Σολτς στο Πεκίνο: Η αποστειρωμένη διπλωματία, η real politik και οι… ευσεβείς πόθοι (Photos)

Σολτς στο Πεκίνο: Η αποστειρωμένη διπλωματία, η real politik και οι… ευσεβείς πόθοι (Photos)

Ο γερμανός καγκελάριος επισκέπτεται αυτή την Παρασκευή το Πεκίνο, σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της χώρας του με την Κίνα, «σε ένα κόσμο που αλλάζει» όπως σχολίασε σε άρθρο του πριν από το ταξίδι. Οι οικονομικές συμφωνίες για την τρεμάμενη βιομηχανία της Γερμανίας αλλά και τα διπλωματικά οφέλη για την Ευρώπη σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, απέναντι σε έναν παγκόσμιο παράγοντα που έχει τραβήξει την προσοχή της Δύσης με την συσσώρευση ισχύος, αποτελούν στοιχήματα που «θα φτιάξουν ή θα χαλάσουν» την εικόνα του Όλαφ Σολτς ως υπεύθυνου δυτικού ηγέτη που πατά και με τα δύο πόδια στο άρμα της Δύσης. Πόσο μάλλον όταν ήδη έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για την χαλαρή στάση που έχει κρατήσει απέναντι στη Ρωσία, από την οποία η οικονομία της Γερμανίας ήταν ενεργειακά απολύτως εξαρτημένη.

Δείτε επίσης: Κίνα: «Deal» Σολτς και Σι Τζινπίνγκ μετά από τρία χρόνια πολιτικής απομόνωσης – Παρά τις επικρίσεις

«Αποστειρωμένη» υποδοχή στην Κίνα

Εντύπωση προκαλούν τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που περιγράφουν την άφιξη του γερμανού καγκελάριου στην πρωτεύουσα της Κίνας, στην πρώτη επίσκεψη γερμανού πολιτικού αρχηγού στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Η υποδοχή του στο Πεκίνο δεν έμοιαζε σε τίποτα σε άφιξη ηγέτη μεγάλης χώρας, αφού διεπόταν από την αυστηρή πολιτική εναντίον του κορονοϊού που εφαρμόζει αυστηρά η κυβέρνηση σχεδόν τρία χρόνια τώρα.

Ο Σολτς, όπως κάθε ταξιδιώτης που επιθυμεί να μεταβεί στην Κίνα, αναγκάστηκε να υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο. Του επετράπη να κατέβει από το αεροπλάνο του μόνο μετά από τρία τεστ κορονοϊού, αφού η Κίνα ακολουθεί την περιβόητη «zero-Covid» πολιτική, με συντριπτική αυστηρότητα που μπορεί να οδηγήσει πόλεις εκατομμυρίων κατοίκων σε ασφυκτικό lockdown. Μάλιστα, τόσο αυστηρό είναι το πρωτόκολλο που τόσο ο Σολτς όσο και η συνοδεία από επιχειρηματίες που τον ακολουθεί υποβλήθηκαν σε τεστ από κινέζους υγειονομικούς που ανέβηκαν στο αεροπλάνο του, με ολόσωμες προστατευτικές στολές, σε μια σκηνή που ο γερμανικός Τύπος χαρακτηρίζει παράξενη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες –Όλαφ Σολτς και Σι Τζινπίνγκ– δεν έδωσαν τα χέρια όταν συναντήθηκαν, ενώ δεν πρόκειται να κάνουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι το γεγονός ότι το αεροπλάνο του καγκελάριου δεν επιτρέπεται να τον περιμένει στο Πεκίνο, παρά την μικρή διάρκεια της επίσκεψης του Σολτς, ενώ –σύμφωνα, πάντα, με τα γερμανικά Μέσα- το προσωπικό του πρέπει να αλλάξει, μεταβαίνοντας στη Νότια Κορέα, όπου περιμένουν οι αντικαταστάτες.

Επιφυλάξεις από κινέζο πρόεδρο

Μετά από αυτή την υποδοχή, τα πράγματα με τον κινέζο πρόεδρο δεν έγιναν καλύτερα. Ο Σολτς, σε άρθρο του στη FAZ στις 2 Νοεμβρίου, υπογράμμισε –μεταξύ άλλων- ότι η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει τηρήσει αρνητική στάση στην απειλή χρήσης πυρηνικών στην Ουκρανία από τη Ρωσία, ενώ θα μπορούσε να πει μια «καθαρή κουβέντα» το Πεκίνο στη Μόσχα, ώστε η τελευταία να τηρήσει τις αρχές που απορρέουν από τη Χάρτα Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η απάντηση του κινέζου προέδρου χαρακτηριζόταν από μια αντίφαση: από τη μια πλευρά, τόνισε ότι δεν ανέχεται οποιαδήποτε υπόδειξη από το γερμανό καγκελάριο, ώστε να δείξει στο εσωτερικό ότι η Κίνα δεν υποκύπτει στις έξωθεν πιέσεις. Από την άλλη, όμως, υπογράμμισε ότι είναι υπέρ μιας ανανέωσης των προσπαθειών για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ενώ επεσήμανε τον πυρηνικό κίνδυνο που επικρέμαται πάνω από τη σύγκρουση. «Ως δυνάμεις με επιρροή, η Κίνα και η Γερμανία πρέπει να συνεργαστούν σε καιρούς αλλαγής και χάους ώστε να συμβάλλουν περισσότερο στην παγκόσμια ειρήνη και την ανάπτυξη», είπε ο κινέζος πρόεδρος, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Real politik και ευσεβείς πόθοι

Και οι δύο πλευρές φαίνεται να τηρούν μια περισσότερο πραγματιστική στάση αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις τους. «Είμαστε εταίροι, όχι αντίπαλοι», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι δύο χώρες έχουν περισσότερα κοινά από ότι διαφορές». Από την πλευρά του, ο Σολτς είπε ότι δεν θα κάνει τα στραβά μάτια στα κακώς κείμενα του Πεκίνου, καθώς θέλει να συζητήσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, αλλά και τα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων, όπως οι Ουιγούροι. Ο Σολτς έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την επίσκεψή του σε μια χώρα που έχει κατηγορηθεί ακόμα και για γενοκτονία των εθνοτικών μειονοτήτων, και οι εξαγγελίες για τη συζήτηση των παραπάνω θεμάτων έρχονται περισσότερο για τον κατευνασμό των επικρίσεων παρά για να έχουν κάποιο απτό αποτέλεσμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόταση του καγκελάριου σχετικά με την Ταϊβάν, στην οποία οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να γίνει ειρηνικά.

Δείτε επίσης:

«Σπάει» για… ιδίον όφελος την πολιτική απομόνωση της Κίνας ο Σολτς – Και τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Documento Newsletter