Σουν Γιανγκ: Με ένα σφυρί έσπασε την κυριαρχία του

Σουν Γιανγκ: Με ένα σφυρί έσπασε την κυριαρχία του

Ο Κινέζος υπερπρωταθλητής ήταν ο κορυφαίος κολυμβητής της τελευταίας δεκαετίας στον κόσμο, αλλά έβγαλε μόνος του τα μάτια του…

Τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, έντεκα παγκόσμιοι τίτλοι, πολυάριθμα ρεκόρ μυθικών διαστάσεων. Ενα σπασμένο φιαλίδιο, δύο καμπάνες για ντόπινγκ, οκτώ χρόνια καραντίνας. Η στατιστική καριέρας του Σουν Γιανγκ προκαλεί πότε θαυμασμό, πότε οργή, πότε χάχανα. Ο κορυφαίος κολυμβητής του ελεύθερου της τελευταίας δεκαετίας υποχρεώνεται τώρα να κολυμπήσει ενάντια στο ρεύμα που ο ίδιος δημιούργησε.

Στο πλευρό του δεν στέκεται κανένας εκτός των κινεζικών συνόρων. Ο λαουτζίκος στην Κίνα εξακολουθεί να τον υπερασπίζεται με πάθος θεωρώντας τον θύμα στοχοποίησης από τους ζηλόφθονους ξένους. Μήπως μας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

Τα λοξά βλέμματα και οι ψίθυροι συνόδευαν κάθε κούρσα του Σουν από τότε που πρωτοπάτησε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου: Γκουάνγκζου 2010, Σαγκάη 2011 Λονδίνο 2012, δις πρωταθλητής Ασίας στα 18 του, δις πρωταθλητής κόσμου στα 19, δις ολυμπιονίκης στα 20.

Ολα τα αγωνίσματα του ελεύθερου πλην του σπριντ, από τα 200 μ. μέχρι τα 1.500 μ., έγιναν σπεσιαλιτέ του νεαρού Κινέζου. Οταν ο Σουν κατέρριψε το δεκαετές ρεκόρ του Στιβ Χάκετ στο 1.500άρι στον τελικό της Σαγκάης ακούστηκαν οι πρώτοι καγχασμοί.

Ο νέος υπερήρωας ήταν ένας αντιπαθητικός νεαρός, παιδί αθλητικής οικογένειας, που κληρονόμησε όλα τα χαρισματικά γονίδια πλην της ταπεινοφροσύνης. Οι συναθλητές του δεν ήθελαν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό. Οι ξένοι δημοσιογράφοι το ίδιο. Ο Σουν μιλούσε μόνο στο Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων και σε μια μικρή αυλή έμπιστων συμπατριωτών του.

Ο επί σειρά ετών προπονητής του που τον μάλωσε για το φλερτ του με μια αεροσυνοδό το 2013 απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Την ίδια χρονιά ο σταρ της πισίνας κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και αποκλείστηκε από την εθνική ομάδα επειδή προκάλεσε τροχαίο ατύχημα οδηγώντας μεθυσμένος. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Η αρχή της πτώσης

«Τα κάτουρα του Σουν είναι μοβ» διαμαρτυρήθηκε ο Γάλλος κολυμβητής Καμίλ Λακούρ ύστερα από έναν αγώνα το 2014. Οι υποψίες για ντόπινγκ γιγαντώθηκαν όταν ο Σουν Γιανγκ βρέθηκε θετικός στη διεγερτική τριμεταζιδίνη, η οποία είχε προστεθεί στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα. «Περιέχεται σε φάρμακο που μου συνταγογράφησε γιατρός για την καρδιακή αρρυθμία» δικαιολογήθηκε ο ίδιος. Η ποινή του ήταν επιεικής, μόλις τρεις μήνες, αλλά το μητρώο του λερώθηκε.

Ο δίμετρος Σουν επέστρεψε στο προσκήνιο δριμύτερος με την παροιμιώδη αλαζονεία του στα κόκκινα. Ενα πρόχειρο γκουγκλάρισμα με το όνομά του και τη λέξη «arrogant» (υπερόπτης) παραδίδει τρία εκατομμύρια δημοσιεύσεις! Η Βραζιλιάνα κολυμβήτρια Λαρίσα Ολιβέιρα τον κατηγόρησε για απόπειρα βιαιοπραγίας. Οι Γιαπωνέζοι τον άκουσαν να χαρακτηρίζει τον εθνικό τους ύμνο «απαίσιο» κατόπιν μιας από τις σπάνιες ήττες του.

«Είμαι ο βασιλιάς» ζητωκραύγασε αγγλιστί ο Σουν στο Ρίο, με το χρυσό μετάλλιο των 200 μ. ελεύθερο στο στήθος λίγο προτού ξεσπάσει σε επινίκιους λυγμούς. «Υποβρύχιο μετεωρίτη» τον βάφτισαν οι συμπατριώτες του. «Ντοπαρισμένο απατεώνα» τον χαρακτήρισε από το διπλανό σκαλοπάτι ο Αυστραλός κολυμβητής Μακ Χόρτον προτού δεχτεί ομαδικό υβρεολόγιο και απειλές από Κινέζους φιλάθλους μέσω των social media. Δύο χρόνια αργότερα το βασίλειο του Σουν Γιανγκ άρχισε να τρέμει.

Οι τρεις εντεταλμένοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) εμφανίστηκαν στο κατώφλι του σπιτιού του στην πόλη Χανγκζού για αιφνιδιαστικό έλεγχο ένα βράδυ του Σεπτεμβρίου του 2018. Ο ολυμπιονίκης έδωσε δείγμα αίματος όπως του ζητήθηκε, αλλά στη συνέχεια αμφισβήτησε τα διαπιστευτήρια των ελεγκτών. «Μόνο ο ένας είχε πάνω του ταυτότητα» ισχυρίστηκε μιλώντας με τον δικηγόρο του. Μόλις έκλεισε το τηλέφωνο ο Σουν άρπαξε ένα σφυρί και θρυμμάτισε το φιαλίδιο με το αίμα. Ηταν το μοιραίο λάθος.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA) είδε το χρυσό παιδί της να απειλείται και έσπευσε να τον αθωώσει ένεκα αμφιβολιών. «Δεν παραβίασε κάποιον συγκεκριμένο κανονισμό με αυτή την πράξη» δήλωσε ανερυθρίαστα ο Ρουμάνος ισχυρός ανήρ της FINA Κορνέλ Μαρκουλέσκου. «Εκανα ό,τι έκανα εν ονόματι όλων των αθλητών που πέφτουν θύματα επιτήδειων» δήλωσε ο Σουν στους αυλικούς του. «Να σταματήσουν τα ανέκδοτα» διαμαρτυρήθηκε ο Βρετανός ολυμπιονίκης Ανταμ Πίτι.

Ο κεραυνός του αποκλεισμού

Ο Σουν Γιανγκ παραδόθηκε άσπιλος στην αθλητική κοινωνία και συνέχισε τη συλλογή μεταλλίων. Ο Μακ Χόρτον αρνήθηκε να σταθεί δίπλα του στο βάθρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2019 και αποθεώθηκε μόλις επέστρεψε στο χωριό των αθλητών. Οταν ο Βρετανός Ντάνκαν Σκοτ αγνόησε τη συγχαρητήρια χειραψία του Σουν αντιμετώπισε τη μήνιν του Κινέζου την ώρα της απονομής: «Είσαι ένας χαμένος! Εγώ είμαι ο νικητής!».

Ο ασταμάτητος μέσα στην πισίνα Σουν ετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όταν κατακεραυνώθηκε από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS). «Ο υπότροπος αθλητής καταδικάζεται ομόφωνα σε αποκλεισμό οκτώ ετών» ανακοινώθηκε μετά την εκδίκαση της προσφυγής της εξοργισμένης WADA.

Οι ανταγωνιστές του άνοιξαν σαμπάνιες και ο ίδιος βγήκε στα χαρακώματα. «Είναι αδικία, θα προχωρήσω σε έφεση» υποσχέθηκε μέσω των συνηγόρων του και της κινεζικής ομοσπονδίας. «Σχεδόν τραγική φιγούρα ο Σουν, θα θεωρηθεί μολαταύτα οσιομάρτυρας στην πατρίδα του» έγραψε τον εύστοχο επίλογο η «Sydney Morning Herald» στην πατρίδα του Χόρτον.

Ετικέτες

Documento Newsletter