Να ξαναγράψει τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας επιχείρησε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, παρουσιάζοντας εξ ονόματος της κυβέρνησης μία μαγική εικόνα εστιάζοντας μόνο στα σημεία που την ευνοούν, κάνοντας βολικές γενικόλογες συγκρίσεις με «άλλες χώρες». Μάλιστα έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «σουρεαλιστική» τη συζήτηση περί ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας. Καμία απάντηση στην ερώτηση του documentonews.gr επί συγκεκριμένων σημείων-κόλαφος της Έκθεσης.
«Στην Ελλάδα γίνονται μόνο πέντε προτάσεις, όταν σε πολλές άλλες χώρες γίνονται περισσότερες. Οι προτάσεις αυτές έχουν σκοπό να ενισχύσουν περαιτέρω σημεία στα οποία έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο το προηγούμενο διάστημα. Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας σχετικά με τη λειτουργία των Θεσμών» φρόντισε στη γενική του εισήγηση να θέσει το πλαίσιο της συζήτησης για τα ευρήματα και τα συμπεράσματα της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπό το βάρος των πολλαπλών ραπισμάτων που απευθύνει προς την κυβέρνηση η Κομισιόν.
Διαβάστε επίσης: Έκθεση-ράπισμα κατά Μητσοτάκη: Να ελέγχονται τα πόθεν έσχες «κορυφαίων εκτελεστικών» προσώπων καλεί την Ελλάδα η Κομισιόν
Σημειώνεται πως στην Έκθεση τίθενται όλα τα μεγάλα ζητήματα για τα οποία όλο το τελευταίο διάστημα ασκείται κριτική στην κυβέρνηση, με ειδικές αναφορές τόσο στους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, αλλά και τις διώξεις όπως των Βαξεβάνη-Παπαδάκου, στην αδιαφάνεια της διανομής του κρατικού χρήματος με τη λίστα Πέτσα, στις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, στο έλλειμμα ελευθερίας στη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, αλλά και για την έλλειψη προστασίας δημοσιογράφων και πληροφοριοδοτών.
Καθόλου τυχαία, ο Γιάννης Οικονόμου εστίασε επιλεκτικά σε σημεία της Έκθεσης που αφορούν τον χώρο του Τύπου, αποφεύγοντας τα παραπάνω και κουνώντας το δάχτυλο σε πολίτες, κόμματα και διεθνείς οργανώσεις που επανειλημμένως ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ανελευθερία που επικρατεί στο μηντιακό τοπίο. Μάλιστα, αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί των παραπάνω ακόμα και μετά από σχετική ερώτηση του documentonews.gr, δείχνοντας την γενικόλογη και επιλεκτική εισήγησή του.
Διαβάστε επίσης: Καταπέλτης η έκθεση της Κομισιόν που… περίμενε ο Μητσοτάκης: «Οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων συνεχίζονται, αδιαφάνεια στη λίστα Πέτσα»
«Με συστάσεις ή χωρίς, βλέπουμε ότι υπάρχει αναφορά και στις απειλές και τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και στις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, στη διαφάνεια της «λίστας Πέτσα» και στην έλλειψη προστασίας τόσο των δημοσιογράφων, όσο και των πληροφοριοδοτών. Θεωρείτε πως δικαιώθηκε η κριτική σας στους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» για τη συνομιλία αυτή χθες στην ελευθερία του Τύπου; Υπάρχει για σας τελικά ζήτημα ελευθερίας του Τύπου στη χώρα;» ήταν η ερώτηση που του υποβάλαμε, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να αρνείται την απάντηση, αρκούμενος μόνο να δηλώσει πως «αν ανατρέξετε στην εισήγησή μου, θα πάρετε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σας πολύ αναλυτικά».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, στους συκοφάντες της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας ότι η ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης είναι απόλυτα κατοχυρωμένες στην ελληνική επικράτεια» σημείωσε λίγο νωρίτερα και εξίσου γενικόλογα ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε -και πάλι επιλεκτικά- στη θετική αναφορά της Κομισιόν στην «ενίσχυση της διαφάνειας στα θέματα ιδιοκτησίας των ΜΜΕ», ενώ για το «περιβάλλον εργασίας των δημοσιογράφων» και την κρατική διαφήμιση, ουσιαστικά απηύθυνε μομφή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Όπως δήλωσε, «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την πληρέστερη κατανόηση από την πλευρά της Επιτροπής, από όλα τα κοινοτικά Όργανα, των ενεργειών που έχουμε κάνει για τη βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας των λειτουργών του Τύπου. Η Ελλάδα έχει ήδη υποβάλει στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. λεπτομερές υπόμνημα, στο οποίο εξηγείται το σχέδιό μας για τη διασφάλιση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος», εννοώντας όπως είναι προφανές πως το βάρος βρίσκεται στην Κομισιόν που δεν έχει κατανοήσει τις «προσπάθειες» της κυβέρνησης, και όχι στην κυβέρνηση που δέχεται κριτική από τα ευρωπαϊκά όργανα.
