Σούνακ: Ο βρεγμένος τη βροχή των σκανδάλων φοβάται… – Προσφεύγει σε πρόωρες κάλπες και ποντάρει στην εθνική Αγγλίας

Σούνακ: Ο βρεγμένος τη βροχή των σκανδάλων φοβάται… – Προσφεύγει σε πρόωρες κάλπες και ποντάρει στην εθνική Αγγλίας

Υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων ο Σούνακ προσφεύγει σε πρόωρες κάλπες και ποντάρει στην εθνική Αγγλίας για να γυρίσει τη σε βάρος του κατάσταση

Υπό το βάρος μιας σειράς σκανδάλων, μέσα σε καταρρακτώδη βροχή έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και με τη μελωδία ενός τραγουδιού που έχει συνδεθεί με τη συντριπτική νίκη του Τόνι Μπλερ και των Εργατικών στις εκλογές του 1997, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ προανήγγειλε πρόωρες εθνικές εκλογές για την Πέμπτη 4 Ιουλίου.

Δείτε επίσης: Βρετανία: Ο Σούνακ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιούλιου (Video)

Το «Things will only get better» (τα πράγματα θα πάνε μόνο καλύτερα) των D:Ream αποτέλεσε το επίσημο τραγούδι της προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών το 1997. Υπεύθυνος για το «μουσικό χαλί» στην επτάλεπτη ομιλία του Σούνακ ήταν ο γνωστός ακτιβιστής κατά του Brexit Στιβ Μπρέι, ο οποίος «θυσίασε» δύο ενισχυτές του μες στη βροχή για να περάσει το μήνυμά του. Ο ίδιος, όμως, υποστήριξε πως δεν το έκανε για υποστήριξη προς τους Εργατικούς, αλλά γιατί «ήταν το κατάλληλο τραγούδι για να αστειευτεί με τους Συντηρητικούς».

Τα πράγματα για τον ίδιο τον Σούνακ και το Συντηρητικό Κόμμα (Τόρις) δεν μοιάζουν ωστόσο ότι θα πάνε καλύτερα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο Εργατικό Κόμμα τεράστιο προβάδισμα 30 μονάδων έναντι των κυβερνώντων (48% και 18% αντίστοιχα). Παράλληλα, οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις αρχές Μαΐου σηματοδότησαν την πιο βαριά ήττα των τελευταίων ετών για τους Συντηρητικούς. Η επικράτηση του Σαντίκ Χαν για μiα τρίτη θητεία στη δημαρχία του Λονδίνου, καθώς και το ότι πολλοί δήμοι που έως πρότινος στήριζαν τους Τόρις πέρασαν στα χέρια των Εργατικών αποτελούν μεγάλο πλήγμα για τον Βρετανό πρωθυπουργό.

 

Το χάος των Συντηρητικών

Στην ομιλία του ο Σούνακ βασίστηκε στο επιχείρημα ότι μόνο η παράταξή του μπορεί να βρίσκεται στο τιμόνι της Βρετανίας κατά «την πιο δύσκολη περίοδο από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου». Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ωστόσο επικίνδυνο το εν λόγω επιχείρημα, καθώς οι Εργατικοί θα αντεπιτεθούν επισημαίνοντας ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως η κατάσταση του συστήματος υγείας, η οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από τον μίνι προϋπολογισμό της Λιζ Τρας και το χάος που άφησε πίσω του ο Μπόρις Τζόνσον, έχουν δημιουργηθεί υπό (ή και από) την ίδια την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Οι Τόρις βρίσκονται στην εξουσία από το 2010 (συμπεριλαμβανομένης μιας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες μεταξύ 2010-15). Από τότε το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τέσσερις πρωθυπουργούς: την Τερέζα Μέι (2016-19), τον Μπόρις Τζόνσον (2019-22), τη Λιζ Τρας (για 49 ημέρες το 2022) και τον Ρίσι Σούνακ (από τον Οκτώβριο του 2022).

Η διακυβέρνησή τους σημαδεύτηκε κυρίως από το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το σκάνδαλο για τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης της Covid-19. Μάλιστα, ο Σούνακ που είχε υποσχεθεί να ηγηθεί με «επαγγελματισμό, ακεραιότητα και υπευθυνότητα» είχε πάρει πρόστιμο επειδή παρέστη για λίγο σε κορονοπάρτι του Μπόρις Τζόνσον εν μέσω lockdown (σκάνδαλο party-gate). Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης συγγνώμη μετά την αποκάλυψη για το τεράστιο σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα που είχε χορηγηθεί σε ασθενείς και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους την περίοδο 1970-90, κατά την οποία κυβέρνησαν ως επί το πλείστον οι Συντηρητικοί.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Σούνακ φέρεται να εμπλέκονται σε κάποιας μορφής σκάνδαλο. Ο πρόεδρος των Συντηρητικών και πρώην υπουργός Ναντχίμ Ζαχάουι είχε εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές (HMRC) κατά το διάστημα που είχε το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών επί Τζόνσον. Ο σερ Γκάβιν Γουίλιαμσον παραιτήθηκε από υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ύστερα από καταγγελίες συναδέλφων του για εκφοβισμό όσο βρισκόταν σε προηγούμενα πόστα. Στο επίκεντρο εσωτερικών ερευνών για εκφοβισμό βρέθηκε επίσης ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν κατηγορήθηκε ότι χειρίστηκε χωρίς προφύλαξη εμπιστευτικές πληροφορίες.

 

Παίζει τα ρέστα του ο Σούνακ

Τώρα ο Σούνακ φαίνεται να παίζει το τελευταίο του χαρτί. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως ορίζοντας την 4η Ιουλίου ως ημέρα διεξαγωγής εκλογών, ακριβώς στη μέση της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του Euro 2024, ελπίζει να εκμεταλλευτεί τη θετική διάθεση των φίλων του ποδοσφαίρου για να αλλάξει την τύχη του. Το αν αυτή είναι μια ρεαλιστική προσδοκία μένει να φανεί στην κάλπη. Για την ιστορία, η τελευταία φορά που προκηρύχθηκαν εθνικές εκλογές κατά τη διάρκεια μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης ήταν το 1970, όταν οι Συντηρητικοί νίκησαν τους Εργατικούς τέσσερις ημέρες μετά την ήττα της Αγγλίας από τη Δυτική Γερμανία στους προημιτελικούς του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

 

Ο εν αναμονή πρωθυπουργός

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ θεωρείται ευρέως πρωθυπουργός εν αναμονή, όντας φαβορί στις δημοσκοπήσεις. Εκλέχθηκε στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος τον Απρίλιο του 2020, διαδεχόμενος τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο οποίος ανήκε στην αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος, ο νομικός και πρώην επικεφαλής της γενικής εισαγγελίας θεωρείται κεντρώος. Εχει δεσμευτεί για επαναδιαπραγμάτευση του Brexit, επιδιώκοντας μια στενότερη εμπορική σχέση με την ΕΕ και πολύ καλύτερους όρους για τη Βρετανία, ενώ δηλώνει «θετικός» στην εξεύρεση μιας νομικής φόρμουλας που θα επιτρέψει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Οι εκβιαστές της Χαλκίδας φανέρωσαν το ενιαίο modus operandi

Απομόνωση Νετανιάχου για τη σφαγή στη Γάζα – Τα εντάλματα, η Χάγη και η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Σε εκλογική ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ – «Υπάρχει ενθουσιασμός από μέλη και φίλους» λέει ο Γ.Βουλγαράκης

Τι λένε οι Αρχές για την υπόθεση της Νίκαιας – Ελεύθερος ο 57χρονος

Η φέτα 15 ευρώ, το λάδι 14 ευρώ, ο σανός τζάμπα

 

 

Documento Newsletter