Στα δύο οι Big 4 για τα μάτια της «ωραίας Ελένης»

Στα δύο οι Big 4 για τα μάτια της «ωραίας Ελένης»

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο η κατάκτηση τίτλων, οι άνοδοι και οι υποβιβασμοί ήταν πάντοτε σε άμεση εξάρτηση με τη διαιτησία. Από το 2017 η κατάσταση άλλαξε λόγω της διεθνούς επιτροπείας και το πρωτάθλημα το κερδίζει η καλύτερη ομάδα. Γι’ αυτό το τρόπαιο σήκωσαν η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός, ενώ φέτος την κούρσα την οδηγεί ο Παναθηναϊκός. Αυτό συμβαίνει για τρεις ειδικότερους λόγους. Ο πρώτος αφορά τη λειτουργία του VAR, που επιβλήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα, ο δεύτερος ότι τα κλειδιά της ΚΕΔ δόθηκαν σε ξένο αρχιδιαιτητή τον οποίο όριζαν στην ουσία οι FIFA – UEFA και ο τρίτος σχετίζεται με την παρουσία ξένων διαιτητών στα κρίσιμα παιχνίδια. Ολα τα… ωραία όμως έχουν ένα τέλος και από την περίοδο 2023-24 η προεδρία της Επιτροπής Διαιτησίας λέγεται ότι θα περάσει σε ελληνικά χέρια. Να λοιπόν γιατί βρίσκονται στα χαρακώματα οι Βig 4 με φόντο το πρότζεκτ «επαγγελματική διαιτησία». Και οι τέσσερις είναι υπέρ του νέου εγχειρήματος, αλλά με μια σημαντική διαφορά που είναι ικανή να το τινάξει στον αέρα. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, που ελέγχουν την ΕΠΟ, δηλώνουν ότι η ομοσπονδία πρέπει να έχει το πάνω χέρι στην επαγγελματική διαιτησία, ενώ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός επιμένουν ότι η λίγκα πρέπει να «τρέξει» το συγκεκριμένο σχέδιο. Οποιος κάνει το κουμάντο θα ορίζει και τον Ελληνα αρχιδιαιτητή…

«Η διαιτησία ανήκει στην ΕΠΟ και δεν μπορεί να ανήκει πουθενά αλλού βάσει των καταστατικών FIFA – UEFA» είπε μεσοβδόμαδα στη γενική αυνέλευση της ΕΠΟ ο CEO του ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης και στην ίδια γραμμή ήταν ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ Γιώργος Κοσμάς: «Εμείς λέμε να γίνει μέσω της ΕΠΟ, σύννομα και κανονιστικά. Οχι υπό τις συνθήκες τις οποίες παρουσίασε αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ η διοίκηση της λίγκας».

Το τροπάριο από τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Μάνο Μαυροκουκουλάκη ήταν διαφορετικό. «Δώστε μας την επαγγελματική διαιτησία στη λίγκα να σπάσουν οι σκιές. Δώστε μας γιατί αν εσείς μείνετε στη διαιτησία, θα υπάρχει παρασκήνιο» είπε με έμφαση ο πολύπειρος παράγοντας. Ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού Κώστας Καραπαπάς ανέφερε ότι «η Σούπερ Λίγκα έχει φτιάξει ήδη μια εταιρεία ανεξάρτητη (σ.σ.: που θα «τρέξει» την επαγγελματική διαιτησία). Δεν γίνεται κάποια απόσχιση, προχωρήσαμε ακούγοντας τους ειδικούς που έφτιαξαν το μοντέλο της Πρέμιερ Λιγκ. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θέλετε να πάει στη λίγκα».

Η λίγκα ίδρυσε ήδη εταιρεία για την επαγγελματική διαιτησία. Σε αυτή μοναδικός μέτοχος είναι η διοργανώτρια αρχή, η Σούπερ Λίγκα δηλαδή, ενώ στην αγγλική εταιρεία επαγγελματικής διαιτησίας (PGMOL) μέλη είναι τόσο η Πρέμιερ Λιγκ όσο και η αγγλική ομοσπονδία αλλά και η δεύτερη κατηγορία. Η ΕΠΟ αντιδρά σε αυτή την εξέλιξη και μες στην εβδομάδα θα συγκαλέσει σύσκεψη για το πώς θα λειτουργήσει το μοντέλο της επαγγελματικής διαιτησίας.

Με Ελληνα αρχιδιαιτητή η Σούπερ Λίγκα ενδέχεται να επιστρέψει σε πέτρινα χρόνια, όταν «ξεπετάχτηκαν» δεκάδες διαιτητές-καμικάζι που μέσα σε μία τριετία ανέβηκαν χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες στην Α΄ Εθνική. Η επαγγελματική διαιτησία πρέπει να λειτουργεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο οι διαιτητές θα αξιολογούνται αντικειμενικά σε κάθε ματς. Πρέπει δηλαδή να δημιουργηθεί ένας αδιάβλητος θεσμός με αντικειμενικό αρχιδιαιτητή. Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και την καθοδήγηση όλων των διαιτητών, αυτές θα είναι υπό την επίβλεψη μιας εξειδικευμένης ομάδας προπονητών και εκπαιδευτών.

Η πορεία ενός Αγγλου ρέφερι μέχρι την ανώτερη επαγγελματική κατηγορία έχει αφετηρία τη χαμηλότερη κατηγορία της αγγλικής ομοσπονδίας και εξελίσσεται βάσει αξιολογικών κριτηρίων και όχι επειδή τον προώθησε ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης, όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Στην Αγγλία δεν υφίσταται καμία διαδικασία… fasttrack, από την οποία ξεπηδούν διαιτητές-μπουμπούκια που νοθεύουν τα πρωταθλήματα και υποδαυλίζουν τη βία στα γήπεδα.

Documento Newsletter