Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Προς τα τελειώματα κάθε σεζόν ή ακόμη χειρότερα και μετά την ολοκλήρωσή της στο τραπέζι του ελληνικού ποδοσφαίρου πέφτει πρόταση για την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων. Είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα συζήτησης κυρίως των μεγαλοπαραγόντων, οι οποίοι δεν νοιάζονται για την αναβάθμιση του προϊόντος αλλά για το πώς θα βολέψουν φιλικές προς αυτούς ομάδες. Για τον ίδιο λόγο έχουν καταγραφεί και πολιτικές παρεμβάσεις που τα αποτελέσματά τους βλάπτουν σοβαρά την πρόοδο των επαγγελματικών κατηγοριών.
Στους κόλπους της Σούπερ Λίγκας από τα τέλη Μαΐου έγιναν αλλεπάλληλες επαφές και διαπραγματεύσεις για την αύξηση των ομάδων του πρωταθλήματος από 14 σε 16. Η πρόταση τέθηκε για να παραμείνουν στη μεγάλη κατηγορία η Λαμία και ο Απόλλων, ενώ θα ανέβαινε και η Βέροια χωρίς μπαράζ. Υπήρξαν έντονες συζητήσεις και στο τέλος επικράτησε η ποδοσφαιρική λογική: αποφάσεις που αφορούν το… λίφτινγκ της ΣΛ1 και γενικότερα του επαγγελματικού πρωταθλήματος δεν μπορεί να λαμστο πόδι και για να εξυπηρετηθούν μικροσυμφέροντα ΠΑΕ και παραγόντων.
Στις αρχές της εβδομάδας είχε οριστεί να συνεδριάσει το συμβούλιο του συνεταιρισμού και τελικά η Λαμία απέσυρε το αίτημά της για πρωτάθλημα 16 ομάδων και κατάργηση των αγώνων κατάταξης (πλέι οφ και πλέι άουτ). Αυτή η κατάληξη ήταν μια νίκη του προβληματικού ελληνικού ποδοσφαίρου.
Εγκληματικό λάθος
«Ο κοινός νους λέει ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να μελετηθεί λεπτομερώς από εξειδικευμένες εταιρείες που θα μας υποβάλουν συγκεκριμένες και αιτιολογημένες προτάσεις. Επιπλέον, οι όποιες αλλαγές θα αφορούν τη μεθεπόμενη και όχι την επόμενη περίοδο. Είναι εγκληματικό να αποφασίζουμε Ιούνιο πόσες ομάδες θα συμμετέχουν στην πρεμιέρα του Αυγούστου και στο επόμενο πρωτάθλημα» δήλωσε στο Documento o πρόεδρος της λίγκας και του Αστέρα Τρίπολης Γιώργος Μποροβήλος. Και πρόσθεσε: «Εχοντας στα χέρια μας τις μελέτες θα πάρουμε μια απόφαση που θα αφορά την πενταετία που ακολουθεί. Κι αυτό είναι κάτι που ζητάνε και οι υπερεθνικές αρχές, η FIFA και η UEFA. Για να δοκιμαστεί με επιτυχία μια σημαντική αλλαγή στον ποδοσφαιρικό χάρτη είναι απαραίτητο να περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στην όποια απόφαση ληφθεί θα περιλαμβάνονται όλο το επαγγελματικό πρωτάθλημα και η Γ΄ Εθνική επειδή το ποδόσφαιρο είναι ενιαίο».
Στο ερώτημα ποια είναι τα βασικά κριτήρια για να αποφασιστεί η αναδιάρθρωση ο Γ. Μποροβήλος απαντά ότι «οι ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα πρέπει να είναι βιώσιμες ή να έχουν χρηματοδότες που θα πληρώνουν τα οικονομικά ανοίγματα που δημιουργούνται. Η ελληνική αγορά έχει περιορισμένα έσοδα για το ελληνικό πρωτάθλημα και γι’ αυτό ο Αστέρας διαχρονικά τάσσεται υπέρ της άποψης ότι στη ΣΛ1 πρέπει να αγωνίζονται 12 ή 14 ομάδες, στη ΣΛ2 μέχρι 16, ενώ η Γ΄ Εθνική πρέπει να διεξάγεται σε δύο ομίλους των 16 ομάδων. Δεν αντέχει παραπάνω ομάδες το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σε περίπτωση που βελτιωθεί η κατάσταση στο ποδόσφαιρό μας η πρόοδος θα φέρει νέους χορηγούς και ενδεχομένως και νέους επενδυτές. Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να προσελκύσει φερέγγυους ξένους επενδυτές, όπως συμβαίνει σε άλλες προηγμένες ποδοσφαιρικά ευρωπαϊκές χώρες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και μέσα σε μία σεζόν να γίνουμε Πρέμιερ Λιγκ ή Πριμέρα Ντιβισιόν. Μπορούμε όμως να κάνουμε μικρά βήματα προόδου που θα μας ανεβάσουν επίπεδο».
Το ιστορικό των αλλαγών
Οι αναδιαρθρώσεις των κατηγοριών δεν είναι φρέσκο… φρούτο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Α΄ Εθνική συστάθηκε τον Οκτώβριο του 1959 και το 1967 έγινε η πρώβάνονται τη παρέμβαση στη δομή των πρωταθλημάτων. Η τρίτη κατηγορία καταργήθηκε και στη θέση της δημιουργήθηκε το ειδικό πρωτάθλημα για την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Την ίδια χρονιά οι όμιλοι της Β΄ Εθνικής μειώθηκαν από τρεις σε δύο. Το 1969 ξαναέγιναν τρεις και παρέμειναν έτσι για μια εξαετία.
Το 1975 αποφασίστηκε να μειωθούν κατά δύο οι ομάδες της Α΄ Εθνικής και χαμένες από τη βίαιη αναδιάρθρωση ήταν οι ομάδες του Ολυμπιακού Βόλου και του Αιγάλεω. Την επόμενη σεζόν, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΓΓΑ, η ΕΠΟ ανακοίνωσε πως η Α΄ Εθνική θα διεξάγεται με 18 ομάδες.
Τις χρονιές 1983, 1988 και 1989 υπήρξαν τρεις αναδιαρθρώσεις, με τη μείωση των ΠΑΕ της Α΄ Εθνικής σε 16, την ενοποίηση των δύο ομίλων της Β΄ Εθνικής σε πανελλήνιο όμιλο και την εισαγωγή δύο ομίλων στη Γ΄ Εθνική. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1999, αναγγέλθηκε αναδιάρθρωση που περιλάμβανε σταδιακή μείωση των ομάδων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα σε βάθος τριετίας. Το συγκεκριμένο πλάνο έγινε… αεροπλάνο και στην ουσία δεν εφαρμόστηκε.
Πριν από δώδεκα χρόνια ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, η οποία οριστικοποιήθηκε το 2013 όταν πρόεδρος της ομοσπονδίας ήταν ο Γιώργος Σαρρής. Το σχέδιο προέβλεπε αύξηση των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας από 16 σε 18, επάνοδο του θεσμού των δύο ομίλων στη Β΄ Εθνική και συγχώνευση της Γ΄ Εθνικής, που τότε ήταν ημιεπαγγελματική, με την ονομασία Φούτμπολ Λιγκ 2.
Τον Μάιο του 2019 με αναδιάρθρωση επανήλθαν οι τρεις επαγγελματικές κατηγορίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά το περασμένο καλοκαίρι άλλαξαν όλα και ο Λευτέρης Αυγενάκης δημιούργησε μια κατηγορία-έκτρωμα, τη ΣΛ2, με 34 ομάδες.