Συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τον θάνατο του Ναπολέοντα. Του Γιακωβίνου δεκανέα που ανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας, ξεθεμέλιωσε την παλιά Ευρώπη και απεβίωσε στις 5 Μαϊου 1821, δεσμώτης στην απόμακρη νήσο της Αγίας Ελένης του Ατλαντικού.
Το μυστήριο του Μεγάλου Κορσικανού που πολιτογραφήθηκε Γάλλος, καθορίζοντας τη μοίρα του έθνους του κι ολόκληρης της Ευρώπης, προσπαθούμε να λύσουμε σε ένα πλούσιο, επετειακό βιβλίο Hot.Doc History (κλείσαμε τα 100!!!). Θα το βρείτε μαζί με το Documento την Κυριακή.
Τι απ΄ όλα ήταν ο Μέγας Ναπολέων; Ενας «έφιππος Ροβεσπιέρος»;
Ένα άτομο με χαλαρή ηθική κι απόλυτη φιλαυτία, όπως έγραψαν οι “Times” όταν πληροφορήθηκαν τον θάνατο του δυο μήνες αργότερα;
Αυτός που η Αλήθεια πρέπει να σταθεί στο μνήμα του χωρίς να επιτρέψει να διαφωνήσουμε πως ο δεσμώτης θα λογίζεται στους Μεγάλους; Όπως έγραψαν λίγο αργότερα οι παριζιάνικες εφημερίδες της Παλινόρθωσης.
Ο νομοθέτης των Ναπολεόντειων Κωδίκων που θα κληροδοτηθούν στους απογόνους μαζί με τη μνήμη του, όπως έγραψαν στην Ουάσιγκτον τον Αύγουστο; Ή ο εκείνος που περίμεναν να εμφανιστεί και πάλι, ως στρατιώτης ακόμα απαράμιλλος, ως ηγέτης που δίδαξε σοφία μέσα από την εμπειρία, όπως έγραψαν στη Λουϊζιάνα;
Το «μεγάλο κακό» όπως τον χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός -όχι από τους πλέον επιτυχημένους- Ζοσπέν;
Σε 100 σελίδες: Παρακολουθούμε το μυθιστόρημα της ζωή του (Β. Λάζου), τους πολιτικούς ελιγμούς του μέσα στο καμίνι της Επανάστασης (Σ. Δρόκαλος), τα στρατηγήματα του από την Ιβηρική μέχρι τη Ρωσία και το Βατερλό (Κ. Βενάκης), τις κοινωνικές ανατροπές που προκάλεσε στις χώρες των εχθρικών Συνασπισμών (Α. Ζαρόκωστας) και αναλύουμε το φαινόμενο του Βοναπαρτισμού ως μοντέλο διακυβέρνησης σε περίοδο κρίσης (Σ. Παναγιωτίδης).