Σούπερ Λίγκα: Φέρτε ξένους παράγοντες αντί για ξένους διαιτητές…

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν γίνει τα πάντα, αλλά το επίπεδό του παραμένει… τριτοκοσμικό με την υπογραφή των μεγαλοπαραγόντων των ΠΑΕ, παρότι στο ρόστερ των ομάδων της Σούπερ Λίγκας 1 έχουν ενταχθεί παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως οι Μαρσέλο, Ροντρίγκες, Μπερνάρ, Βίντα, Σιντιμπέ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι μονίμως στο κάδρο της επικαιρότητας βρίσκονται οι βαρόνοι της μπάλας, κυρίως για αρνητικούς λόγους. Τσακώνονται και… ξεκατινιάζονται με ανακοινώσεις για ένα πέναλτι, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους να χαρούν τις Κυριακές τους. Δηλητηριάζουν το προϊόν και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα ευχαριστήσουν τις στρατιές των οπαδών τους.

Από το 2016 γίνεται προσπάθεια επιστροφής του ελληνικού ποδοσφαίρου στην κανονικότητα, με την κατάσταση όμως να χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται. Τον Νοέμβριο του ’16 η FIFA ξήλωσε τη διοίκηση της ΕΠΟ και διόρισε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή. Η επιτροπεία των υπερεθνικών αρχών διατηρήθηκε μέχρι πριν από δύο χρόνια και σε ξένα χέρια παραμένει μόνο η ΚΕΔ, ενώ τα κρίσιμα παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας τα διευθύνουν ξένοι διαιτητές. Επιπλέον, από το 2019 οι διαιτητές έχουν το… μαξιλαράκι ασφαλείας του VAR. Σε κάθε σοβαρό και οργανωμένο κράτος το ποδόσφαιρο θα είχε κάνει βήματα προόδου και σχεδόν όλα θα ήταν τακτοποιημένα. Το «προϊόν» θα είχε αναβαθμιστεί και το πρωτάθλημα θα είχε και χορηγό. Δυστυχώς, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει.

Η Σούπερ Λίγκα 1 είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που δεν έχει χορηγία (!) κι αυτό συμβαίνει γιατί οι μεγαλοπαράγοντες των ομάδων σφάζονται για ψύλλου πήδημα, ενώ οι μικρές ΠΑΕ εκδίδουν ανακοινώσεις κατά των διαιτητών ακόμη και για τα φιλικά παιχνίδια! Ποια εταιρεία λοιπόν θα καταβάλει χρήματα για να διαφημιστεί μέσω μιας διοργάνωσης η οποία γεννά έντονες αντιπαραθέσεις και προκαλεί ακραία οπαδική βία; Η απάντηση στο ερώτημα δίνεται από το γεγονός ότι η λίγκα δεν έχει χορηγό.

Μεγάλη ευθύνη για όλη αυτή την τραγελαφική κατάσταση έχει και η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ασχολείται μόνο επικοινωνιακά με τα σοβαρά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου (βία, χειραγώγηση αγώνων κ.ά.), ενώ οι νομοθετικές του παρεμβάσεις δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό FIFA και UEFA σε αρκετές περιπτώσεις είχαν απευθείας συζητήσεις με το Μέγαρο Μαξίμου μήπως και δοθούν κάποιες λύσεις.

«Καραγκιόζηδες»

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο όλα γυρίζουν γύρω από τις σφυρίχτρες. Ο Ολυμπιακός γκέλαρε στην Τρίπολη στο ματς με τον Αστέρα και για δύο ημέρες ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε επιθέσεις στον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο και στους συμβούλους της ομοσπονδίας, τους οποίους αποκάλεσε «καραγκιόζηδες» και «γελοίους». Εντονα ήταν και τα παράπονα των «ερυθρόλευκων» για τη διαιτησία στο παιχνίδι τους με τον Βόλο στο Φάληρο (1-1).

Οι Ελληνες διαιτητές είναι ανεπιθύμητοι για τις ομάδες της ΣΛ1 και πριν από δέκα ημέρες έγινε ένας μικρός χαμός επειδή στο ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΑΕΚ ορίστηκε από την ΚΕΔ ο Τάσος Σιδηρόπουλος, ο οποίος την περασμένη Τρίτη διηύθυνε τον αγώνα Champions League μεταξύ της Πόρτο και της Μπριζ. Για την UEFA ο διεθνής ρέφερι από τη Ρόδο είναι ικανός να σφυρίζει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ενώ για τους παράγοντες των ΠΑΕ είναι καμένο χαρτί και δεν πρέπει να διευθύνει ένα ντέρμπι πρωταθλήματος που διεξάγεται την 4η αγωνιστική!

Τον Σιδηρόπουλο αντικατέστησε ο Βούλγαρος Γκιόργκι Καμπάκοφ και μετά την ήττα της με 2-1 στον αγώνα της Λεωφόρου η ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «η “παράγκα” του Κλάτενμπεργκ συνεχίζει τη λειτουργία της με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση της ανίερης συμμαχίας. Η συγκεκριμένη “παρεούλα” ξένων διαιτητών που επηρεάζονται από τον Κλάτενμπεργκ, μεταξύ των οποίων και ο Βούλγαρος Καμπάκοφ, που μετά τα όργια και στα play offs του περασμένου πρωταθλήματος, έφτασε χθες να κατακρεουργήσει την ΑΕΚ και το ποδόσφαιρο στη Λεωφόρο, δεν πρέπει να ξαναπατήσει το πόδι της στην Ελλάδα». Συμπέρασμα: στο πρωτάθλημα άπαντες φωνάζουν όταν χάνουν και πλέον είναι στο στόχαστρο και οι ξένοι διαιτητές!

Χαρτομάνι

Με αφορμή την ανακοίνωση της Ενωσης αναδείχθηκε ότι η Σούπερ Λίγκα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυσή της το καλοκαίρι του 2006. Ο συνεταιρισμός για πρώτη φορά εξέδωσε ανακοίνωση κατά μέλους του και συγκεκριμένα κατά της ΑΕΚ. Η ανακοίνωση, όπως αποδείχθηκε από τις αντιδράσεις των υπόλοιπων ΠΑΕ, ήταν πρωτοβουλία του προέδρου της λίγκας Βαγγ. Μαρινάκη, ο οποίος δεν είχε ενημερώσει τις υπόλοιπες ομάδες. Η ανακοίνωση του συνεταιρισμού κατέληγε ως εξής: «Τέτοιου ύφους ανακοινώσεις (σ.σ.: της ΑΕΚ για Κλάτενμπεργκ) δυσφημούν και πλήττουν το κύρος του ελληνικού ποδοσφαίρου στο εξωτερικό και αν η ΑΕΚ που είναι μέλος του Συνεταιρισμού έχει στοιχεία για “παράγκες” ξένων διαιτητών να τα καταθέσει στους αρμόδιους. Διαφορετικά μιλάμε για κοινή συκοφαντία. Η ΕΠΟ με την αδράνειά της αποδεικνύει ότι δεν είναι ικανή να διαχειριστεί ισότιμα τις ομάδες της Super League. Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι η ανεξαρτησία της Super League, σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί πλέον μονόδρομο και είναι επιβεβλημένη για την προστασία του προϊόντος μας».

Η απάντηση της ΑΕΚ ήταν άμεση και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εφτιαξαν μόνοι τους στο Πασαλιμάνι την ανακοίνωση-οπερέτα κι έγραψαν την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Σούπερ Λίγκας, η οποία εμφανίζεται να επιτίθεται σε μέλος και χρηματοδότη της. Ποιοι; Αυτοί που κάθε τρεις και λίγο υβρίζουν χυδαία με ανακοινώσεις ή “διαρροές κύκλων” όποια θεσμική αρχή ή όποιον θεσμικό παράγοντα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους χωρίς τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα να τους έχουν ελέγξει ως όφειλαν…».

Μυρίζει μπαρούτι

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο η ατμόσφαιρα είναι ομιχλώδης και μυρίζει μπαρούτι. Αυτό που δεν έχει… αλλάξει ακόμη είναι οι μεγαλοπαράγοντες των ΠΑΕ, που είναι ικανοποιημένοι μόνο όταν οι ομάδες τους κατακτούν νίκες και τίτλους. Διαφορετικά τους φταίνε τα πάντα και κυρίως οι διαιτητές, που είναι και το άλλοθί τους για τις αποτυχίες. Μια λύση ίσως θα ήταν να σταματήσουν να διοικούν τις ΠΑΕ οι βαρόνοι της μπάλας και να δώσουν τα κλειδιά σε ξένους τεχνοκράτες. Τότε μπορεί και να έβλεπε άσπρη μέρα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οσο στο προσκήνιο βρίσκονται οι ιδιοκτήτες και οι παρατρεχάμενοί τους, το κλίμα τοξικότητας θα βρίσκεται στο κόκκινο και οι διαιτητές θα ανησυχούν μήπως το όνομά τους προστεθεί στον μακρύ κατάλογο επιθέσεων που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν σε συναδέλφους τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο παραπέμπουν σε πρακτικές… Κολομβίας.

Τη δική του διάσταση σε όσα συμβαίνουν στον μικρόκοσμο του ελληνικού πρωταθλήματος έδωσε ο πρόεδρος της Λαμίας Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο οποίος υποστήριξε: «Γιατί να έρχονται ξένοι διαιτητές στις μεγάλες ομάδες και

όχι στις μικρές; Αν είναι έτσι, υπάρχει αλλοίωση πρωταθλήματος και χειραγώγηση αγώνων. Δεν το κλείνουμε καλύτερα να πάμε σπίτια μας; Δεν νομίζω ότι μπορεί να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Θα είναι ένα πρωτάθλημα που θα γελάμε όλοι. Οι παράγοντες δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Τα θέλουμε όλα δικά μας. Μ’ αυτήν τη νοοτροπία δεν το σώζουμε ούτε με επαγγελματική διαιτησία. Να πάμε σε ξένους διαιτητές για ένα δυο χρόνια για να εκπαιδευτούν οι Ελληνες διαιτητές. Το ποδόσφαιρο άλλαξε σελίδα το 2016, αλλά εδώ έχουμε μείνει στο 1956»!

Υπάρχουν κι άλλοι που εκτιμούν ότι το φετινό πρωτάθλημα δεν θα τελειώσει. Αυτή η κουβέντα σηκώνει μεγάλη συζήτηση, ωστόσο υπάρχει μια καταλυτική παράμετρος: οι ΠΑΕ έχουν τηλεοπτικά συμβόλαια με την Cosmote TV και τη Nova, στα οποία έχουν συμπεριληφθεί ρήτρες εκατομμυρίων ευρώ εφόσον δεν διεξάγεται το πρωτάθλημα.

Επικοινωνιακά τρικ

Το άλλοθι της διαιτησίας τούς βολεύει όλους: ομάδες, προέδρους, παράγοντες, προπονητές, παίκτες και οπαδούς. Δεν υπάρχει καλύτερο επικοινωνιακό κόλπο για να στρέψει αλλού τις όποιες ευθύνες της μια διοίκηση, ένας προπονητής ή και οι παίκτες ύστερα από μια άσχημη εμφάνιση ή αποτέλεσμα. Ολοι βάλλουν κατά του… κοινού εχθρού, της διαιτησίας, με μία διαφορά. Οποτε τους βολεύει. Και ανάλογα πού φυσάει ο άνεμος (βλέπε, ο ισχυρός που κάνει κουμάντο στα κέντρα αποφάσεων) τη μία θέλουν Ελληνες διαιτητές και την άλλη ξένους.

Κι επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, φανταστείτε η κακή. Στα καλοκαιρινά φιλικά η ΠΑΕ Βόλος εξέδωσε δύο ανακοινώσεις για τη διαιτησία συν τις… καθιερωμένες δηλώσεις του… διερμηνέα της ομάδας σε συγκεκριμένα ΜΜΕ της συμπρωτεύουσας. Ξεκίνησε το πρωτάθλημα, πρώτο ματς Βόλος – Αστέρας 3-3 και πρώτη σκληρή ανακοίνωση του Βόλου για τη διαιτησία! Σε ένα ματς που ο… διερμηνέας του συλλόγου απέλυσε τον προπονητή του.

Μέσα σε τέσσερις αγωνιστικές, εκτός του Βόλου, ανακοινώσεις ή ποσταρίσματα στα social media ή διαρροές κατά τις διαιτησίας, της ΕΠΟ, της ΚΕΔ, του πρώην αλλά και του νυν αρχιδιαιτητή πρόλαβαν κι εξέδωσαν ακόμη ο Ιωνικός, ο Ολυμπιακός, ο Αρης, η ΑΕΚ και η Λαμία! Δηλαδή οι έξι από τις 14 ομάδες της λίγκας…

Οι παράγοντες θέλουν να κάνουν κουμάντο στην ΚΕΔ, γι’ αυτό σφάζονται στην ΕΠΟ, αλλά για τα λάθη τους στους μεταγραφικούς σχεδιασμούς, για τις αγορές χωρίς πλάνο και για τις καραβιές ξένων που καταφτάνουν στην Ελλάδα ούτε λόγος. Κανένα μέτρο, καμία απόφαση για βελτίωση του πρωταθλήματος. Ολα στον βωμό της… μαγκιάς. Αντί να φτιάξουν ομάδες σοβαρές και ανταγωνιστικές, σφάζονται ποιος θα είναι πρώτος στο ελληνικό χωριό. Γι’ αυτό αναρωτιέται ο φίλαθλος κόσμος μήπως τελικά εκείνο που χρειάζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ξένοι παράγοντες και όχι ξένοι διαιτητές.

