Σουηδία: Ψήφος εμπιστοσύνης στον Κρίστερσον, ενισχύονται οι ακροδεξιοί «Σουηδοί Δημοκράτες»

Ο ηγέτης του Μετριοπαθούς κόμματος, Ουλφ Κρίστερσον, έλαβε το πρωί της Δευτέρας την ψήφο εμπιστοσύνης από τη σουηδική Βουλή, τη Ρίκσνταγκ. Έτσι, μετά από αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, η δεξιά κυβέρνηση που στηρίζεται από τους ακροδεξιούς εθνικιστές βουλευτές των «Σουηδών Δημοκρατών», μπορεί να ξεκινήσει να αντιμετωπίζει τις οικονομικές δυσκολίες που ταλανίζουν τη χώρα μετά από τις κρίσεις που ξέσπασαν εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση στη Σουηδία στηρίζεται από τέσσερα κόμματα, το Μετριοπαθές, τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες, που ήρθαν δεύτερη σε ψήφους μετά το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο δεν κατάφερε να συνάψει συμμαχίες που να τους εξασφαλίσουν την κυβέρνηση.

Ο Κρίστερσον θα ανακοινώσει τη λίστα των υπουργών του την Τρίτη, μετά τη συνάντηση με το βασιλιά Κάρολο ΙΣΤ΄ Γουσταύο. Μέσα σε αυτούς δε θα περιλαμβάνονται στελέχη των Σουηδών Δημοκρατών του Τζίμι Άκεσον. Αυτό είναι μέρος μιας συμφωνίας που οριστικοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Συμφωνία Tidö

Οι Σουηδοί Δημοκρατικοί μένουν εκτός κυβερνητικού συνασπισμού και ως εκ τούτου δεν θα έχουν κανένα υπουργείο παρά τη σημασία τους στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Σε αντάλλαγμα, το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα λαμβάνει μεγάλα τμήματα της μεταναστευτικής πολιτικής και είναι πιθανό ότι η πολιτική μετανάστευσης και αφομοίωσης της Σουηδίας θα είναι «η μεταναστευτική πολιτική των Σουηδών Δημοκρατών που θα διατυπώνεται με νομικά βιώσιμο τρόπο», σύμφωνα με τον Κρίστερσον.

«Θα θέλαμε να δούμε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας στην οποία θα είχαμε συμπεριληφθεί», είπε ο Άκεσον, αλλά τόνισε περαιτέρω ότι το κόμμα του είχε σημαντικό αντίκτυπο πολιτικά, ειδικά στην εγκληματική πολιτική και την πολιτική μετανάστευσης.

Μεταναστευτική πολιτική στα χέρια εθνικιστών

Μεταξύ άλλων, η Συμφωνία Tidö προτείνει τη δραστική μείωση του αριθμού των προσφύγων με ποσοστώσεις που έρχονται στη Σουηδία, την κατάργηση του συστήματος μόνιμης άδειας διαμονής, την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυνατότητα επιστροφής για άτομα που «δεν έχουν ενσωματωθεί», αυστηρότερες απαιτήσεις για τη σουηδική υπηκοότητα και μείωση του δικαιώματος οικογενειακής επανένωσης στο ελάχιστο που ορίζεται σε επίπεδο ΕΕ.
Η σουηδική κυβέρνηση θα διερευνήσει επίσης, με την υποστήριξη των Σουηδών Δημοκρατών, πώς έχουν εισαχθεί ζώνες διέλευσης σε άλλες χώρες της ΕΕ και πώς σχετίζονται τα κέντρα διέλευσης με το Σύνταγμα.

Διαχείριση δημόσιων οικονομικών με ύφεση εν όψει

Μια από τις πρώτες αποστολές της κυβέρνησης Κρίστερσον είναι να συμφωνήσει στα σχέδια δαπανών για το 2023, σε μια εποχή που τα νοικοκυριά πιέζονται από τις αυξανόμενες τιμές και η απάντηση της κεντρικής τράπεζας στον πληθωρισμό αυξάνει το κόστος για τους δανειολήπτες. Αυτό θεωρείται ευρέως ότι οδηγεί σε ύφεση, με τη Riksbank να προβλέπει επί του παρόντος το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να συρρικνωθεί κατά 0,7% το επόμενο έτος.

Ενώ η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους της Σουηδίας είναι χαμηλή, δίνοντας χώρο για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, ο Κρίστερσον έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες που ορίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει πλεόνασμα 0,33% του ΑΕΠ στο επόμενο οικονομικό έτος.

 

Ετικέτες