Σοβαρές σκιές πίσω από την εγκύκλιο που απαγορεύει σε υπαλλήλους να καταθέτουν ενάντια στο Δημόσιο

Σοβαρές σκιές πίσω από την εγκύκλιο που απαγορεύει σε υπαλλήλους να καταθέτουν ενάντια στο Δημόσιο

Σημαντικά ερωτηματικά, γεννώνται από την πρόσφατη εγκύκλιο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο με άγνωστο προς το παρόν σκεπτικό, επιβάλλει στους δημοσίους υπαλλήλους να μην καταθέτουν υπέρ αντιδίκων του ελληνικού Δημοσίου, διότι αυτό συνιστά πειθαρχικό αλλά και ποινικό παράπτωμα.

Η πρωτοφανής στα χρονικά και εκβιαστική στην ουσία της εγκύκλιος, ουσιαστικά απαγορεύει σε οποιονδήποτε εργαζόμενο στο Δημόσιο, να καταθέτει ακόμη και ενώπιον δικαστηρίου, αν αυτά τα οποία γνωρίζει είναι εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Με άλλα λόγια, αν υποπέσει στην αντίληψη υπαλλήλου οποιοδήποτε παράπτωμα ή ακόμη και σοβαρότερο αδίκημα εκείνος δεν θα μπορεί να καταθέσει ενώπιον της Δικαιοσύνης, υπό τον φόβο πειθαρχικής ή ακόμη και ποινικής του δίωξης.

Στην εγκύκλιο του Νομικού Συμβουλίου, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η ένορκη κατάθεση υπαλλήλων των υπηρεσιών του υπουργείου είναι δυνατή μόνο προς επίρρωση των ισχυρισμών του ελληνικού Δημοσίου. Δηλαδή, ένας δημόσιος υπάλληλος θα μπορεί να καταθέσει μόνο κατά παραγγελία της υπηρεσίας στην οποία εργάζεται και μόνο για να υποστηρίξει τους δικούς της νομικούς ισχυρισμούς.

Από τη στιγμή που η συγκεκριμένη εγκύκλιος δημοσιοποιήθηκε, δημιουργήθηκαν εύλογες απορίες, αναφορικά με το τι ενδεχομένως προσπαθεί να προλάβει και γιατί επιβάλλεται αυτή η πρωτοφανής απαγόρευση. Τι θα συμβεί για παράδειγμα αν ένας δημόσιος υπάλληλος αντιληφθεί ότι ο πολιτικός ή άλλος προϊστάμενός του έχει υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα, αλλά πολύ περισσότερο τι θα πρέπει να πράξει αν υποπέσει στην αντίληψή του μια παράνομη ενέργεια, όπως για παράδειγμα η υπογραφή μιας σκανδαλώδους σύμβασης ή ακόμη και η λήψη μίζας;

Επιπλέον, γεννώνται ερωτηματικά αναφορικά με το κατά πόσον μπορεί αυτή τη στιγμή να εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις στις οποίες το ελληνικό Δημόσιο είναι διάδικος, και θα είναι ασύμφορο για το ίδιο αν καταθέσει κάποιος υπάλληλος, γνώστης της υπόθεσης. ΄

Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά το απόγευμα της Πέμπτης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους […] σε καμία περίπτωση δεν θέτουν- ούτε θα μπορούσαν άλλωστε να θέσουν- πρόσθετους περιορισμούς στους υπαλλήλους που αφορούν στο επιτρεπτό ή στο περιεχόμενο της μαρτυρίας τους. Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο Τύπου σε κάθε περίπτωση «όταν υπάλληλος καλείται από δικαστήριο ή δικαστική αρχή προκειμένου να καταθέσει οφείλει να έχει λάβει προηγουμένως άδεια από τον υπουργό».

Ετικέτες

Documento Newsletter