Στο μίζερο ελληνικό πρωτάθλημα (σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου πρωταγωνιστές είναι οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές) πρωταγωνιστές – αρνητικοί πάντα– είναι οι παράγοντες, οι πρόεδροι, οι διαιτητές και οι βοηθοί. Και μόλις πέφτουν οι «σφαλιάρες» από ευρωπαϊκά μεγαθήρια της Βουλγαρίας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Σλοβακίας, όλοι πέφτουν από τα σύννεφα και αναρωτιούνται τι έφταιξε και αποκλείστηκαν οι ελληνικές ομάδες νωρίς. Φτάσαμε σε σημείο να θέλει να στείλει –άγνωστο αν το έκανε τελικά– ο Παναθηναϊκός επιστολή διαμαρτυρίας στην UEFA, λες και μιλάμε για την ΚΕΔ, για τα σε βάρος του λάθη στον προκριματικό με τη Σλάβια Πράγας. Κι επειδή ως Ελληνες πιστεύουμε ότι μας χρωστάει ο πλανήτης μιλάμε κάθε φορά για την… UEFAmafia επειδή αποκλείστηκε κάποτε ο ΠΑΟΚ ή τώρα ο Παναθηναϊκός λόγω κακής διαιτησίας. Ολοι μαζί σε κάθε «χαστούκι» ρίχνουν το ανάθεμα στον γενικό γραμματέα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Θεόδωρο Θεοδωρίδη, που «όχι μόνο δεν προστατεύει αλλά βάζει και τρικλοποδιές στις ομάδες μας και για αυτό δεν μπορούν να δουν άσπρη μέρα στην Ευρώπη». Γιατί όλη η έγνοια των Ευρωπαίων ήταν οι ελληνικές ομάδες. Τις τρέμουν και γι’ αυτό βάζουν διαιτητές-καρμανιόλες, για να γλιτώσουν από αυτές. Εχουμε ξεφύγει εντελώς…

Αντιπερισπασμοί με αλχημείες και μεταγραφές

Σεπτεμβρίου και ο Ολυμπιακός έκανε μεταγραφές μέχρι και την περασμένη Πέμπτη. Αφού πρώτα του στοίχισε ο αποκλεισμός από το Champions League, μετά το άγχος να προκριθεί σε όμιλο του Europa League και αφού νίκες δεν έρχονταν και η ομάδα μπάλα δεν έπαιζε, αποφάσισε να ασχοληθεί πρώτα με τη διαιτησία και μετά να κάνει ποιοτικές μεταγραφές, αφού πρώτα άλλαξε προπονητή. Και τρέχει να προλάβει από το τέλος Αυγούστου εν μέσω υποχρεώσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη να φτιάξει ομάδα. Κι ας ξέρει ότι με αυτή την τακτική θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα μήνα για να κάνει καλή ομάδα. Ομως όλο το καλοκαίρι αντί πλάνου μεταγραφών, η διοίκηση ασχολούνταν με τον Κλάτενμπεργκ και τον Μπαλτάκο. Ωσπου ήρθαν οι γκέλες και ξεκίνησαν πάλι τα πυρά κατά πάντων.

Η ΑΕΚ πέρσι αποκλείστηκε νωρίς από την Ευρώπη και φέτος έμεινε εντός… συνόρων. Κι ενώ έχει να παίζει μόλις ένα παιχνίδι την εβδομάδα, αφού δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά ματς, ακόμη ψάχνει και ψάχνεται. Με δύο ήττες σε τέσσερα ματς νιώθει… αδικημένη κι αυτή από τη διαιτησία και αντί να προσπαθήσει να φτιάξει το ρόστερ της, βρίσκεται στα χαρακώματα εναντίον όλων, λες και δεν ήταν εκείνη που στήριξε τον Μπαλτάκο για την προεδρία στην ΕΠΟ και την επιλογή του να αλλάξει τον Κλάτενμπεργκ και να βάλει τον Μπένετ.

