Σουηδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την απέλαση τούρκου δημοσιογράφου

Σουηδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την απέλαση τούρκου δημοσιογράφου

Το ανώτατο δικαστικό όργανο της Σουηδίας αποφάσισε στις 19 Δεκεμβρίου να μπλοκάρει την απέλαση του τούρκου δημοσιογράφου, Μπουλέντ Κενές, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Η απόφαση αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα πρόσκομμα στην προσπάθεια να μπει η Σουηδία στην βορειοατλαντική συμμαχία.

Κατηγορίες για πραξικόπημα

Ο Κενές, ο οποίος το 2016 διέφυγε στη Σουηδία όπου του παρεσχέθη άσυλο, βαρύνεται με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν μέσω της οργάνωσης του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που είναι εγκατεστημένος στις ΗΠΑ. Τόσο ο Γκιουλέν όσο και ο Κενές αρνούνται ότι έχουν διαπράξει οτιδήποτε παράνομο.

«Είναι σαφές σε αυτή την υπόθεση ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία κατά της έκδοσης», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του. Το σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο είπε ότι οι ισχυρισμοί για πραξικόπημα σχετίζονταν εν μέρει με πολιτικό έγκλημα και ότι υπάρχει κίνδυνος δίωξης με βάση τις πολιτικές απόψεις του Κενές.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 9 Νοεμβρίου ανέφερε συγκεκριμένα το όνομα του Κενές και είπε ότι αναμένει από τη Σουηδία να εκδώσει περισσότερους κατηγορούμενους από το καθεστώς για προσπάθεια ανατροπής του.

Προσκόμματα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν και οι δύο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον Μάιο στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν αντιρρήσεις από την Τουρκία, η οποία κατηγόρησε τους δύο ότι φιλοξενούν ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες. Μέχρι στιγμής, η συμμετοχή των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ έχει εγκριθεί από 28 κράτη, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται την υποστήριξη της Τουρκίας.

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Σουηδίας εργάζεται σκληρά για να πείσει την Τουρκία και έχει αποστασιοποιηθεί από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί ότι είναι μέρος του PKK. Εξέδωσε έναν άνδρα τον Δεκέμβριο με φερόμενους δεσμούς με το PKK.

Η Τουρκία είπε τον περασμένο μήνα ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν σημειώσει πρόοδο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι έπρεπε ακόμη να κάνουν περισσότερα για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Άγκυρας για την αντιμετώπιση των φερόμενων ως τρομοκρατικών ομάδων.

Ετικέτες

Documento Newsletter