Σουηδία: Γέρνει προς τα δεξιά

Την Τετάρτη θα αρχίσουν οι ουσιαστικές συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Σουηδία, οπότε θα έχουν ενσωματωθεί οι ψήφοι αυτών που ζουν και ψήφισαν στο εξωτερικό. 

Το ιστορικό προηγούμενο, του 1978, τότε που η κατάσταση ήταν το ίδιο αδιευκρίνιστη όπως και σήμερα, η πλειοψηφία των απόδημων Σουηδών έπαιξε καθοριστικό ρόλο και έδωσε την κυβέρνηση, για πρώτη φορά μετά τον Πόλεμο στα Κεντροδεξιά κόμματα.

Σύμφωνα με παρατηρητές στη Στοκχόλμη, με τους οποίους το Documento είναι σε συνεχή επαφή, αυτό το ζήτημα ήταν η αιτία που χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρωθυπουργός, Στέφαν Λεφβέν, παρότι αρχικά δήλωσε «Δεν παραιτούμαι» που πρακτικά σημαίνει «μπορώ να σχηματίσω κυβέρνηση», ήταν πολύ συγκρατημένος στις υπόλοιπες δηλώσεις του.

Το κόμμα του, οι «Σοσιαλδημοκράτες» αν και κατέγραψαν τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία τους, (28,4%, – 2,8%) παραμένουν το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας και οι κυρίαρχοι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Με δεδομένη την στήριξη των συμμάχων τους στην απερχόμενη κυβέρνηση, «Πρασίνων» (4,3%, – 2,4%) που κατάφεραν μόλις να ξεπεράσουν το όριο του 4% και να ξαναμπούν στη βουλή, καθώς και την ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής της Αριστεράς (7,9%, +2,2%) θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει και την υποστήριξη των «Φιλελευθέρων» (5,5%, +0,1) με δύο στόχους:

– Να σχηματίσει κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής

– Να διασπάσει το παραδοσιακό μπλοκ των κεντροδεξιών κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα επί δύο τετραετίες, από το 2006 έως το 2014.

Στο στρατόπεδο της ονομαζόμενης «Συμμαχίας» των κεντροδεξιών κομμάτων (Μετριοπαθείς, Φιλελεύθεροι, Κέντρο, Χριστιανοδημοκράτες) το κλίμα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό. Ο πρόεδρος του, Ούλφ Κρίστερσον, είδε και αυτός να ποσοστά του κόμματος του να συντρίβονται (19,8%, -3,0) αλλά ζήτησε την παραίτηση του Λεφβέν.

Πολύ σημαντική θεωρείται η απάντηση που έδωσε στον επικεφαλής των ακροδεξιών «Σουηδών Δημοκρατών» (17,6%, +4,7), Τζίμι Όκερσον, ο οποίος αργά χθες βράδυ δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

«Ήμασταν απόλυτα σαφείς, η Συμμαχία δεν θα κυβερνήσει, ούτε θα συζητήσει για το πώς θα σχηματίσει κυβέρνηση, με τους Σουηδούς Δημοκράτες», είπε ο Κριστερσόν παραμένοντας σταθερός στην προεκλογική δέσμευση του.

Αναλυτές της Δημόσιας Σουηδικής Τηλεόρασης θεωρούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ψηφοφόρων των ακροδεξιών, η ξέφρενη ανοδική πορεία των οποίων ανεκόπη την τελευταία εβδομάδα, προέρχεται από το στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών και των Μετριοπαθών, των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Σουηδικής βουλής.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν στη Σουηδία, κατά την προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση δεν παραιτείται και δεν αντικαθίσταται με υπηρεσιακή. Παραμένει στη θέση της έως ότου ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών. Τότε ο πρόεδρος της βουλής δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής του κόμματος, που κατά την κρίση του μπορεί να πετύχει συμμαχία κομμάτων ικανή να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας ή ακόμα και μειοψηφίας. Το 1991 η σοσιαλδημοκράτισσα πρόεδρος, Μπριγκίτα Νταλ, έδωσε την εντολή στον πρόεδρο των «Μετριοπαθών», Κάρλ Μπιλντ, παρότι οι σοσιαλδημοκράτες είχαν έρθει πρώτοι. 

Ετικέτες