Σουηδία: Απελαύνουν 107χρονη Αφγανή!

Σουηδία: Απελαύνουν 107χρονη Αφγανή!

Γεννημένη το 1910 η Μπιμπικάλ Ουζμπέκ από το Αφγανιστάν είναι η γηραιότερη πρόσφυγας στον κόσμο, τώρα όμως οι αρχές της Σουηδίας, όπου έφτασε το 2015, αποφάσισαν να την απελάσουν.

Το φθινόπωρο του 2015 η Ουζμπέκ προκάλεσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης όταν, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, έφτασε στη Σουηδία αφού πέρασε από την Τουρκία στην Ευρώπη και από εκεί διασχίζοντας την Κροατία και τη Γερμανία στην πλάτη του γιου και του εγγονού της βρέθηκε στη Σουηδία.

Ωστόσο η αίτηση για την παροχή ασύλου που είχε υποβάλει η οικογένειά της απορρίφθηκε, γεγονός που σημαίνει ότι λίγες εβδομάδες προτού γίνει 107 ετών η Ουζμπέκ θα πρέπει να επιστρέψει στο Αφγανιστάν.

«107 ετών. Δεν βλέπει, δεν μιλά, δεν περπατά. Είναι άρρωστη», κατήγγειλε ο Μοχάμαντ Ουζμπέκ, εγγονός της. «Δεν καταλαβαίνω γιατί. Γιατί να την απορρίψουν»; διερωτήθηκε.

Η οικογένειά της λέει ότι όταν έμαθε τον Ιούνιο ότι απορρίφθηκε το αίτημά της για παροχή ασύλου, η Μπιμπικάλ έπαθε εγκεφαλικό και έκτοτε δεν έχει ξαναμιλήσει.

Δεν υπάρχει τρόπος να επιβιώσει το ταξίδι της επιστροφής, εκτιμούν. «Είναι απλώς αδύνατο. Δεν μπορεί να περπατήσει, να δει ή να ακούσει. Απλώς κείτεται στο κρεβάτι. Θα είναι ανυπόφορο το ταξίδι για εκείνη», τονίζει ο Μοχαμαντουλάχ Ουζμπέκ, ο γιος της.

Η υπηρεσία παροχής ασύλου της Σουηδίας δεν θεωρεί την προχωρημένη ηλικία αρκετό λόγο από μόνη της για να δώσει άσυλο. Επιπλέον η επαρχία του βόρειου Αφγανιστάν απ’ όπου κατάγεται η Μπιμπικάλ θεωρείται ασφαλής.

Η είδηση για την επικείμενη απέλασή της έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις μεταξύ των Σουηδών, ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας έχει υποβάλει έφεση στο διοικητικό δικαστήριο, όμως η υπόθεση δεν έχει εξεταστεί ακόμη.

Παρά τις διαμαρτυρίες πολλών αριστερών οργανώσεων στη Σουηδία, η υπηρεσία παροχής ασύλου της χώρας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πρακτική της των απελάσεων Αφγανών, των οποίων απορρίπτεται η αίτηση. Λόγος είναι ότι πολλές περιοχές του Αφγανιστάν θεωρούνται «αρκετά ασφαλείς».

«Η εκτίμησή μας είναι ότι η σύγκρουση δεν έχει φτάσει ακόμη ένα επίπεδο που να επηρεάζει όλους τους κατοίκους της χώρας, κάτι που απαιτείται βάσει νόμου ώστε να έχουν δικαίωμα παραμονής όλοι οι Αφγανοί», αναφέρει ο νομικός σύμβουλος της υπηρεσίας Φρέντρικ Μπάιγερ.

Μέχρι στιγμής φέτος το 83% των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και το 49% των ενηλίκων από το Αφγανιστάν έχουν λάβει άδεια παραμονής στη Σουηδία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter