Οι_x000D_
θέσεις του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ ως προς τα εθνικά ζητήματα είναι λίγο_x000D_
έως πολύ γνωστές. Εξίσου γνωστές ήταν, όμως, και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά_x000D_
παρ’ όλα αυτά ο κ. Καμμένος θέλησε να συμπράξει και μάλιστα δύο φορές με τον_x000D_
Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του σε μια κυβερνητική συμμαχία που φάνταζε εξαρχής_x000D_
το λιγότερο σουρεαλιστική.
Βέβαια, υπήρχαν πάντοτε εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για «έντιμη» συμφωνία, την οποία και οι δύο πλευρές τηρούν, η καθεμιά, ωστόσο, διατηρώντας τις αρχές και τις αξίες της. Γι’ αυτό και δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Π. Καμμένος παραμένει ενάντια σε κάθε λύση του σκοπιανού που θα περιελάμβανε τον όρο «Μακεδονία». Η τόσο συχνή εναλλαγή στη στάση που θα τηρήσει, όμως, αφού έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή (παρεμπιπτόντως, τώρα μάθαμε τι θα κάνει κι όταν ψηφιστεί η συμφωνία στη… σκοπιανή Βουλή!) είναι γεγονός ότι προκαλεί ζάλη αλλά και τη λογική μας!
29 Ιανουαρίου 2018: «Δεν θα ρίξω την κυβέρνηση για το σκοπιανό»
«Οι ΑΝΕΛ κάναμε μια έντιμη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αυτή την έντιμη συμφωνία θα την τιμήσουμε μέχρι το τέλος, μέχρι το τέλος της τετραετίας» έλεγε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος, μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του. Και το καλύτερο; «Εμπιστευόμαστε τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευθεί, επιθυμούμε λύση, αλλά με τον απαράβατο όρο που εμείς θέτουμε». Με λίγα λόγια, ο Κοτζιάς να κάνει ό,τι νομίζει, αλλά… με τους όρους Καμμένου!
12 Ιουνίου 2018: «Δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία»
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Καμμένος είχε πει κατηγορηματικά, σχετικά με την (τότε) επικείμενη συμφωνία: «Δεν συμφωνούμε με αυτήν και δεν θα την ψηφίσουμε».
3 Ιουλίου 2018: «Δημοψήφισμα ή εκλογές»
Δημοψήφισμα ή εκλογές πρότεινε ο Π. Καμμένος, ύστερα από έκτακτη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στο υπουργείο Αμυνας σχετικά με το σκοπιανό, καθώς είχε προηγηθεί στις 17 Ιουνίου η υπογραφή Τσίπρα – Ζάεφ της λεγόμενης συμφωνίας των Πρεσπών. Οπως είχε δηλώσει, «η συμφωνία δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση, χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού. Κι αυτό γίνεται με δύο τρόπους, είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ». Επιπλέον είχε διευκρινίσει ότι «εάν έρθει η συμφωνία με 151 βουλευτές», εκείνος θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας «και θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση».
17 Σεπτεμβρίου 2018: «Η συμφωνία δεν θα κυρωθεί»
«Eχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουμε» δήλωνε εκ νέου ο κ. Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα συμμετάσχουν σε κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. «Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση» είχε πει τότε μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ερωτηθείς, πάντως, αν θα αποσύρει την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προτού ή αφού έρθει η συμφωνία στη Βουλή, είχε απαντήσει πως «αν ποτέ πάει η συμφωνία στη Βουλή, εμείς θα αποσυρθούμε από την κυβέρνηση».
21 Οκτωβρίου 2018: Ο κόμπος στο χτένι
«Η συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η παραμονή μας στην κυβέρνηση, θα είναι μέχρις ότου ‘’έρθει ο κόμπος στο χτένι’’, δηλαδή μέχρις ότου έρθει η συμφωνία στη Βουλή των Ελλήνων, όπου εκεί έντιμα και καθαρά, όπως έχουμε δηλώσει, θα αποχωρήσουμε. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη θέση»! Νέα δήλωση του Π. Καμμένου στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με την προηγούμενη –θυμίζουμε– η συμφωνία δεν θα ερχόταν καν στη Βουλή των Ελλήνων γιατί ο ίδιος δεν θα το επέτρεπε…
11 Δεκεμβρίου 2018: Κλείσιμο ματιού προς ΝΔ και Λεβέντη!
Στη συζήτηση για τη μη περικοπή των συντάξεων, ο Π. Καμμένος είχε επαναλάβει στη Βουλή ότι αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία. Και τότε, όπως τόνισε, «θα καλέσω τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσει δημόσια: πρώτον, αποδέχεται ή όχι τον όρο “Βόρεια Μακεδονία”; Δεύτερον, εάν ψηφιστεί, θα την καταργήσει εάν ποτέ ο λαός του δώσει την πλειοψηφία;». Και στο… καπάκι: «Η μόνη ξεκάθαρη θέση, πέραν των ΑΝΕΛ, είναι της Eνωσης Κεντρώων και του Βασίλη Λεβέντη. Και σε αυτό θα συμπορευτούμε, κύριε Λεβέντη, από κοινού». Αυτά είναι!
13 Δεκεμβρίου 2018: Από τη Βουλή των Ελλήνων στη Βουλή των… Σκοπίων και τούμπαλιν!
Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από υπουργός Aμυνας και να αποσυρθεί από την κυβέρνηση επανέλαβε ο κ. Καμμένος, εφόσον όμως υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών στην… πΓΔΜ! Κατά την επίσκεψή του στην 1η στρατιά στη Λάρισα, αυτήν τη φορά ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι «αν συνεχίσει και ψηφιστεί η συνθήκη των Πρεσπών από τη μεριά της πΓΔΜ, εγώ θα παραιτηθώ από το υπουργείο και θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση»! Λίγη ώρα αργότερα προχώρησε σε νέα δήλωση, εντελώς διαφορετική από την πρώτη.
«Είναι δεδομένο ότι αν –ο μη γένοιτο– αυτή η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, εγώ δεν θα συνεχίσω να είμαι υπουργός Εθνικής Αμυνας και ούτε οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού» είπε.
Μπερδέψαμε τα κοινοβούλια…