Σούπερ Λίγκα: Νερό στον μύλο της τοξικότητας

Σούπερ Λίγκα: Νερό στον μύλο της τοξικότητας

Στον μικρόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου αναδύεται από παντού ατέλειωτη τοξικότητα που μολύνει κάθε θετικό βήμα το οποίο επιχειρείται να γίνει στην κατεύθυνση αναβάθμισης του απαξιωμένου και μη ελκυστικού «προϊόντος». Οι μεγαλοπαράγοντες αναγνωρίζουν το πρόβλημα, ωστόσο με τις κινήσεις τους δημιουργούν νέες πηγές τοξικότητας που συνοδεύουν κάθε αναφορά στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 1.

Το αρρωστημένο περιβάλλον την επόμενη σεζόν όχι μόνο θα περιοριστεί αλλά πιθανότατα θα διογκωθεί. Και είναι πολύ πιθανό οι κόντρες μεταξύ των Big 4 με αφορμή κάποιες αποφάσεις της ΕΠΟ να κάνουν την εμφάνισή τους προτού καν οι διαιτητές σφυρίξουν τα παιχνίδια της πρεμιέρας του πρωταθλήματος της περιόδου 2022-23.

Μεγάλο μέρος της τοξικότητας στο ελληνικό ποδόσφαιρο προέρχεται από την oμοσπονδία. Στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου η ΕΠΟ δεν είναι ανεξάρτητη και ελέγχεται από τον ισχυρό «παίκτη» του πρωταθλήματος. Η oμοσπονδία εδώ και σχεδόν μια πενταετία διοικείται από τους «συμμάχους», ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της Εκτελεστικής Επιτροπής. Απέναντί της είναι ξεκάθαρα ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη και ενίοτε ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Αλαφούζου.

Αυτή την περίοδο οι «αιώνιοι αντίπαλοι» έχουν μια διακριτική συμμαχία έναντι των «δικεφάλων», ενώ στο πλευρό τους είναι η ίδια η κυβέρνηση. Από την πλευρά του υφυπουργείου Αθλητισμού επιχειρήθηκε να ανατραπούν τα δεδομένα στη διοίκηση της ΕΠΟ, αλλά ο Λευτέρης Αυγενάκης αποδείχτηκε άκρως αναποτελεσματικός στις κινήσεις του.

Θέμα Κλάτενμπεργκ

Το κυρίαρχο πεδίο αντιπαλότητας στη ΣΛ1 είναι η διαιτησία. Για τον λόγο αυτό το 2017 η FIFA και η UEFA επέβαλαν στην ΕΠΟ ο πρόεδρος της ΚΕΔ να είναι αλλοδαπός. Οι διαμαρτυρίες των ομάδων δεν σταμάτησαν και έτσι άνοιξε ο δρόμος και το ελληνικό ποδόσφαιρο γύρισε 43 χρόνια πίσω, όταν στην Α΄ Εθνική και στους αγώνες Κυπέλλου σφύριζαν ξένοι διαιτητές. Ο Ιταλός Τζιανφράνκο Μενεγκάλι στις 18 Ιουνίου του 1975 ήταν ο τελευταίος ξένος διαιτητής που σφύριξε αγώνα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τον τελικό Κυπέλλου Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (1-0) στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης». Τη σκυτάλη από τον Ιταλό πήρε ο Ισπανός Νταβίντ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν, ο οποίος στις 12 Μαΐου 2018 σφύριξε τον τελικό του Κυπέλλου ΑΕΚ – ΠΑΟΚ (02) στο ΟΑΚΑ.

Η καχυποψία και η δυσπιστία για την ΚΕΔ χτυπούν κόκκινο και όλα δείχνουν ότι η ΕΠΟ θα «τελειώσει» τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Ο Αγγλος αρχιδιαιτητής έχει τη στήριξη των υπερεθνικών αρχών, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, αλλά είναι ανεπιθύμητος από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ που λαμβάνουν ό,τι απόφαση θέλουν στην ομοσπονδία. Μεσοβδόμαδα συνεδρίασε η Eκτελεστική Eπιτροπή της ΕΠΟ και στη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρός της Τάκης Μπαλτάκος ανέφερε για το επίμαχο θέμα: «Το συμβόλαιο του κ. Κλάτενμπεργκ λήγει στις 30/7. Σύμφωνα με το άρθρο 53 του καταστατικού της ΕΠΟ για την ανανέωση του συμβολαίου του απαιτείται θετική εισήγηση του προέδρου της προς την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Η εισήγηση αυτή, θετική ή αρνητική, θα γνωστοποιηθεί μέχρι τις 15/7. Εν τω μεταξύ η ΕΠΟ, σε συνεργασία με τη FIFA και την UEFA, θα εξετάσει και άλλα ονόματα αλλοδαπών αρχιδιαιτητών και υπεύθυνων VAR, με κύριο κριτήριο προτίμησής τους την ενασχόληση με την παραγωγική διαδικασία, ούτως ώστε σε εύθετο χρόνο να επανέλθει η διαιτησία –ερασιτεχνική ή επαγγελματική– στους Ελληνες διαιτητές».

Ο Τ. Μπαλτάκος όχι μόνο άνοιξε την πόρτα εξόδου στον Μ. Κλάτενμπεργκ, αλλά αναζητά ήδη τον αντικαταστάτη του. Κι αν δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές με παρέμβαση των FIFA – UEFA, τότε η ΚΕΔ από την 1η Αυγούστου θα διοικείται από άλλον ξένο διαιτητοπαράγοντα. Προς το παρόν πάντως στην ΕΠΟ, για λόγους τακτικής, αφήνουν και ένα παράθυρο παραμονής του Αγγλου αρχιδιαιτητή λέγοντας πως «την επόμενη χρονιά μπορεί να είναι ο κ. Κλάτενμπεργκ, μπορεί και κάποιος άλλος επικεφαλής στην ΚΕΔ». Οταν ανακοινωθεί οριστικά πως δεν θα είναι ο Αγγλος τότε θα αντιδράσουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.

Το ενδεχόμενο να είναι Ελληνας ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας δεν συγκεντρώνει πιθανότητες, επειδή στην Ολιστική Μελέτη των FIFA – UEFA αναφέρεται πως και την περίοδο 2022-2023 στην ΚΕΔ θα προεδρεύει αλλοδαπός αρχιδιαιτητής.

Ο Μ. Κλάτενμπεργκ για τους διοικούντες την ΕΠΟ υπέπεσε και σε ένα… φάουλ το οποίο θα χρησιμοποιήσουν για να τον «τελειώσουν». Ο επικεφαλής της ΚΕΔ συναντήθηκε, χωρίς να ενημερώσει την ομοσπονδία, με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη και συζήτησαν για την καθιέρωση της επαγγελματικής διαιτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η κυβέρνηση ψήφισε και σχετική διάταξη, την οποία δεν πρόκειται να εφαρμόσει η ομοσπονδία, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρός της! «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η επαγγελματική διαιτησία πρέπει να εφαρμοστεί στη χώρα μας με νόμο. Η ομοσπονδία πρέπει να ψηφίσει την καθιέρωση της επαγγελματικής διαιτησίας. Τι δουλειά έχει ο Αυγενάκης να παίζει μπάλα; Η ΕΠΟ παίζει μπάλα, η ΕΠΟ θα αποφασίσει για τη διαιτησία» δήλωσε για το θέμα ο Μπαλτάκος.

Πρόεδρος στη λίγκα

Τα τελευταία χρόνια ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν κοινή γραμμή και στα σοβαρά θέματα του συνεταιρισμού, όπου συνήθως βρίσκουν απέναντί τους τον Ολυμπιακό. Προχτές διενεργήθηκαν εκλογές για τη θέση του προέδρου, την οποία κατέλαβε ο Βαγγ. Μαρινάκης με εννέα ψήφους υπέρ και πέντε λευκά. Ο πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ αποφάσισε παραμονές των αρχαιρεσιών να είναι υποψήφιος προκειμένου να μην εκλεγεί ο εκλεκτός των «δικεφάλων» Πανουργιάς Παπαϊωάννου. Ο μεγαλομέτοχος της Λαμίας απέσυρε τελικά την υποψηφιότητά του καθώς «έσπασε» το μπλοκ των μικρομεσαίων ΠΑΕ. Επιπλέον υπήρξε και κυβερνητική παρέμβαση για την εκλογή Μαρινάκη, ο οποίος έχει άριστες σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Βαγγ. Μαρινάκης ως πρόεδρος του συνεταιρισμού θα πάρει θέση αντιπροέδρου στην ΕΠΟ και την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ομοσπονδίας, οπότε αναμένεται να έχει κόντρα διαρκείας με τον Τ. Μπαλτάκο. Θα δημιουργηθούν συνθήκες ρήξης της λίγκας με την ΕΠΟ και στόχος του νέου προέδρου θα είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Οι Big 4 στη λίγκα δεν συνεργάζονται ούτε στα αυτονόητα και γι’ αυτό το πρωτάθλημα δεν έχει πλέον χορηγό. Η στοιχηματική εταιρεία που πλήρωνε περίπου 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο για να δίνει το όνομά της στο πρωτάθλημα ενημέρωσε τις 14 ΠΑΕ ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο συνεργασίας. Κίνηση λογική και αναμενόμενη. Σε ένα τόσο αρρωστημένο και τοξικό περιβάλλον δεν αποτελεί διαφήμιση για μια εταιρεία να είναι χορηγός του πρωταθλήματος.

Ετικέτες

Documento Newsletter