Σπανούλης: «Οι παίκτες μας είναι για σπουδαία πράγματα» – Τι είπε για Αντετοκούνμπο, Σλούκα και το… σουτ του 2008

Σπανούλης: «Οι παίκτες μας είναι για σπουδαία πράγματα» – Τι είπε για Αντετοκούνμπο, Σλούκα και το… σουτ του 2008

Ο Βασίλης Σπανούλης έδωσε το στίγμα για την προσπάθεια που θα καταβάλλει η Εθνική μπάσκετ για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, μέσω του Προολυμπιακού Τουρνουά που θα διεξαχθεί στο ΣΕΦ.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής μίλησε για τη νέα προσπάθεια, την κατάσταση των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Κώστα Σλούκα, το γεγονός πως η Εθνική απέχει αρκετά χρόνια από την τελευταία της μεγάλη διάκριση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Βασίλη Σπανούλη στη Media Day

Για την κατάσταση που βρίσκονται οι παίκτες της Εθνικής: «Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαστε εδώ πέρα να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια με την εθνική ομάδα της χώρας μας. Είμαστε πάρα πολύ καλά όπως το περίμενα κι ίσως ακόμη καλύτερα από αυτό που περίμενα. Σίγουρα χρειαζόμαστε δουλειά. Όπως ξέρουμε το Προολυμπιακό είναι τουρνουά που κρύβει ιδιαιτερότητες, είναι κάτι που γίνεται πολύ σύντομα. Δεν έχει προετοιμασία, δεν έχει χρόνο πάρα πολύ να προετοιμαστείς, αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για εμάς, ισχύει για όλες τις ομάδες. Εμείς δουλεύουμε καλά. Αύριο έχουμε το πρώτο φιλικό. Σίγουρα θα το αντιμετωπίσουμε σαν μία δυνατή προπόνηση. Θέλουμε να βάλουμε τη φιλοσοφία μας. Τα παιδιά είναι πάρα πολύ έμπειρα, έχουν πάρα πολύ ταλέντο, έχουν εμπειρία και το σημαντικό είναι ότι έχουν πάρα πολύ μεγάλη διάθεση και κίνητρο να κάνουν κάτι πάρα πολύ καλό με την Εθνική Ομάδα της χώρας τους».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Κώστα Σλούκα: «Στο Προολυμπιακό Τουρνουά θα είναι όλοι έτοιμοι να παίξουν όσο θα κρίνω εγώ. Από εκεί και πέρα αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας προγραμματισμός. Το ιατρικό επιτελείο είναι εξαιρετικό που έχουμε. Τα παιδιά, όπως είπα και πριν, έχουν τρομερή διάθεση να ασχοληθούν πολύ με τους τραυματισμούς τους και να μπουν γρήγορα μέσα. Δε χρειάζεται βιασύνη, όμως. Το σημαντικό είναι να έχουμε τους παίκτες υγιείς. Υπάρχει πρόγραμμα, υπάρχει πλάνο κι είμαστε μες στο πλάνο μας».

Για το κλειδί της πρόκρισης: «Το κλειδί είναι να βρεθούμε όλοι στην ίδια σελίδα από άποψη φιλοσοφίας, από άποψη κινήτρου, από άποψη ότι δε χωράνε ούτε εγωισμοί, χρειάζεται αυτοθυσία. Γνωρίζοντας τι σημαίνει Εθνική Ομάδα και σαν παίκτης, το πιο σημαντικό είναι να καταλάβεις ότι στην Εθνική Ομάδα μπορεί να έχεις διαφορετικό ρόλο από το σύλλογό σου. Πρέπει να συνεισφέρεις ό,τι μπορείς, να δώσεις και την καρδιά σου όσο χρειαστεί για να βοηθήσεις την ομάδα να πετύχει».

Το πλεονέκτημα είναι ότι αγαπάνε πολύ την πατρίδα τους, αγαπάνε πολύ το μπάσκετ. Γιατί αν δεν αγαπάς την πατρίδα σου και το μπάσκετ δε μπορείς να αγωνιστείς στην Εθνική Ομάδα. Το έχουμε κάνει όλοι μας. Η αγάπη κι η επιθυμία να πετύχεις με την Εθνική Ομάδα της χώρας σου πιστεύω υπερκαλύπτει τα πάντα, ακόμη πολλές φορές και την κούραση, και τη σωματική, και την πνευματική και βάζεις τον εαυτό σου έτοιμο να δώσεις και την ψυχή σου για την Εθνική Ομάδα. Από προσωπική εμπειρία πάρα πολλές φορές όταν παίζεις με την Εθνική Ομάδα κάνεις και καλύτερες χρονιές γιατί είσαι σε φόρμα, έχεις και μετά το χρόνο που χρειάζεται να ξεκουραστείς, οπότε πιο πολύ είναι πνευματικό παρά σωματικό στο τέλος.

