Σπανούλης: «Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα»

Για «ονειρική στιγμή» μίλησε ο Βασίλης Σπανούλης επίσημη παρουσίαση του ως προπονητή της Εθνικής ομάδας μπάσκετ. Ο νέος ομοσπονδιακός τόνισε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον Γιάννη Αντετοκούμπο, ο οποίος δηλώνει πρόθυμος να παίξει στην Εθνική το ερχόμενο καλοκαίρι: «Αγαπάει παθολογικά την Εθνική και θέλει να προσφέρει τα μέγιστα. Αναρρώνει από τον τραυματισμό του και τον περιμένει μία μεγάλη χρονιά. Είναι ένας ταπεινός παγκόσμιος σούπερ σταρ».

«Ο Βασίλης ήταν πάντοτε στρατιώτης της Εθνικής ομάδας και από δω και πέρα γίνεται στρατηγός της», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος, παρουσιάζοντας το νέο Ομοσπονδιακό προπονητή.

Πλαισιωμένος από πολλούς παλιούς συνοδοιπόρους του (Διαμαντίδης, Ζήσης, Τσαρτσαρής, Σχορτσανίτης, Ντικούδης), ο Σπανούλης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ειναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Οταν σε καλεί η εθνική ομάδα, η πατρίδα σου, πρεπει να ανταποκριθείς και να δώσεις όλο σου το είναι. Να βοηθησεις και εσύ από το δικό του μετερίζι για να πετύχει.

Να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προκατοτόχους μου, σε όλους του προπονητές σε όλους που προσπάθησαν και μοχθησαν να πετύχει η Εθνική.

Βλέπω εδώ τα παιδιά, τον Σόφο, τον Τσάρι, τον Μήτσο, τον Δήμο, τον Νίκο που έχουμε ζήσει μαγικές στιγμές μέσα και έξω από το γήπεδο. Στιγμές που θα διηγούμαστε όπως διηγούμαι και εγώ στα παιδιά μου.

Η λέξη τιμή είναι λίγη για να περιγράψω τη θέση που βρίσκομαι για να αναλάβω τη θέση του προπονητή της ΕΘνικής ομάδας. Η Εθνική δεν είναι σύλλογος, αλλά η ομάδα όλων των Ελλήνων. Τη λέγαμε επίσημη αγαπημένη, μια ομάδα που ενέπνεε τους ανθρώπους και έδινε δύναμη.

Στόχος μου μαζί με όλη τη διοίκηση να κάνουμε την ομάδα να ξέρουν όλοι τι σημαίνει να φοράς τη φανέλα της Εθνικής. Πάνω απ’ όλα είναι τιμή, περηφάνεια, ανατριχίλα και να περνάμε τα μηνύματα. Πρέπει να είμαστε μαχητές, γενναίοι, να μην έχουμε φόβο στα μάτια μας. Ο Έλληνας είναι μαχητής, ο Έλληνας είναι γενναίος.

Το πιο σημαντικό είναι να ενωθούμε. Αφήσαμε μία κληρονομιά και αυτοί οι παίκτες πρέπει να την περάσουν στους επόμενους. Είναι χρέος μας να μεταφέρουμε την κληρονομιά. Να δημιουργήσουμε πρότυπα για να φέρουμε τα παιδιά στο μπάσκετ. Να είναι μία ομάδα με κεφαλαία γράμματα.

Δεν παίζω με την πλάτη στον τοίχο, ούτε έχω να ανέβω κανένα βουνό. Με τα περισσότερα παιδιά έχω παίξει συμπαίκτης ή αντίπαλος. Για μένα η Εθνική ομάδα είναι περηφάνια. Κάποια πράγματα έγιναν σωστά, κάποια έγιναν λάθος. Αυτά που δεν έγιναν σωστά στο παρελθόν, πρέπει να είναι αυτά που θα μας κάνουν καλύτερους στο μέλλον. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σε μας τους Έλληνες αρέσει ο δύσκολος δρόμος. Πρόθεσή μας είναι να γίνουμε καλύτεροι. Για το επιτελείο έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου, το επόμενο διάστημα θα τα μάθετε όλα

Υπάρχει μία κάλυμμα για και πρέπει να χτίσουμε χημεία. Έχω μιλήσει ήδη με δέκα ή δώδεκα παίκτες και πάντοτε ήμουν κοντά στην εθνική ομάδα. Μαγικό ραβδάκι ή συμβόλαιο με την επιτυχία δεν έχει κανένας. Όμως έχουμε συμβόλαιο να είμαστε δίπλα στην Εθνική ομάδα, να έρχονται όλοι όσοι είναι υγιείς και να ξέρουν όλοι επειδή προέρχονται από επίπονες σεζόν ότι θα τους περιμένει μια οικογένεια».

Για τη θέση του άμεσου συνεργάτη του Σπανούλη βολιδοσκοπήθηκε ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ Ηλίας Καντζούρης, που πλέον εργάζεται στη γαλλική Λιμόζ. Στο προπονητικό τιμ αναμένεται να προστεθεί και ο Γιώργος Λημνιάτης.

Ο Σπανούλης θα κάνει ντεμπούτο ως προπονητής της Εθνικής ανδρών στις 23 Φεβρουαρίου στον αγώνα με την Τσεχία στην Αθήνα για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2025. Τρεις ημέρες αργότερα η εθνική θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία εκτός έδρας.

Το Προολυμπιακό τουρνουά, που πιθανότατα θα διεξαχθεί στην Αθήνα, έχει προγραμματιστεί για τις 2-7 Ιουλίου 2024.