Μιλάμε συχνά περί «ισότητας των δύο φύλων» χωρίς να γνωρίζουμε σε βάθος τις κοινωνικές και πολιτικές μάχες που δόθηκαν για να επιτευχθεί. Το τεύχος είναι αφιερωμένο ακριβώς σ΄ αυτές τις γυναίκες που τέθηκαν επικεφαλής των διεκδικήσεων.
Δυο πράγματα άλλαξαν άρδην στον κόσμο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Το πρώτο ήταν η κατάρρευση της αποικιοκρατίας. Το δεύτερο ήταν το σπάσιμο των δεσμών που κρατούσαν τις γυναίκες αιχμάλωτες σε ένα ασφυκτικό οικιακό περιβάλλον. «Βασίλισσες του οίκου» και αφοσιωμένες αποκλειστικά στον «ιερό ρόλο της μητρότητας». Αποκλεισμένες από την εκπαίδευση και την παραγωγή. Ακόμη και από το δικαίωμα να ψηφίζουν.
Χρειάστηκαν αγώνες για να κατακτηθούν δικαιώματα που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα αλλά το 1900 ήταν αδιανόητα. Πρωτοπόρες γυναίκες έθεσαν σκοπό της ζωής τους την κατάκτηση της ισοτιμίας. Από τα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης που ακούστηκαν τα πρώτα «ανατρεπτικά» αιτήματα μέχρι την Παρισινή Κομμούνα, το «Σικάγο», τις μαχητικές Αγγλίδες σουφραζέτες, την Οκτωβριανή Επανάσταση και το «δεύτερο κύμα του φεμινισμού» μεταπολεμικά.
Παρελαύνουν οι μορφές της Ολυμπίας Ντε Γκουζ, της Λουίζ ντε Μισέλ, της Μαίρης Γουόλστονκραφτ, της Εμελιν Πάνκχερστ, της Αλεξάντρας Κολοντάι, της Ινέσα Αρμάν, της Νεζιχέ Μουχιντίν, της Εμμας Γκόλντμαν. Και των νεότερων Μπέτυ Φρίνταν, Κέισι Χέιντεν, Σιμόν ντε Μποβουάρ. Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνεται στις Ελληνίδες Καλλιρόη Παρρέν, Αύρα Θεοδωροπούλου, Μαρία Νεγρεπόντη, Ρόζα Ιμβριώτη, Αθηνά Γιαννιού και φυσικά στις γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης.