Σπουδαίος ο Λευτέρης Πετρούνιας: «Χάλκινος» στους κρίκους – Πέμπτο μετάλλιο για την Ελλάδα (Video)

Σπουδαίος ο Λευτέρης Πετρούνιας: «Χάλκινος» στους κρίκους – Πέμπτο μετάλλιο για την Ελλάδα (Video)

Το τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο πρόσθεσε στην ασύγκριτη συλλογή του ο υπέροχος Λευτέρης Πετρούνιας: χάλκινο, όπως και προ τριετίας στο Τόκιο. Το πρώτο του, το 2016 στο Ρίο, ήταν χρυσό.

Ο 34χρονος «άρχοντας των κρίκων» μοιράστηκε το βάθρο των κρίκων με δύο αθλητές από την Κίνα, όπως και το 2021.

Οι δύο Κινέζοι ξεκίνησαν τον τελικό με επίδειξη δύναμης: 15.233 ο Ζου Τζινγκγιουάν, 15.300 ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο Λιου Γιανγκ. Ο Πετρούνιας ακολούθησε, με πρόγραμμα που είχε υψηλότατο βαθμό δυσκολίας και ιδανική προσγείωση, με τα πόδια να «καρφώνονται» στο ταπί. Η βαθμολογία του τον έφερε στην τρίτη θέση με 15.100 (οι 6.300 για τη δυσκολία, οι 8.800 για την εκτέλεση) και η βασανιστική αναμονή ξεκίνησε.

Ο Βέλγος Γκλεν Κόιλε… κουτρουβαλιάστηκε στην προσγείωση και έμεινε πολύ χαμηλά (13.833). Ο αξιόλογος Τούρκος Αντέμ Ασίλ, τον οποίο φοβόταν ο προπονητής του Πετρούνια, Δημήτρης Ράφτης πήρε 14,966. Ο Γάλλος Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ, που είχε τη συμπαράσταση 12.000 φιλάθλων στο «Μπερσί», πήρε 15.000 και ανέβηκε τέταρτος.

Και κάπου εκεί άρχισαν οι πανηγυρισμοί, αφού οι τελευταίοι δύο αθλητές του τελικού ήταν χαμηλότερου επιπέδου: 14.800 ο Βρετανός Χάρι Χέπγουορθ και 14.866 ο Αρμένιος Βαχάν Νταβτιάν. Ο Πετρούνιας, που παρακολουθούσε τις προσπάθειες των συναθλητών του όρθιος, θα ανεβεί υπερήφανος στο βάθρο στο φινάλε του σημερινού προγράμματος.

Ο «άρχοντας των κρίκων» χάθηκε στις αγκαλιές του προπονητή και των δικών του ανθρώπων μόλις ολοκληρώθηκε ο αγώνας. «Γεια σοηυ Ελλάδα», φώναζε στις κάμερες.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας έφερε το πέμπτο Ολυμπιακό μετάλλιο για την Ελλάδα, μετά το ασημένιο του Απόστολου Χρήστου στα 200μ. ύπτιο, τα δύο χάλκινα στην κωπηλασία με τους Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζή και Κοντού/Φίτσιου αλλά και του Θεόδωρου Τσελίδη στο τζούντο.

Λευτέρης Πετρούνιας: Η εμφάνισή του στον τελικό

Η κατάταξη του τελικού

Γιανγκ Λιού – 15.300
Τζινγκιουάν Ζόου – 15.233
Λευτέρης Πετρούνιας – 15.100
Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ – 15.000
Άντεμ Ασίλ – 14.966
Βαχαγνκ Νταβτιάν – 14.866
Χάρι Χέπγουερθ – 14.800
Γκλεν Κόιλε – 13.833

«Είμαι 33. Στην επόμενη (σ.σ. Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες το 2028) θα είμαι 37. Σίγουρα θα κάνω ένα αγωνιστικό για λίγους μήνες και θα επιστρέψω. Ο κώδικας της γυμναστικής αλλάζει υπέρ μου» δήλωσε ο «Άρχοντας των κρίκων» Λευτέρης.

Ανέφερε, σχετικά:

«Οπωσδήποτε χρειάζομαι ένα καλό διάλειμμα για να για να αφιερώσω λίγο περισσότερο χρόνο που θα ήθελα στα παιδιά μου, στην οικογένειά μου, στη μητέρα μου, στον αδερφό μου, στους ανθρώπους μου και φυσικά στη Βασιλική.

Όμως δεν σταματάει τίποτα εδώ. Ο Αρμένιος αθλητής είναι 37 χρονών και είναι πολύ δυνατός. Ήταν σε τελικό Ολυμπιακών αγώνων και παρ’ ότι δεν είχε τον βαθμό δυσκολίας θα μπορούσε να διεκδικεί και ακόμη καλύτερη θέση.

Είναι πολύ καλός και πολύ σταθερός παρότι είναι 37, εγώ είμαι 33. Στην επόμενη θα είμαι 37. Σίγουρα θα κάνω ένα αγωνιστικό διάλειμμα για λίγους μήνες και θα επιστρέψω. Ο κώδικας της γυμναστικής αλλάζει υπέρ μου.

Για καλή μου τύχη, μειώνονται οι ασκήσεις και όλα τα προγράμματα θα μου είναι πιο εύκολα επειδή εγώ μεγαλώνω, οπότε θα μπορώ να κάνω μια άριστη εκτέλεση με 8 ασκήσεις έναντι 10 ασκήσεων (…).

Θα δούμε τους αντιπάλους μου αυτή τη χρονιά που εγώ θα είμαι λίγο πιο έξω από αγωνιστική δραστηριότητα και θα φτιάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι ασυναγώνιστο».

Documento Newsletter