Ο Παναθηναϊκός πέρσι σε κάθε ματς χαλούσε τον κόσμο, φώναζε σε κάθε φάση, ζητώντας περίπου τέσσερα πέναλτι ανά παιχνίδι. Ανακοινώσεις, ποσταρίσματα, διαρροές. Ανένδοτος κατά ΕΠΟ – ΚΕΔ. Φέτος που έχει κάνει το τέσσερα στα τέσσερα στο πρωτάθλημα δεν έχει βγάλει άχνα για τους διαιτητές. Προφανώς με κάποιο μαγικό ραβδάκι η διαιτησία στην Ελλάδα έγινε… τέλεια! Ποια διαιτησία όμως; Η ομάδα χάρη στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς έβαλε τις βάσεις για να επιστρέψει σε υψηλές πτήσεις και τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη. Αργησε να κάνει μεταγραφές σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και το πλήρωσε. Ομως τις έκανε έγκαιρα για το πρωτάθλημα κι αυτό φαίνεται στο χορτάρι.

Ο ΠΑΟΚ κουτσά στραβά κόντρα σε μικρομεσαίες ομάδες κατάφερε να νικήσει στην έδρα του, ενώ στο μοναδικό μέχρι τώρα εκτός έδρας παιχνίδι πήρε 0-0 στην έδρα του «αιώνιου αντιπάλου» Αρη. Και για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό υπερασπίστηκε τη διαιτησία όταν εξέδωσε ανακοίνωση σε βάρος της η Λαμία μετά το μεταξύ τους παιχνίδι. Αν χάσει βαθμούς όμως σε επόμενα ματς, να είστε βέβαιοι ότι πρώτος θα σηκώσει τη σημαία της… επανάστασης και θα φταίει η διαιτησία. Αν ανοίξει κάποιος συζήτηση γιατί η ομάδα έμεινε πάλι γυμνή στις μεταγραφές και αυτό στοίχισε έναν απρόσμενο αποκλεισμό με το καλημέρα στην Ευρώπη, απαντήσεις δεν θα πάρει. Η ομάδα δεν ρολάρει, ο Ρασβάν Λουτσέσκου κάνει αλχημείες για να σώσει την κατάσταση και ο κόσμος γκρινιάζει γιατί επί της ουσίας η ομάδα δεν ενισχύθηκε όπως θα έπρεπε. Και στο πρώτο στραβό αποτέλεσμα θα… εμφανιστούν οι διαιτητές.

Μια από τα ίδια και για τον Αρη. Αποκλείστηκε νωρίς νωρίς, όπως κάθε φορά που βγαίνει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, άλλαξε ήδη προπονητή και ξεκίνησε τις ανακοινώσεις για τη διαιτησία μετά τη νίκη του στην Τρίπολη επί του Αστέρα. Ο Αρης πάντως ήταν από τις λίγες ομάδες που έκαναν σημαντικές μεταγραφές το φετινό καλοκαίρι. Για τον Βόλο τα είπαμε. Η διαιτησία αποτελούσε πάντα το φετίχ του… διερμηνέα του. Οι υπόλοιποι μικρομεσαίοι ακολουθούν τους μεγάλους ανάλογα με το τι τους βολεύει. Θέλει ο ισχυρός ξένους; Θέλουν ξένους. Θέλει ο ισχυρός Ελληνες; Δηλώνουν εμπιστοσύνη στους Ελληνες. Ακόμη και η Λαμία, που βλέπει ότι δεν μπορεί να νικήσει, βγήκε μες στον γενικό χαμό να φωνάξει κι αυτή για τη διαιτησία μετά την ήττα της από τον ΠΑΟΚ. «Ως ισότιμο μέλος του Συνεταιρισμού της λίγκας από τούδε και στο εξής αιτούμεθα στους αγώνες μας να σφυρίζουν αποκλειστικά διαιτητές εκτός Ελλάδας. Οι Ελληνες διαιτητές στην παρούσα χρονική στιγμή δεν δείχνουν την απαιτούμενη τόλμη και αποφασιστικότητα να στηρίξουν, τόσο την πολύπαθη ελληνική διαιτησία, όσο και το εγχείρημα της επαγγελματικής διαιτησίας, αποβάλλοντας τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου» ανέφερε στην ανακοίνωσή της, αφού πρώτα ανέλυσε λεπτομερώς, σύμφωνα με τη γνώμη της, τα λάθη των διαιτητών.