήσει με την Gazprom και τον Πούτιν.

Τα μεγάλα λόγια των Αμερικανών και των εταίρων τους δεν φαίνεται να πείθουν κανένα, αφού τόσο η απαγορευτική τιμή του υγροποιημένου αερίου, όσο και η περιορισμένη διαθεσιμότητα που δεν επαρκεί ώστε να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες οδηγούν άπαντες να πηδούν από το καράβι των κυρώσεων. Το Κρεμλίνο έχοντας διαβλέψει την ροή των γεγονότων την Τετάρτη έκλεισε τη στρόφιγγα του αερίου για την Πολωνία και την Βουλγαρία, δύο χώρες που έχουν πρωταγωνιστήσει στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Το μήνυμα ήταν σαφές και στόχευε την υπόλοιπη Ευρώπη. Είτε θα γίνουν οι πληρωμές με τους όρους του Κρεμλίνου είτε θα κοπεί το αέριο, με ότι συνεπάγεται αυτή η απόφαση. Χώρες παραγωγοί αερίου όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Νορβηγία, η Αλγερία, το Μαρόκο και οι μοναρχίες του Κόλπου μπορούν να αυξήσουν τις παραδόσεις στην Ευρώπη, αλλά αυτή τη στιγμή πολύ απλά ούτε υπάρχουν οι εγκαταστάσεις αεροποίησης του υγροποιημένου αερίου που φτάνει μέσω θαλάσσης, ούτε υπάρχει ο απαιτούμενος όγκος αερίου στην αγορά.

Ως αποτέλεσμα, ο ιταλικός κολοσσός ENI, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμό της Gazprombank, σηματοδοτώντας και την άτακτη υποχώρηση της Ιταλίας μπροστά στο ρωσικό τελεσίγραφο. Η Ουγγαρία του Ορμπάν, από κοινού με τη Σλοβακία, είχε από καιρό προειδοποιήσει πως θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Σύμφωνα πάλι με δημοσίευμα του Bloomberg, 10 εταιρείες και 4 χώρες έχουν προχωρήσει ήδη σε πληρωμές προς την Gazprombank, ενώ οι Financial Times αναφέρουν πως η γερμανική εταιρεία ενέργειας Uniper και η αυστριακή εταιρεία ενέργειας OMV σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank σε ελβετικό έδαφος. Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η ελληνική κυβέρνηση που αντιμετωπίζει το θέμα της πληρωμής του ρωσικού αερίου, ως «τυπικό», παραδεχόμενη επί της ουσίας ότι θα αποδεχθεί τους όρους της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης: Κυβερνητική παραδοχή πως η Ελλάδα θα πληρώνει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο

Οι «συμβουλές» της Κομισιόν

Παράλληλα, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν σε ρούβλια θα αυξήσουν προσωρινά τις εισαγωγές του ρωσικού αερίου ώστε να καλύψουν τις απώλειες της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, όπως τονίζουν πηγές του ρωσικού ειδησεογραφικό πρακτορείου TASS. Συγχρόνως, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δήλωσή της την Τετάρτη αναφέρεται στον «εκβιασμό» του Κρεμλίνου, ενώ τονίζει την περιφερειακή ευρωπαϊκή «άμεση αλληλεγγύη», φέρνοντας ως παράδειγμα τις διασυνδέσεις και κλείνοντας το μάτι για τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Την ίδια στιγμή, αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες αναμένουν «καθαρές» οδηγίες από την Κομισιόν για το τι και πως θα διαχειριστούν τις πληρωμές του φυσικού αερίου, όπως σημειώνουν πηγές του Reuters. Το θέμα, λοιπόν, είναι «τεχνικό», όχι πολιτικό, όπως επιβεβαίωσε η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον, η οποία διαμήνυσε πως οι Βρυξέλλες «συμβουλεύουν» τις εταιρείες να παραμείνουν στους αρχικούς όρους των συμβολαίων, δηλαδή προτού αλλάξουν μονομερώς από το Κρεμλίνο.

Είναι εντός αυτού του πλαισίου που θα διεξαχθεί η συνάντηση των ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας στις 2 Μαΐου, η οποία πιθανότατα θα επικυρώσει τα τετελεσμένα των προηγούμενων ημερών. Βέβαια, Πολωνία και Βουλγαρία ενδεχομένως να αισθάνονται παραπλανημένες από την αμφισημία της Ε.Ε., που από τη μία καταδικάζει λεονταριστικά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ από την άλλη αναγνωρίζει την πραγματικότητα. Η απόφαση των Γερμανών και των Ιταλών να πληρώσουν με τους όρους των Ρώσων προοικονομεί ακριβώς και την συνολική κατεύθυνση που θα λάβει η Ε.Ε.

Documento Newsletter