Σπριντ για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Σπριντ για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Διεθνή δημοσιεύματα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να βγει στις αγορές εμβόλιο ακόμη και εντός του 2020

Με τις οικονομικές επιπτώσεις του lockdown να απειλούν τον πλανήτη με ύφεση πιο βαθιά από εκείνη του 2008, κεντρικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και πολυεθνικές των φαρμάκων αναζητούν ως μάννα εξ ουρανού (και για οικονομικούς λόγους) το εμβόλιο και το φάρμακο κατά του νέου κορονοϊού, ο συνδυασμός των οποίων θα επιτρέψει σε πολίτες και επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση.

Στην Κίνα αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον πέντε εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμής σε ανθρώπους.

Η κινεζική φαρμακοβιομηχανία China National Biotec Group (CNBG) ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών το πειραματικό εμβόλιό της για τον κορονοϊό έχει παραγάγει αντισώματα και πλέον προγραμματίζεται η δοκιμή του σε ανθρώπους σε χώρες του εξωτερικού (Βραζιλία).

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από ένα ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα την πόλη Γουχάν, το οποίο συνδέεται με τη μητρική εταιρεία της CNBG, Sinopharm, βρέθηκε ότι είχε δημιουργήσει αντισώματα υψηλού επιπέδου σε όλους τους εμβολιασμένους ανθρώπους και χωρίς παρενέργειες. Η κλινική δοκιμή του έλαβε ως δείγμα 1.120 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας από 18 έως 59 ετών.

Στη Δύση η εταιρεία προϊόντων υγείας Johnson & Johnson, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό διευθυντή της δρα Πολ Στόφελς, στοχεύει στην παραγωγή 1 δισεκατομμυρίου εμβολίων για τον κορονοϊό έως το 2021.

«Ξεκινούμε κλινικές δοκιμές τον Σεπτέμβριο και ελπίζουμε να έχουμε αρκετά δεδομένα για την εξέλιξη του εμβολίου έως τα τέλη του επόμενου έτους» ανέφερε ο κ. Στόφελς στο ABC, θέτοντας παράλληλα ως στόχο την παραγωγή 1 δισ. εμβολίων έως το 2021. Την ίδια ώρα η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, η οποία ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των δοκιμών, ανακοίνωσε μόλις το Σάββατο 13/6 ότι υπέγραψε συμβόλαιο με Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία για να τις προμηθεύσει με ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με τις παραδόσεις να αρχίζουν μάλιστα εντός του τρέχοντος έτους. Παράλληλα η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με Ιαπωνία, Ρωσία, Βραζιλία και Κίνα για τη σύναψη ανάλογων συμφωνιών. Την ίδια ώρα η εταιρεία ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει εγκριθεί η έναρξη της φάσης III των δοκιμών του εμβολίου της μετά τις θετικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ματ Χάνκοκ, στη διάρκεια ενημέρωσης από την κυβέρνηση για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία, δήλωσε ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μπαίνει σε παραγωγή προκειμένου να δημιουργηθούν αποθέματα κι αυτό θα γίνει προτού ακόμη δοθεί η απαιτούμενη κλινική έγκρισή του!

Πάντως η Βρετανία, σε περίπτωση κυκλοφορίας του εμβολίου, σχεδιάζει να δώσει προτεραιότητα στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής (γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό κ.ά.), όπως και σε άτομα άνω των 50 ετών και πάσχοντες από καρδιακές και νεφρικές ασθένειες, αλλά και σε πολίτες μειονοτικών ομάδων ή εθνοτήτων. Στη Δανία, σύμφωνα με την «Independent», ερευνητές από το τμήμα Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης ανέπτυξαν ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού το οποίο έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε δοκιμές σε ποντίκια. Την είδηση επιβεβαίωσε και το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

Αισιοδοξία και στον ΠΟΥ

Αισιόδοξη εμφανίστηκε την περασμένη Πέμπτη η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σούμια Σουαμινάθαν λέγοντας ότι φέτος μπορούν να παραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό και 2 δισεκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη του 2021. Τέλος, παρά το κλίμα αισιοδοξίας για τη μαζική παραγωγή εμβολίων εντός του 2020 οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής κανένα εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προστατεύει αποτελεσματικά τους ανθρώπους από τον κορονοϊό και αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε διάφορα στάδια ανάπτυξης παγκοσμίως.

Ετικέτες

Documento Newsletter