Σοβαρά εκτεθειμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την αποκάλυψη του Politico για το Predator

Σοβαρά εκτεθειμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την αποκάλυψη του Politico για το Predator

Ούτε μια μέρα δεν κρατούν πια τα ψέματα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην προσπάθειά του να καλύψει τις ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αφού η αποκάλυψη του Politico για το αίτημα της Κομισιόν για εξηγήσεις στην ελληνική κυβέρνηση από τα τέλη Ιουλίου ήρθε μία ημέρα μετά από σχετική ερώτηση του documentonews.gr στην οποία δήλωσε τεχνηέντως «άγνοια». Τι άλλο δεν είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το διεθνές ενδιαφέρον για το σκάνδαλο με την υπογραφή Μητσοτάκη;

Διαβάστε επίσης: Politico: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζητά απ’ την Κομισιόν να μην ασχολείται με το Predator

«Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο επίσημο αίτημα από θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οτιδήποτε ή οποιαδήποτε διευκρίνιση θεσμικά ζητάται από τη χώρα μας, προφανώς και θα δίδεται» ήταν η απάντηση που επεφύλαξε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Τρίτης, στο ερώτημα που του απευθύναμε για το εάν η κυβέρνηση έχει γίνει αποδέκτης αιτήματος ευρωπαϊκών θεσμών για να παράσχει εξηγήσεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Πριν περάσει ένα 24ωρο, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Politico και της Νεκταρίας Σταμούλη έρχεται να αδειάσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αποκαλύπτοντας πως όχι μόνο υπήρχε αίτημα από τις Βρυξέλλες σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα, αλλά πως η κυβέρνηση το απέκρουσε με τρόπο που επίσης εκθέτει τη χώρα, θυμίζοντας ενημέρωση επιπέδου λίστας Πέτσα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 29 Ιουλίου η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Κομισιόν ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Στις 2 Αυγούστου ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στέλνει απαντητική επιστολή και αντί να λογοδοτήσει, ως όφειλε, ζητά απ’ τις Βρυξέλλες να σταματήσουν να ασχολούνται καθώς το σκάνδαλο αντανακλά σε ζητήματα της εθνικής ασφάλειας. Χωρίς να μείνει εκεί, η ελληνική απάντηση μέμφεται για αναξιοπιστία και έλλειψη αντικειμενικότητας, όχι την κυβέρνηση των παρακολουθήσεων, αλλά τα μέσα ενημέρωσης που προχώρησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

Κατά το απόσπασμα της επιστολής που δημοσιεύει το Politico, η ελληνική πλευρά απαντά πως «λαμβάνοντας υπόψη ότι η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη ευαισθησία, θα το θεωρούσαμε σώφρον στο μέλλον να αποφύγετε να ενστερνιστείτε βιαστικά συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που έρχονται από πολιτικά ΜΜΕ που δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και αντικειμενικότητά τους».

«Ενώ η απάντηση επιμένει ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται στη διάθεση της Επιτροπής “σε πνεύμα συνεργασίας και συνεργασίας ως ομάδας για τον κοινό μας σκοπό προστασίας του κράτους δικαίου”, το μήνυμα της Αθήνας είναι έντονο και σαφές: Μην ασχολείστε» σχολιάζει η αρθρογράφος, εκθέτοντας τη στάση της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει ακόμα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σαν έναν ενοχλητικό δημοσιογράφο από αυτούς που συχνά απαξιώνει.

«Πιστεύω πραγματικά ότι ένα τέτοιο πρώτο βήμα θα ήταν πιο εποικοδομητικό από το να μπούμε σε διαδικασία αλληλογραφίας βασισμένη σε αναφορές στα ΜΜΕ που μένει να αποδειχθούν εάν είναι τεκμηριωμένες» αναφέρει χαρακτηριστικά η Αθήνα στην επιστολή.

Μετά και την τελευταία αποκάλυψη, εκτός από το πλήθος ερωτημάτων που πυροδοτούνται και προστίθενται σε αυτά που οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση, γεννάται για μία ακόμα φορά θέμα για τον εκπρόσωπό της. Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφεται κυρίως ως «μεταφραστής της κυβερνητικής πολιτικής σε θεσμικό πλαίσιο». Είναι το πρόσωπο που μιλάει εξ ονόματος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αναλαμβάνει να ενημερώνει, να εξηγεί και να εξειδικεύει. Ο ρόλος του περιγράφεται ως ενδιάμεσος μεταξύ κυβέρνησης και ΜΜΕ με στόχο την ενημέρωση για το κυβερνητικό έργο.

Πως είναι δυνατόν, για ένα σκάνδαλο που προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό απειλώντας ακόμα και με πολιτειακή κρίση, που προκαλεί το  ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης και οργανισμών, και βάζει ευθέως στο στόχαστρο πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους, ο ίδιος να αποκρύπτει κάτι τόσο σημαντικό όσο το αίτημα των Βρυξελλών για εξηγήσεις;

Για την ιστορία, το πλήρες ερώτημα του documentonews.gr στον εκπρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου ήταν εάν «πρωθυπουργός και κυβέρνηση έχουν γίνει αποδέκτες αιτήματος κρούσης από ευρωπαϊκούς θεσμούς ή από Ευρωπαίους ηγέτες, για να δώσουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων». Μήπως να ενημερώσει η κυβέρνηση εάν κάποιος Ευρωπαίος ή ξένος ηγέτης έχει ζητήσει προσωπικά εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό, πριν έρθει και αυτή η αποκάλυψη από το εξωτερικό;

Documento Newsletter