Spiegel: «Ναι μεν, αλλά…» από τις χώρες της Ε.Ε στο έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Spiegel: «Ναι μεν, αλλά…» από τις χώρες της Ε.Ε στο έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό υποδέχθηκαν πολλές κυβερνήσεις κρατών – μελών της Ε.Ε το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η χάραξη μιας κοινής πολιτικής υπό τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τους ευρωπαίους, καθώς σύμφωνα με το Spiegel, υπάρχουν φωνές που θέλουν μεγαλύτερη ευελιξία από την πλευρά των κυβερνήσεων, για την εφαρμογή μέτρων που θα εφάπτονται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις ανάγκες των εκάστοτε χωρών.

Το Spiegel, επικαλούμενο το προσχέδιο της τσέχικης Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνει ότι τα κράτη – μέλη ζητούν από την Κομισιόν να λάβει υπόψη τις «ειδικές συνθήκες» που επικρατούν στις χώρες της Ένωσης, αλλά και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ώστε να μπει «φρένο» στην αλματώδη αύξηση των τιμών στην ενέργεια.

Πέραν των κυβερνήσεων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε παρουσιάσει με ιδιαίτερη θέρμη το πρότζεκτ της Κομισιόν, καλείται να κατευνάσει και τις αντιδράσεις που προέρχονται από τη βιομηχανία ενέργειας, που επισημαίνεται ότι η τελική ευθύνη των αποφάσεων για τέτοιου είδους ζητήματα άπτεται στις εθνικές κυβερνήσεις. Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι υπάρχει διαφωνία στην θέσπιση πλαφόν για την κοστολόγηση της μεγαβατώρας στα 180 ευρώ, ενώ οι βιομηχανίες ζητούν εξαιρέσεις όσον αφορά την καύση άνθρακα.

Η τσεχική προεδρία επισημαίνει στο έγγραφό της ότι ο στόχος της εξοικονόμησης 10% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο σε εθελοντική βάση από τα κράτη μέλη.

Οι αντιδράσεις προσθέτουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σχετική συζήτηση αναφορικά με το τι θα πράξουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας, οι οποίοι καλούνται να λάβουν τελική απόφαση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, συνυπολογίζοντας τις αντιδράσεις.

Σε περίπτωση που ακολουθηθεί το προσχέδιο της τσεχικής προεδρίας, τότε τα κράτη – μέλη θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος του ενεργειακού πακέτου ενίσχυσης, όπως επισημαίνουν ειδικοί από τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας.

Documento Newsletter