«Επίσης, η Κυβέρνησή μας έχει εξηγήσει πλήρως τη μεθοδολογία ενίσχυσης των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενίσχυση που συνεχίζεται με οριζόντιο χαρακτήρα -για όλα δηλαδή τα ΜΜΕ- σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από την Πολιτεία μιας σειράς κρίσιμων τομέων λειτουργίας των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Όσον αφορά τις συστάσεις, η μοναδική για τη χώρα μας, αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων και αυτή έχει απαντηθεί με τις πρωτοβουλίες, με το Μνημόνιο συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με συναρμόδια Υπουργεία» συνέχισε την επιχείρηση δικαιολόγησης του Μεγάρου Μαξίμου ο Γ. Οικονόμου, σε εμφανώς απολογούμενο τόνο, αλλά με ύφος τιμητή, ακόμα και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Μάλιστα, στη συνέχεια επικαλέστηκε το γεγονός πως «παρόλο που στην έκθεση αναφέρονται κι άλλα ζητήματα, όπως είπα παραπάνω, αυτά δεν καταλήγουν σε συστάσεις για την Ελλάδα, όπως σε άλλες χώρες» για να πανηγυρίσει για τα ευρήματα της έκθεσης, δίνοντας και «παραδείγματα»:
«Ενώ η διαφάνεια στην κρατική διαφήμιση, αναφέρεται στην έκθεση, στη χώρα μας δεν γίνεται καμία σύσταση. Σε αντίθεση με 3 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου επισημαίνεται το ίδιο πρόβλημα. Ενώ στην έκθεση διατυπώνεται η ανησυχία περί πολιτικών παρεμβάσεων κατά τη διαδικασία επιλογής των μελών των διοικητικών συμβουλίων των κρατικών ΜΜΕ, ούτε αυτό καταλήγει σε κάποια σύσταση, αναφορικά με την ανεξαρτησία των κρατικών ΜΜΕ. Σε αντίθεση με 5 άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου επίσης επισημαίνεται το πρόβλημα, αλλά η Επιτροπή προβαίνει και σε συστάσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Γ. Οικονόμου.
Συνεχίζοντας τις γενικόλογες αναφορές και συγκρίσεις, και χωρίς να απαντά στα ουσιαστικά σημεία της κριτικής που δέχεται η κυβέρνησης, πρόσθεσε πως «στα θετικά της χώρας μας είναι οι παρεμβάσεις για τη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, όταν σε 2 τουλάχιστον άλλες χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν αυστηρές συστάσεις για την κατεύθυνση αυτή. Με βάση λοιπόν αυτό το πιο κρίσιμο στοιχείο της Έκθεσης που είναι οι συστάσεις, η χώρα μας ούτε τελευταία σε κατάταξη είναι στην Ε.Ε. για θέματα ΜΜΕ, ούτε παρουσιάζει συστημικά ζητήματα με το Κράτος δικαίου, όπως βροντοφώναζαν ορισμένοι ότι δήθεν θα έχει τον περασμένο Μάιο».
Κλείνοντας και συνεχίζοντας την προκλητική διαστροφή της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «αρκετές από τις απόψεις που κατά καιρούς έχουν ακουστεί για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας και που οφείλονται είτε σε μεροληπτικές εκτιμήσεις, είτε σε μεθοδολογίες που είναι τουλάχιστον προβληματικές, όπως αναφέρει ξεκάθαρα η έκθεση αξιολογούνται και ενημερώνουν την Επιτροπή», προσθέτοντας πως «δεν αντιπροσωπεύουν τη θέση της Επιτροπής».
Το πλέον πρωτοφανές το κράτησε για το τέλος, καθώς επικαλούμενος πρόσφατο άρθρο του Δημήτρη Κουφοντίνα στην Εφημερίδα των Συντακτών, υποστήριξε πως «στη χώρα όπου ο κατά συρροή δολοφόνος Κουφοντίνας έχει δημόσιο βήμα, αρθρογραφεί σε ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, προβάλλοντας απόψεις που παρεμπιπτόντως ταυτίζονται και με απόψεις πολιτικού κόμματος, κάθε συζήτηση περί ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον σουρεαλιστική». Με λίγα λόγια, όχι μόνο κατηγόρησε την εφημερίδα που του δίνει βήμα, αλλά και «πολιτικό κόμμα» επειδή -κατά τον ίδιο- οι απόψεις του κρατούμενου «ταυτίζονται» με αυτές του κόμματος.
«Συμπερασματικά σε ό,τι αφορά το σύνολο της Έκθεσης: Η Κυβέρνησή μας έχει, μέσα σε τρία χρόνια, ανταποκριθεί στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ζητημάτων που τίθεντο στην αρχή της διακυβέρνησής μας και συνεχίζουμε, σε αρμονική συνεργασία με τα αρμόδια κοινοτικά Όργανα, να προωθούμε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν και προάγουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα των Θεσμών μας» ήταν η κατακλείδα του κυβερνητικού εκπροσώπου, σε μία ομολογουμένως από τις πιο δυναμικές και θρασείς προσπάθειες παραχάραξης της πραγματικότητας που έχει πραγματοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου επί των ημερών του.