Το να διαλέξει κανείς πανεπιστήμιο, αλλά και κλάδο σπουδών είναι αν μη τι άλλο απόφαση ζωής, και μάλιστα μία από τις σημαντικότερες. Πρόκειται για μια επιλογή που αναδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας στο πως θα αξιοποιήσουμε τα πρώτα τρία – τέσσερα χρόνια της ζωής μας αμέσως μετά την ενηλικίωση. Και όχι μόνο αυτό, καθώς η επιλογή αυτή διαγράφει σε μεγάλο βαθμό και την επαγγελματική του πορεία για το υπόλοιπο της ζωής του.
Σπουδές σε κυπριακό πανεπιστήμιο: Τι συστήνουν οι παγκόσμιες πανεπιστημιακές κατατάξεις – Αλματώδης άνοδος στην ποιότητα
Διεθνείς οργανισμοί κατάταξης πανεπιστημίων, υπεύθυνοι να αξιολογούν, να συγκρίνουν και στη συνέχεια να κατατάσσουν τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου βάζουν στις λίστες τους τα κυπριακά πανεπιστήμια και όχι τυχαία. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο έχει κάνει τεράστια άλματα ποιότητας τα τελευταία χρόνια και πλέον τα κυπριακά πανεπιστήμια προσελκύουν φοιτητές και φοιτήτριες όχι μόνο από την Κύπρο, αλλά και από άλλες χώρες.
Ο ρόλος των πανεπιστημιακών κατατάξεων
Προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση θα πρέπει πρώτα να εξηγηθεί ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος των πανεπιστημιακών κατατάξεων. Οι διεθνείς οργανισμοί κατάταξης πανεπιστημίων αξιολογούν, συγκρίνουν και κατατάσσουν τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους δείκτες μετρήσεων, Βοηθούν με αυτόν τον τρόπο τους δυνητικούς φοιτητές και φοιτήτριες να να επιλέξουν την κατάλληλη σχολή για τις σπουδές τους, αυτή που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες τους. Και πως το κάνουν αυτό; Παρέχουν αντικειμενική και συγκριτική αξιολόγηση της ποιότητας και της απόδοσης των πανεπιστημίων. Επιπλέον, οι κατατάξεις προωθούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των πανεπιστημίων, καθώς αυτά προσπαθούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους για να καταταχθούν ψηλότερα, κάτι που διεγείρει την πρόοδο και την καινοτομία στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Πως θα ξέρουμε ποια έχει μεγαλύτερη βαρύτητα
Οι πανεπιστημιακές κατατάξεις που έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι εκείνες που αξιολογούν τα πανεπιστήμια με βάση τη συνολική τους ποιότητα και συγκρίνονται με τα καλύτερα στον κόσμο. Επίσης, μεγάλη σημασία έχουν και οι αντίστοιχες που αξιολογούν τα πανεπιστήμια για τις επί μέρους επιδόσεις τους σε ακαδημαϊκά αντικείμενα.
Ποιες είναι οι πανεπιστημιακές κατατάξεις που αξιολογούν την ποιότητα;
Οι πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες από τις κατατάξεις που αξιολογούν τη συνολική ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης ενός πανεπιστημίου, είναι οι εξής:
- Times Higher Education (THE) World University Rankings: Εκδόθηκε πρώτη φορά το 2004 και βασίζεται σε 13 κριτήρια, όπως η διδασκαλία, η έρευνα, οι αναφορές, η βιομηχανική γνώση και η διεθνής προοπτική. Αξιολογεί τη συνολική απόδοση των πανεπιστημίων στα κριτήρια αυτά.
- Academic Ranking of World Universities (ARWU) ή Shanghai Rankings: Εκδόθηκε πρώτη φορά το 2003 και βασίζεται σε 6 κριτήρια, όπως ο αριθμός των αποφοίτων και των καθηγητών που έχουν κερδίσει βραβεία Nobel, ο αριθμός των ερευνητών που εμπεριέχονται ως παραπομπές στις επιστημονικές εκδόσεις, ο αριθμός των άρθρων που δημοσιεύονται στα περιοδικά Nature και Science κ.α.. Αξιολογεί τη συνολική απόδοση των πανεπιστημίων στα κριτήρια αυτά.
- QS World University Rankings: Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2004 και λαμβάνει υπόψη 6 κριτήρια, όπως η ακαδημαϊκή φήμη, η φήμη του εργοδότη, οι ακαδημαϊκές αναφορές ανά καθηγητή, η αναλογία καθηγητών/φοιτητών, η διεθνής διάσταση και οι διεθνείς συνεργασίες. Αξιολογεί τη συνολική απόδοση των πανεπιστημίων στα κριτήρια αυτά.
Η κατάταξη των μεγαλύτερων κυπριακών πανεπιστημίων σε αυτές τις πανεπιστημιακές κατατάξεις για το 2023:
Πανεπιστήμιο | THE World University Rankings | ARWU (Shanghai Rankings) | QS World University Rankings (περιφερειακή κατάταξη EECA) | QS World University Rankings (κύρια κατάταξη ) |
Πανεπιστήμιο Κύπρου (UCY) | 401-500 | 501-600 | #53 | #368 |
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) | 501-600 | Χωρίς κατάταξη | #136 | Χωρίς κατάταξη |
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (CUT) | 601-800 | Χωρίς κατάταξη | #102 | Χωρίς κατάταξη |
Η πιο δημοφιλής κατάταξη από τις πιο πάνω είναι η Times Higher Education World University Rankings.
Η κατάταξη ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων μαζί στην κατάταξη αυτή:
- Πανεπιστήμιο Κρήτης (401–500)
- Πανεπιστήμιο Κύπρου (401–500)
- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (401–500)
- Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (501-600)
- Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (501–600)
- Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (601-800)
- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (801-1000)
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (801-1000)
- Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (801-1000)
- Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (801-1000)
- Πανεπιστήμιο Αιγαίου (801-1000)
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (801-1000)
- Πανεπιστήμιο Πατρών (1001–1200)
- Πολυτεχνείο Κρήτης (1001–1200)
- Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1201–1500)
- International Hellenic University (1201–1500)
- Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (1201–1500)
- Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (1501+)
- Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (1501+)
Αξιολόγηση Ποιότητας Προσφερόμενης Εκπαίδευσης σε επί μέρους Τομείς
Ένα πιο εξειδικευμένο εργαλείο αξιολόγησης είναι η κατάταξη του THE World University Rankings By Subject, το οποίο αξιολογεί ειδικά την απόδοση και την φήμη των πανεπιστημίων σε συγκεκριμένες ακαδημαϊκές ειδικότητες.
Αν, για παράδειγμα, ένας/μια άριστος/η φοιτητής/ήτρια, επιθυμεί να ακολουθήσει σπουδές στον τομέα Επιχειρήσεων και Οικονομικών, και θέλει να υποβάλει αίτηση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που κατατάσσεται πρώτο στον κόσμο στην πανεπιστημιακή κατάταξη Times Higher Education (THE) World University Rankings, ίσως αλλάξει γνώμη όταν ρίξει μια ματιά στην κατάταξη THE World University Rankings by Subject, όπου πρωτο στον συγκεκριμένο τομέα κατατάσσεται το ΜΙΤ, ενώ το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρίσκεται δύο θέσεις πιο κάτω.