Στον απόηχο των βιβλικών καταστροφών από τη θεομηνία που “χτύπησε” την Κρήτη, αφήνοντας πίσω της πέντε νεκρούς, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι ο απολογισμός των πεπραγμένων της Περιφέρειας Κρήτης για το 2018.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα πέντε θύματα της κακοκαιρίας σε Γεροπόταμο και Χανιά, έπειτα από πρόταση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.
Αναφερόμενος στο θέμα της απόδοσης ευθυνών όσον αφορά στην περίπτωση των πνιγμών στον Γεροπόταμο του δήμου Φαιστού, η Περιφέρεια Κρήτης, όπως επισήμανε, είχε εγκρίνει για τη δημιουργία υποδομής δύο χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Φαιστού, η μία το 2017 και η άλλη το 2018, συνολικού ύψους 660.000 ευρώ.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, παράλληλα, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στην πρόσφατη θεομηνία, ενώ πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη για την απόδοση ευθυνών, όπου πραγματικά αυτές ανήκουν.
Ο κ. Αρναουτάκης έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη θεομηνία, επισημαίνοντας ότι ο καθηγητής Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Ευθύμιος Λέκκας, την παρομοιάζει με αυτή που έπληξε την Ινδονησία.
«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνεδρίαση για τον απολογισμό του 2018 βρίσκει την Κρήτη χτυπημένη από μια πρωτοφανή κακοκαιρία. Ήταν τέτοια η ένταση των καιρικών φαινομένων, που ακόμα και οι επιστήμονες, αλλά και οι τεχνοκράτες που ασχολούνται με τα θέματα αυτά δηλώνουν έκπληκτοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.
Παράλληλα, επισήμανε πως οι συνέπειες που άφησε πίσω της η κατακλυσμιαία βροχή, που έσπασε πανευρωπαϊκό ρεκόρ, είναι μεγάλες. Υποδομές στο οδικό δίκτυο, σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, σε κατοικίες, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ανέφερε ακόμα πως «από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Κρήτης σε άμεσο συντονισμό με τα αρμόδια υπουργεία, τα Σώματα Ασφαλείας, τους Δήμους και τα Συντονιστικά της Πολιτικής Προστασίας πράξαμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, αλλά και για να περιορίσουμε και να αποκαταστήσουμε όσο πιο άμεσα τα προβλήματα».
Ευθύνες στους τοπικούς άρχοντες
Τέλος, στην παρέμβασή του και ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αναφερόμενος στο θέμα της πρόσφατης θεομηνίας και στο τραγικό γεγονός στον Γεροπόταμο, σημείωσε ότι «δεν ανήκουν ευθύνες στην Περιφέρεια, αλλά στους τοπικούς παράγοντες, που είχαν την ευθύνη για την αποκατάσταση του σημείου».
Οι ζημιές
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι οι εκτιμώμενες καταστροφές από την πρωτόγνωρη θεομηνία μπορεί να φτάσουν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες δρομολόγησης αιτήματος χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο περιφερειάρχης για το θέμα των άμεσων ενεργειών ανέφερε ότι έχουν έρθει στην Περιφέρεια 12 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων άμεσων αναγκών στις καταστροφές στην Π.Ε. Χανίων και αναμένονται 5 εκατ. ευρώ για το Ρέθυμνο. Επίσης, αναφέρθηκε στην έγκριση των 15 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ από το υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά στις κατολισθήσεις, στις μελέτες του ΟΑΚ, αλλά και στην άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας, και τη συνεργασία υπουργείων, Δήμων, Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, εθελοντών κ.ά., τους οποίους και ευχαρίστησε.
«Η Κρήτη πέτυχε πολλά»
«Η Κρήτη πέτυχε πολλά. Μαζί αντιμετωπίσαμε μεγάλες προκλήσεις. Συμβάλλαμε καθοριστικά στη μετάβαση σε μια αναπτυξιακή τροχιά, ικανή να προσεγγίσει επενδύσεις στο νησί και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά τον απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε.
Ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας, στοιχείο που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής που ασκείται στην Περιφέρεια Κρήτης.
«Το αποτέλεσμα που παράγεται στηρίζεται στην αντίληψη πως η αλλαγή και πρόοδος είναι σχεδόν αδύνατη, χωρίς τη συνεργασία των πολλών», υπογράμμισε.
Να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Κρήτης, τη χρονιά που πέρασε, αξιοποίησε τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία, προσελκύοντας και νέες πηγές χρηματοδότησης.
«Με στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια καταρτισμένα συλλογικά και συμμετοχικά, σε συνέργεια με τους τοπικούς φορείς και κυρίως με όραμα για μια Περιφέρεια έτοιμη να πορευτεί στο μέλλον με αξιώσεις και προοπτικές, είμαστε βέβαιοι ότι έχουν τεθεί στέρεες βάσεις για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο περιφερειάρχης.
Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και στηρίχτηκαν σε ένα σύμπλεγμα δραστηριοτήτων με τέσσερις πόλους: την έρευνα και καινοτομία, τον πρωτογενή τομέα, τον πολιτισμό και τον τουρισμό και το περιβάλλον. Η διασύνδεση αυτών των τεσσάρων πόλων είναι αυτή που θα δώσει δυναμισμό και βιωσιμότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Πηγή: neakriti.gr