Την συζήτηση για τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας αναζωπυρώνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ο απολυταρχικός χαρακτήρας των εξουσιών που επιδιώκει να αναλάβει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εδώ και δεκαετίες οι Βρυξέλλες προτίμησαν τον «αρραβώνα» με αμοιβαία οφέλη παρά το πράσινο φως στην είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ανάλογα με την θέση το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των ευρωπαίων αναλυτών και να εγείρει το ερώτημα ποια θα είναι από εδώ και πέρα η σχέση Άγκυρας-Βρυξελλών. Ο διεθνής Τύπος ξεκίνησε ακόμη και να αναφέρεται στην ανοιχτή διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σε πρόσφατη ανάλυση του, ο ανταποκριτής της γερμανικής επιθεώρησης Spiegel στις Βρυξέλλες, Μάρκους Μπέκερ, υποστηρίζει ότι οι Τούρκοι ψήφισαν υπέρ της αυταρχικότητας, της καταπίεσης των πολιτικών δικαιωμάτων και της θανατικής ποινής, υπέρ αντιλήψεων και θεσμών που δεν συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές αρχές. «Για τις Βρυξέλλες, τελικά, ήρθε η ώρα να αποκαλέσουν την ενταξιακή διαδικασία με την Τουρκία αυτό που πραγματικά είναι: νεκρή», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Μπέκερ.
Τα επιχειρήματα εναντίον αυτής της θέσης, όπως τα απαριθμεί στο σκεπτικό του ο ίδιος ο αρθρογράφος, είναι τρία:
– Η Ε.Ε. θα χάσει κάθε επιρροή στην Άγκυρα εάν διακόψει τις συνομιλίες
– Οι δημοκρατικές δυνάμεις εντός της Τουρκίας θα αποδυναμωθούν περαιτέρω
– Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να αποχωρήσει από την συμφωνία με την Ευρώπη για το προσφυγικό και ένα νέο «κύμα» προσφύγων να φτάσει στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Ο Γερμανός δημοσιογράφος επιμένει ότι εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποχωρήσουν μπροστά στις υπερεξουσίες της τουρκικής προεδρίας θα προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην αξιοπιστία τους εντός και εκτός Ε.Ε.
Το βασικό επιχείρημα του Μάρκους Μπέκερ είναι ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να ανάψει το κόκκινο φως ώστε να πάψουν όλες οι προσπάθειες συνεργασίας με την Τουρκία. Αντιθέτως, εκτιμά, μπορούν να προωθηθούν με ειλικρίνεια ακόμη στενότεροι οικονομικοί δεσμοί καθώς και η συνεργασία για το φλέγον ζήτημα των εκατομμυρίων προσφύγων πολέμου.
«Μακροπρόθεσμα η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι αδιανόητη. Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτό μια για πάντα. Αν μη τι άλλο προκειμένου να αποτρέψουν την περαιτέρω αποσύνθεση της Ευρωπαΐκής Ενωσης», καταλήγει ο ανταποκριτής του Spiegel.