Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων σε καθολικές εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα αυξήθηκε στους 290 νεκρούς και τους 500 τραυματίες, δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος της αστυνομίας της ασιατικής χώρας.
Ο εκπρόσωπος Ρουγουάν Γκουνασεκέρα απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα θύματα καθεμιάς από τις επιθέσεις σε τρεις εκκλησίες όπου είχαν συγκεντρωθεί οι πιστοί για τη λειτουργία του Πάσχα των Καθολικών και σε καθένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία χθες Κυριακή. Επρόκειτο για τις χειρότερες επιθέσεις από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα πριν από δέκα χρόνια.
Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση δήλωσε στο μεταξύ ότι ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις, συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι στη συνεδρίασή του θα είναι παρών και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε.
«Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς», σημειώνει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση».
Ο πρωθυπουργός, που συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ζήτησε επίσης να αποφευχθεί «η διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και θεωριών».
Σύμφωνα με τις αρχές μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και εννέα ξένοι πολίτες.
Σε μόνο μία από τις εκκλησιες, τον Άγιο Σεβαστιανό στην Καταουαπιτίγια, βρειως του Κολόμπο, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι τηλεοπτικές εικόνες παρουσιάζουν κορμιά να κείτονται αιμάσσοντα στο έδαφος και τμήματα από την κατεστραμμένη οροφή του χριστιανικού ναού. Άλλη έκρηξη σημειώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως άλλοι 25 πιστοί βρήκαν τον θάνατο σε εκκλησία της Μπατικαλόα, στα ανατολικά.
Επίσης στο Κολόμπο επλήγησαν τρία ξενοδοχεια, τα Shangri-La, Kingsbury Hotel και Cinnamon Grand Colombo, χωρίς να έχει γίνει σαφές εάν υπάρχουν θύματα σε αυτά.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, σε μία χώρα που σπαρασσόταν για δεκαετίες από εμφύλιες διαμάχες, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία των Ταμίλ οι βοβμιστικές επιθέσεις βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.