Πέντε άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τις επιχειρήσεις διάλυσης της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά από το στρατηγείο των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων στο κέντρο του Χαρτούμ.
Όπως ανακοίνωσε η κεντρική επιτροπή των Σουδανών γιατρών, που πρόσκειται στο κίνημα διαμαρτυρίας που ζητεί από το Στρατιωτικό Συμβούλιο που έχει αναλάβει τη ηγεσία του Σουδάν την μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική ηγεσία, διευκρίνισε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός σοβαρά τραυματισμένων διαδηλωτών που χρειάσθηκαν χειρουργικές επεμβάσεις ή νοσηλεία σε εντατική μονάδα.
Οι σχέσεις ανάμεσα στους στρατιωτικούς και τους διαδηλωτές επιδεινώθηκαν μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και ακολούθησαν προειδοποιήσεις κατά των διαδηλωτών εκ μέρους του Στρατιωτικού Συμβουλίου που κυβερνά την χώρα από τις 11 Απριλίου και την πτώση του προέδρου Ομαρ ελ Μπεσίρ.
Η Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή (ALC), έχει καλέσει σε «ειρηνικές πορείες σε συνοικίες, πόλεις και χωριά» για την ανατροπή του Στρατιωτικού Συμβουλίου.
Η Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών (SPA) , σημαντικό τμήμα του κινήματος διαμαρτυρίας που συμμετέχει στην Συμμαχία, έχει καλέσει τους Σουδανούς σε «απόλυτη πολιτική ανυπακοή για την ανατροπή του ύπουλου και φονικού Στρατιωτικού Συμβουλίου».
Από τις 6 Απριλίου, χιλιάδες διαδηλωτές έχουν καταλάβει τον χώρο μπροστά από το αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ ζητώντας από το Στρατιωτικό Συμβούλιο την παράδοση της εξουσίας. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές με στόχο τον σχηματισμό κυβερνητικού συμβουλίου που θα ηγηθεί της πολιτικής μετάβασης για μία περίοδο τριών ετών κατέρρευσαν στις 20 Μαΐου και το Στρατιωτικό Συμβούλιο απηύθυνε προειδοποίηση για παρεκτροπές στον χώρο της εκδήλωσης καθιστικής διαμαρτυρίας, χαρακτηρίζοντάς τις «απειλή για την δημόσια τάξη και την ασφάλεια». Ακολούθησε γενική απεργία και διαδήλωση υποστήριξης του στρατού στην πρωτεύουσα.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.
Ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν ταξίδεψε πρόσφατα στην Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των τριών χωρών.
Ο Ομάρ αλ Μπασίρ βρισκόταν στην εξουσία επί 30 χρόνια. Ανετράπη από τον στρατό στις 11 Απριλίου υπό την πίεση του ισχυρού κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον του που ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου από την απόφαση τριπλασιασμού της τιμής του ψωμιού σε μία χώρα που πλήττεται από σοβαρή οικονομική κρίση.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)