Σούπερ Λίγκα 2: Πρωτάθλημα-τσίρκο με υπουργική σφραγίδα

Σούπερ Λίγκα 2: Πρωτάθλημα-τσίρκο με υπουργική σφραγίδα

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μια διοργάνωση μπορεί να έχει το… ονοματεπώνυμο ενός πολιτικού. Το πρωτάθλημα-παρωδία της Σούπερ Λίγκας 2 μπορεί να ονομάζεται και «αυγενάκειο πρωτάθλημα».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού με τροπολογία που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021 δημιούργησε ένα πρωτάθλημα-τσίρκο που διασύρει ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια του ποδοσφαίρου μας. Στη ΣΛ2 συμβαίνουν κωμικοτραγικές καταστάσεις σχεδόν σε κάθε αγωνιστική και μοναδικός υπεύθυνος για το χειρότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης είναι χωρίς δεύτερη σκέψη ο Λ. Αυγενάκης.

Τα κομμάτια από το παζλ «το έκτρωμα της ΣΛ2» είναι ατέλειωτα και κάθε εβδομάδα συμβαίνει κάτι καινούργιο που αποτελεί κατάντια για ολόκληρο το οικοδόμημα του ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Ομάδες αποχωρούν από τους αγώνες, ποδοσφαιριστές συλλόγων αρρωσταίνουν και παιχνίδια κρίνονται στα χαρτιά, εντελώς ξαφνικά ανακαλούνται δελτία ποδοσφαιριστών για χρέη και παιχνίδια αναβάλλονται, ενώ αγώνας δεν διεξάχθηκε επειδή οι ομάδες βρήκαν το γήπεδο κλειστό! Απίστευτες καταστάσεις και δυστυχώς δεν είναι οι μόνες στο πρωτάθλημα-τσίρκο. Την περίοδο της προετοιμασίας προπονητές δεν επέστρεψαν στη βάση των ομάδων τους γιατί έπρεπε να πληρώσουν τα εισιτήρια από την τσέπη τους. Από έμπειρους τεχνικούς που έχουν φάει με το κουτάλι τα γήπεδα των μικρότερων κατηγοριών αυτό που λέγεται είναι ότι «τα όσα διαδραματίζονται φέτος στη Σούπερ Λίγκα 2 δεν γίνονταν τις περασμένες δεκαετίες ούτε στα τοπικά πρωταθλήματα», εκεί όπου συμμετείχαν και ομάδες-καφενεία. Κι αυτό παρότι στη ΣΛ2 συμμετέχουν οι Β΄ ομάδες των Big 4 που «φυτεύτηκαν» με την προοπτική να καταστεί πιο ανταγωνιστικό και εμπορικό το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, για να δικαιολογήσει τη δημιουργία της κατηγορίας-τέρας με 34 ομάδες, είχε αναφέρει στη Βουλή ότι η αναδιάρθρωση διορθώνει το πανθομολογούμενα αποτυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε το 2019 και ότι οι οικονομικοκοινωνικές αλλά και οι ποδοσφαιρικές συνθήκες στη χώρα απαιτούν αυξημένες: 1) βιωσιμότητα, 2) αξιοπιστία, 3) ανταγωνιστικότητα, 4) ποιότητα και 5) αναπτυξιακά κριτήρια. Μιλάμε για ποδοσφαιρικό ανέκδοτο διαρκείας. Πέρασαν 18 μήνες και κανένα από τα πέντε κριτήρια Αυγενάκη δεν βρήκε εφαρμογή στη ΣΛ2. Πρόκειται για το απόλυτο φιάσκο, απόρροια της πολιτικής του υφυπουργού Αθλητισμού που ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία και την προσωπική του προβολή.

Τραγελαφικά περιστατικά

Το Documento αναφέρει ορισμένα τραγελαφικά περιστατικά που έχουν συμβεί στο «αυγενάκειο πρωτάθλημα».

Πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος αποχώρησαν δύο ομάδες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η Ξάνθη και ο Εργοτέλης.

Το παιχνίδι για την 3η αγωνιστική του Νότιου Ομίλου ΠΑΟ Ρουφ – Κηφισιά ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου στο γήπεδο «Σπύρος Γιαλαμπίδης», αλλά αναβλήθηκε λόγω… λουκέτου. Ο Δήμος Ταύρου δεν άνοιξε το γήπεδο γιατί την προηγούμενη ημέρα είχε αγωνιστεί σε αυτό ο Φωστήρας.

Στις 19 Δεκεμβρίου δεν ολοκληρώθηκε ο αγώνας Καλλιθέα – Ολυμπιακός Β΄ της 7ης αγωνιστικής. Οι «ερυθρόλευκοι» αποχώρησαν από το «Ελ Πάσο» στο ημίχρονο ενώ βρίσκονταν πίσω στο σκορ με 2-1 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του ρέφερι να μη μετρήσει ένα αυτογκόλ των γηπεδούχων, το οποίο ακυρώθηκε!

Στις 7 Ιανουαρίου ο Ολυμπιακός Β΄ αποχώρησε στο 22΄ του αγώνα του με την Κηφισιά όταν ο Αριστείδης Βάτσιος απέβαλε τον Κωστή για μαρκάρισμα στον Ταλάλ. Ο πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ Βαγγέλης Μαρινάκης υποστήριξε στο πρόσφατο συμβούλιο της ΕΠΟ ότι αν δεν είχε επιπτώσεις στην πρώτη ομάδα (θα της επιβληθεί ποινή αφαίρεσης 5 βαθμών), θα είχε αποσύρει τη δεύτερη ομάδα από το πρωτάθλημα της ΣΛ2.

Την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου στη Ριζούπολη έγινε το αξεπέραστο. Ο Ηρόδοτος ήρθε στην Αθήνα με μια 12άδα παικτών έχοντας και έναν τραυματία. Η ομάδα δεν είχε προπονητή στον πάγκο της και όταν το ματς έγινε 2-0 υπέρ της Κηφισιάς οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να πέφτουν κάτω ο ένας μετά τον άλλο. Τελικά έμειναν έξι και το παιχνίδι διακόπηκε στο 42΄!

Την ίδια μέρα δεν διεξάχθηκε το ΠΑΟ Ρουφ – Επισκοπή. Ο λόγος ήταν ότι λίγες ώρες πριν από την τέλεση του αγώνα ανακλήθηκαν τα δελτία των φιλοξενουμένων, γιατί η κρητική ομάδα δεν είχε πληρώσει τις οφειλές της στην ΕΠΟ! Ετσι, 25 ποδοσφαιριστές έμειναν ξαφνικά ελεύθεροι. Πριν από τέσσερις ημέρες η Επισκοπή κατέβαλε στην ομοσπονδία 60.000 ευρώ και… τρέχει για να συμπληρώσει ρόστερ προκειμένου να συνεχίσει στο πρωτάθλημα.

Το ματς Ηρόδοτος – ΑΕΚ Β΄ ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω των μαζικών κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που ταλαιπωρούν τους γηπεδούχους, οι οποίοι παρατάχτηκαν με έξι παίκτες διαθέσιμους.

Στις 7 Ιανουαρίου ματαιώθηκε και ο αγώνας της Επισκοπής με την Καλλιθέα εξαιτίας της ανάκλησης των δελτίων των γηπεδούχων.

Documento Newsletter