Προαναγγελία αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας μέσα στο χρόνο, αποτελεί το θετικό outlook (προοπτική) που έδωσε μετά το κλείσιμο των αγορών τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) ο Αμερικανικός οίκος Standard and Poors. Ο ίδιος οίκος είχε προχωρήσει στις 20 Ιουλίου στην αναθεώρηση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε «θετική» επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση B+, η οποία είναι τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (BBB-).
Η S&P δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, διατηρώντας την «σήμανση» του Β+/Β και το θετικό outlook, προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει μέση ανάπτυξη 2,4% την περίοδο 2019-2022 καθώς αναμένεται ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης παράλληλα με ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις. Μάλιστα, το σημαντικό είναι (σ.σ. και δεν έχει καταγραφεί στην μελέτη κανενός ξένου οίκου, αλλά ούτε και εγχώριου think tank ή τράπεζας) ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια περισσότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Σημειώνεται δε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα πλέον ευνοϊκά προφίλ χρέους από τις χώρες που καλύπτει, σε όρους ωρίμανσης των ομολόγων και μέσου επιτοκιακού κόστους. Πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιτάχυνση της αναπτυξιακής τροχιάς.
Η λογική της S&Pαι ότι η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου αντανακλά τη σταθεροποίηση της οικονομίας, σε συνδυασμό με τις ισχυρές επιδόσεις στον προϋπολογισμό και την πολύ ευνοϊκή δομή του χρέους, έναντι του πολύ υψηλού συνολικού χρέους της χώρας και των δυσκολιών για τον τραπεζικό κλάδο.
Ο οίκος προβλέπει μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ από το 2019, με βοήθεια και από την αύξηση του ΑΕΠ.
Στα «αγκάθια» των προβλέψεων περιλαμβάνεται η αβεβαιότητα από τις κλογές, το να μην προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και η δημοσιονομική βόμβα από τις αποφάσεις του ΣτΕ για επιστροφές κομμένων μισθών, συντάξεων και επιδομάτων στα χρόνια της κρίσης.