Τον τόπο καταγωγής του, τα Χανιά, επέλεξε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης για την πρώτη δημόσια συνάντησή του με πολίτες, στους οποίους ανέλυσε τις προτάσεις του για την ανασυγκρότηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την Αριστερά που ονειρεύεται.
Εξέθεσε τις θέσεις του στον συμβολικό χώρο όπου βρίσκονται οι τάφοι των Βενιζέλων εν όψει της εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «μπορούμε να είμαστε καλύτεροι από αυτό που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή». Είναι επίσημα πλέον το πέμπτο μέλος του κόμματος που έχει θέσει υποψηφιότητά του για την ηγεσία μετά την ανακοίνωσή του το πρωί της Τρίτης.
Διαβάστε επίσης: Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
Το βράδυ της Τρίτης με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA News, μίλησε για το όραμά του που το χαρακτήρισε «ελληνικό όνειρο», υπερασπίστηκε τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Περιέγραψε θέσεις για τη λειτουργία του Δημοσίου, την υγεία, την ακρίβεια, αλλά και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με όρους άμεσης δημοκρατίας. Σε κάποια θέματα επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε άλλο χρόνο, καθώς όπως είπε «δεν τα γνωρίζει όλα».
O Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε επίσης ότι ήταν απρόσμενη γι’ αυτόν η υποδοχή των πολιτών στα Χανιά και πως αισθάνεται «ειλικρινά ταπεινοφροσύνη. Είμαι πολύ συγκινημένος ειδικά εδώ, στις ρίζες μου, εδώ που ερχόμουν κάθε καλοκαίρι», ενώ αναφέρθηκε στους παππούδες του, λέγοντας: «Αισθάνομαι τη μνήμη τους πολύ βαθιά μέσα μου».
Στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA News, όπου είπε ότι επέστρεψε στην Ελλάδα, γιατί είναι «κουζουλός» και για να πολιτευτεί, λέγοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από κοινωνική και πολιτική ανασυγκρότηση και πως έρχεται από την επιθυμία του να προσφέρει στη χώρα του.
Απαντήσεις για τα προβλήματα
Σε ερώτηση για την πολυφωνία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί δεν προχώρησε στη δημιουργία νέου κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι τον ίδιο τον ενδιαφέρει μια Αριστερά που θα δίνει τη δυνατότητα της ισότητας και της σύνδεσης με την κοινωνία. Είπε ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι η δημοκρατική διαδικασία μέσα στο κόμμα, μιλώντας για συνθήκες άμεσης δημοκρατίας.
Μίλησε για λογοδοσία της ηγεσίας, σημειώνοντας ότι ως πρόεδρος θέλει να ελέγχεται και οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες. Αναγνώρισε ότι δεν έχει κομματική προϋπηρεσία, αλλά είπε ότι σέβεται την κομματική διαδικασία, αναφέροντας ότι θέλει μια σύγχρονη Αριστερά που θα μπορεί να κερδίζει.
Είπε ότι δεν θέλει να αλλάξει τον όρο Αριστερά, αλλά θέλει να δώσει θετικό πρόσημο στον όρο και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ο όρος «κέντρο».
Κατήγγειλε τη σπατάλη στο κράτος, πράγμα που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώντας μπορεί να την πολεμήσει. Μίλησε για δίκαιη φορολογική πολιτική, επιστολική ψήφο, για Δημόσιο που δεν δουλεύει, για το σύστημα υγείας που δεν δουλεύει, λέγοντας ότι η σύγχρονη Αριστερά μπορεί να κάνει το Δημόσιο να δουλέψει και να λειτουργήσει.
Ρωτήθηκε για τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ελλήνων και απάντησε για την υγεία, καθώς όποιος δεν έχει λεφτά δεν μπορεί να έχει υγειονομική περίθαλψη.
Σε ερώτηση για την ακρίβεια είπε ότι πρέπει να τελειώσει το ολιγοπώλιο στην ηλεκτρική ενέργεια και πως δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μιλάει για ελεύθερη αγορά.
Η γνώμη του για τον Μητσοτάκη
Όταν ρωτήθηκε για άρθρο στο οποίο είχε γράψει ότι τρέφει σεβασμό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι όταν κατέβαινε απέναντι στον Άδ. Γεωργιάδη, τον στήριξε. Ωστόσο, είπε, από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, δεν έχει καταφέρει τίποτα, δεν έχει στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα, δεν έχει διοικήσει όπως έπρεπε να έχει διοικήσει. Και τόνισε ότι το γεγονός ότι γνώρισε τον Κ. Μητσοτάκη και επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «κάτι σημαίνει».
Απέτυχε πάντως να απαντήσει σε ερώτηση που αναφερόταν σε άλλο άρθρο του, όπου παραλλήλιζε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Εκκλησία, ΜΜΕ, εθνικά θέματα
Υπερασπίστηκε τη θέση για τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο να πληρώνονται από το ελληνικό κράτος οι ιερείς, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ανεξάρτητο από τον σεβασμό προς τη θρησκεία. Δήλωσε ότι ο ίδιος αισθάνεται χριστιανός.
Όσον αφορά τη φορολογία του μεγάλου πλούτου, είπε ότι στα δημόσια αγαθά πρέπει να υπάρχει το δημόσιο σε μεγάλο ποσοστό, να είναι ισχυρός ο δημόσιος πυλώνας στην ενέργεια, το νερό κ.λπ.
Όταν ρωτήθηκε για την κρατική ενίσχυση προς τα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι κράτος δεν θα πρέπει να έχει καμία μη επαγγελματική ανάμιξη και πως τα κανάλια πρέπει να λειτουργούν με κανόνες αγοράς και η οικονομική στήριξη να αφορά τα κρατικά ΜΜΕ.
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο, είπε ότι αυτά τα θέματα είναι λεπτά, ότι δεν μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσεις και πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί τον όρο των «γκρίζων ζωνών» και είπε ότι «τον εκνευρίζει να μην μπορεί η Ελλάδα να αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ.».
Ερωτηθείς για τον σεξουαλικό προσανατολισμό είπε ότι ζούμε στον 21ο αιώνα, και πως αυτό που έχει σημασία είναι οι άνθρωποι να γίνονται σεβαστοί ανεξάρτητα από τη σεξουαλική επιλογή τους. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της τεκνοθεσίας και του δικαιώματος κάθε ανθρώπου να αποκτήσει παιδιά και πως για τον ίδιο αυτό θα ήταν όνειρο.