Με τον εντοπισμό περισσοτέρων από 340 εταιρειών που συνδέονται με τη διακίνηση «μαϊμού» ιατρικών προϊόντων και ειδών ατομικής υγιεινής εν μέσω πανδημίας κορονοϊού και την κατάσχεσή τους συνεχίζεται η μεγάλη έρευνα της OLAF.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης ερευνά εξονυχιστικά από τις 19 Μαρτίου διάφορα προϊόντα που εισάγονται στην Ε.Ε σωρηδόν ή φτάνουν στα σπίτια των καταναλωτών με ατομική αγορά και είναι είτε αναποτελεσματικά ή ακόμη και επιβλαβή για την υγεία.
Έχει ήδη εντοπίσει περισσότερες από 340 εταιρείες που ενεργούν ως διαμεσολαβητές ή έμποροι πλαστών προϊόντων ή προϊόντων κακής ποιότητας που συνδέονται με την πανδημία COVID-19.
Ενώ ο τελικός καταναλωτής δεν αλληλεπιδρά μαζί τους, η ταυτοποίησή τους μειώνει σημαντικά την ταυτοποίηση ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού και βοηθά να αποκαλυφθεί πολύ πιο γρήγορα το πιθανό σχέδιο απάτης.
Εκατομμύρια “μαϊμού” ιατρικά προϊόντα με ψεύτικα πιστοποιητικά συμμόρφωσης ΕΕ έχουν κατασχεθεί σε πολλά κράτη μέλη. Αυτά τα πιστοποιητικά προορίζονται να εγγυηθούν ότι τα προϊόντα συμμορφώνονται με τα αυστηρά πρότυπα υγείας και ασφάλειας της ΕΕ. Η OLAF συνεργάζεται επίσης με τις αρχές τρίτων χωρών προκειμένου να εντοπίσει και να διαλύσει τα παράνομα εργοστάσια που παράγουν αυτά τα προϊόντα.
Όπως αναφέρει στην ενημέρωσή της, πέρα των μεγάλων αποστολών και παραγγελιών (χονδρική) ψεύτικα προϊόντα προσφέρονται συχνά για απευθείας πώληση διαδικτυακά σε Ευρωπαίους πελάτες από εταιρείες που εδρεύουν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης – για παράδειγμα, μάσκες διήθησης μισού προσώπου, καταγωγής Κίνας με ψεύτικα σήματα CE, γεγονός που δίνει εμπιστοσύνη στον καταναλωτή ότι αγοράζουν ένα γνήσιο προϊόν.
Αυτά τα ψεύτικα προϊόντα φτάνουν σε χιλιάδες μικρά ανώνυμα δέματα και παραδίδονται απευθείας στα σπίτια των πελατών μέσω ταχυδρομικών ή ταχυμεταφορών. Αυτοί οι τεράστιοι αριθμοί μικρών δεμάτων είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να σταματήσουν, επειδή φτάνουν σε ένα κράτος μέλος και από εκεί περνάνε σε όλη την Ευρώπη.
Έχοντας αυτό κατά νου, στις 20 Απριλίου, η OLAF δημιούργησε μια Cyber Task Force αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στην εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, οι οποίοι ανιχνεύουν το Διαδίκτυο με σκοπό τον εντοπισμό και την κατάργηση παράνομων ιστότοπων που προσφέρουν αυτά τα προϊόντα.
Εκμεταλλευόμενοι τον φόβο και τις ανησυχίες των πολιτών, οι απατεώνες πήραν επίσης να πουλήσουν προϊόντα εναλλακτικής ιατρικής που δεν είναι αποτελεσματικά για την προστασία ή τη θεραπεία της μόλυνσης από το COVID-19. Η διασυνοριακή δημιουργικότητα αυτών των σχεδίων απάτης είναι εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, τα ίδια χάπια παραδοσιακού κινέζικου φαρμάκου, που δεν έχουν εγκριθεί στην ΕΕ, εντοπίστηκαν σε ένα κράτος μέλος και μόνο χάρη στις πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν, το ίδιο προϊόν κατασχέθηκε σε άλλο κράτος μέλος προτού διατεθεί στην αγορά.
Ο προσδιορισμός της πραγματικής προέλευσης των μάσκας προσώπου, των ιατρικών συσκευών, των απολυμαντικών, των απολυμαντικών, των φαρμάκων και των κιτ δοκιμής είναι επί του παρόντος η πιο πιεστική πρόκληση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των δόλιων σχεδίων και την προστασία των Ευρωπαίων.
Η OLAF εργάζεται αδιάκοπα για να εξακριβώσει εάν η προέλευση αυτών των ψεύτικων προϊόντων δηλώνεται λανθασμένα και για να αντιμετωπίσει την ικανότητα των απατεώνων να προσαρμοστούν στους ελέγχους και στις ενέργειες επιβολής.
Οι απατεώνες δημιουργούν μεγάλες τεχνητές αλυσίδες ατόμων ή οργανισμών για να κρύψουν τα ίχνη τους. Μια μεμονωμένη προμήθεια μάσκας προσώπου τώρα περιλαμβάνει συνήθως πολλές κινήσεις σε χαρτί και μερικές φορές σε πολλές χώρες πριν τα προϊόντα φτάσουν τελικά στον τελικό πελάτη: το εργοστάσιο που παράγει τις μάσκες, τον προμηθευτή, αρκετούς μεσίτες σε τρίτες χώρες και αρκετούς μεσίτες στην Ευρώπη.