Για την τελευταία συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008: «Μη μου το θυμίζεις. Κατ’ αρχήν, να εξηγήσω ότι αυτό το σουτ που είχα χάσει εγώ με την Εθνική ήταν… ακόμη και τώρα το σκέφτομαι. Όπως έχουμε ξανατονίσει, ήταν κάτι το οποίο μας έλειπε, ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, να περάσουμε στους ‘4’, αλλά έγινε. Αυτό που θα σου πω είναι κατ’ αρχήν υπάρχει ένα Προολυμπιακό Τουρνουά στη χώρα μας και πρέπει να αγωνιστούμε με περηφάνεια και πίστη στις δυνατότητές μας και α πετύχουμε το στόχος μας. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Δεν έχουμε φοβηθούμε τίποτα, ούτε τις λέξεις μας, ούτε αυτά που θα πούμε. Είμαστε εδώ πέρα για να περάσουμε στην Ολυμπιάδα, είμαστε εδώ πέρα για να πάρουμε το Προολυμπιακό και να περάσουμε στην Ολυμπιάδα. Δε θα είναι εύκολο. Τίποτα δεν είναι εύκολο ούτε στον αθλητισμό, ούτε στη ζωή, αλλά είμαστε εδώ για να τα καταφέρουμε».

«Κάτι φταίει, πρέπει να το βρούμε»

Για το γεγονός πως η Εθνική έχει αρκετά χρόνια να φέρει κάποιο μετάλλιο: «Υπάρχει ένα τεράστιο κίνητρο από όλα τα παιδιά, για αυτό είναι εδώ. Όπως ξέρετε όλοι πολύ καλά, έχουμε 15 χρόνια να φέρουμε μία μεγάλη επιτυχία. Για εμένα επιτυχία για την Εθνική Ομάδα δεν είναι να περάσεις στους ’16’, όσο κι αν θέλουμε να το λέμε αυτό. Η Εθνική Ομάδα, οι παίκτες που την απαρτίζουν είναι για σπουδαία πράγματα. Σίγουρα κάτι φταίει για ότι δεν πετυχαίνουμε. Δε μπορεί όλοι αυτοί οι παίκτες να παίρνουν Πρωταθλήματα στο ΝΒΑ, Ευρωλίγκες, να είναι πρωταγωνιστές στις ομάδες του…

Κάτι φταίει, πρέπει να το βρούμε. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά είναι εξαιρετικοί παίκτες και χαρακτήρες, έχουμε εξαιρετικό κλίμα. Έχουμε μιλήσει ήδη για αυτό. Το κίνητρο είναι μεγάλο. Πρέπει, όμως, κάποιες, ίσως το θες πάρα πολύ και δεν παίζεις σωστά, έρχεται κάτι που δε θέλουμε. Τότε πρέπει να συνδυάσουμε το πόσο πολύ το θέλουμε μαζί με την ποιότητα που έχουν οι παίκτες για να έρθουν επιτυχίες. Το πιο σημαντικό για εμένα, όπως είχα πει και στα ‘παράθυρα’, είναι να παίξουμε άμυνα. Δηλαδή βλέπουμε την Εθνική Ομάδα να τρώει πάρα πολλούς πόντους. Ίσως γίνει και τώρα, πρέπει να βρούμε τη λύση, όμως. Για εμένα όλα ξεκινάνε και τελειώνουν στην άμυνα, αυτό είναι το DNA του Έλληνα. Και μη παρεξηγήσετε, δε θεωρώ ότι θα είμαστε μία ομάδα που θα παίζουμε άμυνα. Όλες οι ομάδες που παίζουν σπουδαίο μπάσκετ κι έχουν σπουδαίες επιθέσεις ξεκινάνε από την άμυνα, το ριμπάουντ για να τρέξουν στο τρανζίσιον και να βρουν πολλά εύκολα καλάθια».

Διαβάστε επίσης:

Μπάσκετ: Προπονητής της χρονιάς ο Σπανούλης στο BCL

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter