Σωκράτης Φάμελλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκπροσωπήσει την εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση»

Σωκράτης Φάμελλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκπροσωπήσει την εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση»

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος αποδομώντας την «κεντρική εξαγγελία για το νέο κύμα του εκσυγχρονισμού», υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική του δεν είναι εκσυγχρονιστική αλλά αναχρονιστική και δεν έχει το βλέμμα της στις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές και δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στις αβεβαιότητες του μέλλοντος».

Ολόκληρη η ομιλία

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ξεκινήσω, λέγοντας περαστικά στον κ. Κουτσούμπα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι υπουργοί, συζητώντας για τις προγραμματικές δηλώσεις, ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του ομιλία μας είπε, λίγο πολύ, δύο πράγματα. Πρώτον, ότι τα έκανε όλα καλά την περίοδο 2019-2023 και ότι ήταν μια περίοδος νικηφόρα, με πολλές εξωγενείς κρίσεις. Και δεύτερον, ότι τώρα ετοιμάζει το τέταρτο -αν δεν κάνω λάθος- κύμα του εκσυγχρονισμού.

Νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νικηφόρο για τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε, όμως, είναι εάν ήταν νικηφόρα η περίοδος 2019-2023 για την κοινωνική πλειοψηφία. Η πρώτη κρίση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση ήταν η υγειονομική κρίση του covid, γιατί τα δημοσιονομικά είχαν λυθεί, όπως αποδείξαμε, από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και ήμασταν πλέον σε έναν καθαρό διάδρομο με πλεόνασμα και με πολλά περιθώρια.

Πώς μπορεί, όμως, η κυβέρνηση να μιλά για νικηφόρα πορεία στην εξωγενή κρίση του covid όταν απ’ ό,τι βλέπω ήμασταν σε μια από τις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης με 37.000 θύματα, όταν η Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό είχε 27.000; Δηλαδή είχαμε 40% περισσότερες απώλειες. Είναι ένα ερώτημα, κύριε Μητσοτάκη. Επίσης, το 2020 ο κ. Μητσοτάκης αγνόησε και τον κύριο Τσιόδρα και τον κύριο περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και δεν επέβαλε περιοριστικά μέτρα στις εκδηλώσεις των εορτών του Οκτωβρίου του 2020, με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να έχει το χειρότερο αποτέλεσμα θυμάτων και κρουσμάτων με έναν τραγικό απολογισμό. Μάλιστα, όταν κάναμε σχετική ερώτηση στον κύριο Χαρδαλιά -θυμάστε τον κύριο Χαρδαλιά που ήταν κάθε μέρα στην τηλεόραση για τα περιοριστικά μέτρα- μας απάντησε -και θα το καταθέσω, κύριε Πρόεδρε, μαζί με όλες τις αποδείξεις ότι ήταν ενήμερος ο κ. Μητσοτάκης και το έχει καταθέσει αυτό και ο σημερινός πρόεδρος της ΚΕΔΕ- ο κ. Χαρδαλιάς, λοιπόν, απάντησε -προσέξτε αριστεία-: Δεν εμπίπτουν στον κύκλο αρμοδιοτήτων μου τα ερωτήματα. Αυτό είπε για τη διαχείριση της πανδημίας ο κ. Χαρδαλιάς.

Δεν είναι, όμως, νικηφόρο το αποτέλεσμα όταν ενώ υπάρχουν δισεκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση ακόμα και σήμερα μας λέει ότι δεν έχουμε προσωπικό στο ΕΚΑΒ και έχουμε δυστυχώς τραγικά περιστατικά, όπως θανάτους σε καρότσες αγροτικών. Και μην χρησιμοποιείτε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος ως δικαιολογία, διότι γνωρίζουμε ότι για πολλές από αυτές τις στρεβλώσεις είναι υπεύθυνοι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ήταν, δηλαδή, ο κ. Γεωργιάδης αυτός που έλεγε ότι δεν θα του κλέψει τη δόξα η τρόικα που θέλει να πάρει αυτός για τις απολύσεις των ιατρών; Θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε;

Και σίγουρα δεν είναι νικηφόρο το ότι η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 την πρώτη θέση ακρίβειας στο ρεύμα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat. Θα καταθέσω, κύριε Πρόεδρε, τους πίνακες της Eurostat για τους οικιακούς καταναλωτές, όπου η Ελλάδα είναι πρώτη και με διαφορά και το πρώτο από το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Επίσης, δεν είναι νικηφόρο το ότι η Ελλάδα τον Μάιο του 2023 είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων: 24%. Και πρέπει να σημειώσω ότι στην ομιλία σας δεν υπήρχε καμία αναφορά στους νέους ως στρατηγική. Δεν υπήρχε καμία αναφορά στην καταπολέμηση του brain drain, μόνο το επίδομα του youth pass. Νομίζω είναι υποτίμηση της πολιτικής για τη νεολαία.

Τα ελληνικά νοικοκυριά από την άλλη μεριά υποφέρουν από μια άλλη νικηφόρα επιτυχία του κ. Μητσοτάκη, το πρόβλημα του πληθωρισμού. Η άνοδος στα τρόφιμα είναι 12,2%. Είναι εκρηκτική και θα καταθέσω το σχετικό δημοσίευμα.

Προσέξτε, όμως, κύριε Μητσοτάκη, επί 15 συνεχόμενους μήνες είχαμε διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού στα τρόφιμα και επί 25 ανοδικό προϋπολογισμό. Θα τα καταθέσω όλα μετά. Και μάλιστα είχαμε πληθωρισμό απληστίας. Δηλαδή, όπως λένε πλέον και οι θεσμοί: Πληθωρισμός που οφείλεται τα κέρδη των επιχειρήσεων. Δεν είναι εξωγενής. Και δεν κάνετε τίποτα γι’ αυτό. Αντίθετα, με το market pass ανακοινώσατε ότι θα χρηματοδοτήσετε αυτή την ακρίβεια. Πώς, όμως, θα τη χρηματοδοτήσετε; Με λεφτά από τον προϋπολογισμό, δηλαδή από τη φορολογία των πολιτών θα χρηματοδοτήσετε μέσω των πολιτών την ακρίβεια της αγοράς. Δηλαδή, θα πάρετε λεφτά από τους φόρους και θα τα δώσετε στην ακρίβεια. Αυτό ακριβώς μας είπατε.

Από την άλλη μεριά, στον άλλο συντελεστή ακρίβειας, δηλαδή στην ενέργεια, ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε ότι δεν έχετε σχέδιο. Δεν έχετε σχέδιο για επιδοτήσεις. Δεν έχετε ενεργειακό προγραμματισμό. Δεν έχετε σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Δεν έχετε στρατηγική. Και δεν έχετε καν ακόμα ακολουθήσει την πρότασή μας να μειώσετε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, χρησιμοποιώντας τμήμα των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Προσέξτε, κυρίες και κύριοι βουλευτές: Ήταν 2,6 δισεκατομμύρια τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων τον προηγούμενο χρόνο και δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ με έκτακτη φορολόγηση. Μόνο 1,5 δισεκατομμύριο από αυτά θα αρκούσε για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο χαμηλότερο σημείο της Ευρώπης και τον μηδενισμό στο αγροτικό πετρέλαιο. Δεν το κάνει, όμως, η κυβέρνηση. Γιατί; Γιατί επιλογή της είναι η ακρίβεια.

Βέβαια, θα θέσω κι ένα ερώτημα ρητορικό. Αν ήταν τόσο καλός ο κ. Μητσοτάκης στη διαχείριση της οικονομίας, δεν θα έπρεπε να κάνει κάτι για να μην αυξάνονται τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, που είναι δανεικά και αγύριστα; Γιατί αυτό είναι ένα ερώτημα. Κύριε Μητσοτάκη, αναρωτιόμαστε όλοι πώς είναι δυνατόν να χρωστάει 400 εκατομμύρια ευρώ δάνεια η Νέα Δημοκρατία και επί της θητείας σας να αυξάνονται συνέχεια. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε βάλει συγκεκριμένο στόχο: να μηδενιστούν τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ. Και τον πέτυχε. Σήμερα, πράγματι, δεν έχουμε τέτοιες υποχρεώσεις. Στη Νέα Δημοκρατία γιατί δεν μπορείτε να λύσετε τέτοιο ζήτημα με τόσους βουλευτές, με τόσα μέλη;

Και ξέρετε, αυτό συνδέεται και με τη χθεσινή συζήτηση για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι τράπεζες είχαν δώσει δάνεια με “αέρα”, όπως αποκάλυψε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ. Και γι’ αυτά τα δάνεια με “αέρα”, η Νέα Δημοκρατία ψήφισε διάταξη για το ακαταδίωκτο.

Και εδώ τώρα προκύπτει μια μεγάλη συζήτηση για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Φλωρίδη. Πρώτον, ήταν η διάταξη της Νέας Δημοκρατίας; Ξεκάθαρα! Το ΦΕΚ είναι 18 Νοεμβρίου του 2019 για τη διάταξη του ακαταδίωκτου και θα το καταθέσουμε για να ξέρουμε λιγάκι τι λέμε. Άρα, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία θέσπισε το ακαταδίωκτο. Έρχεται, όμως, χθες ο κ. Φλωρίδης και λέει ότι υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα γιατί δεν είναι δυνατόν τραπεζικά στελέχη να διώκονται μόνο κατ’ έγκληση. Εμείς, λοιπόν, τώρα οφείλουμε, για να τηρήσουμε εμείς την αξιοπιστία της συζήτησης -εσείς δεν ξέρω αν θα την τηρήσετε- να πούμε κάτι απλό: Δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Δικαιοσύνης στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων να λέει και να ξελέει. Εφόσον δήλωσε ότι θα φέρει διάταξη που να αίρει αυτή τη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, άρα δεν θα υπάρχει ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών, οφείλει η Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει άμεσα σε αυτή τη ρύθμιση. Αλλιώς, είτε υπονομεύετε συνολικά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις κι αυτό –προσέξτε- είναι επικίνδυνο, είτε πρέπει να βάλετε το θέμα στον Υπουργό σας.

Εμείς θα την ψηφίσουμε τη ρύθμιση αυτή μόλις τη φέρετε και παρακαλούμε να είναι η πρώτη. Γιατί πράγματι δεν μπορεί να διώκονται οι πολίτες, να υπάρχει ένα πλαίσιο ανασφάλειας στην αγορά και να υπάρχει ακαταδίωκτο στους τραπεζίτες.

Και βέβαια πρέπει να κάνετε κάτι και με τα δανεικά κι αγύριστα. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε με δάνεια με “αέρα”, γιατί αυτό είναι προσβολή και της δημοκρατίας. Γιατί τα κόμματα είναι πυλώνες της δημοκρατίας και εμείς θέλουμε τα κόμματα να είναι πυλώνες της δημοκρατίας.

Επιτρέψτε μου, όμως, τώρα να σχολιάσω λίγο την άλλη εξαγγελία σας για το νέο κύμα εκσυγχρονισμού. Καταλαβαίνουμε ότι έχετε μια στρατηγική, ότι θέλετε να απευθυνθείτε στον κεντρώο φιλελεύθερο χώρο, να διευρύνετε πιθανά το εκλογικό σας κοινό. Αισθάνεστε και την πίεση της ακροδεξιάς. Να, δούμε, όμως τι είναι εκσυγχρονισμός. Γιατί εμείς θέλουμε μια τέτοια συζήτηση.

Κύριε πρωθυπουργέ, είναι εκσυγχρονισμός να χάνονται ανθρώπινες ζωές στις καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων γιατί δεν υπάρχουν διασώστες στο ΕΚΑΒ; Είναι κρίσιμη ερώτηση αυτή.

Είναι μήπως εκσυγχρονισμός να μην ακούει ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, ο κ. Καραμανλής, τις πολλαπλές έγγραφες και επίσημες επισημάνσεις για το πρόβλημα ασφάλειας του σιδηροδρόμου ακόμα και μέσα στη Βουλή, να μη λαμβάνει υπόψη του την παραίτηση του υπεύθυνου ασφαλείας, να μη λαμβάνει υπόψη του τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να φτάνουμε στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών; Και εσείς να λέτε στο πρόγραμμά σας ότι θα λύσετε το θέμα τηλεδιοίκησης στην πρώτη σας θητεία; Αυτό είναι εκσυγχρονισμός;

Μήπως είναι εκσυγχρονισμός οι υποκλοπές; Προσέξτε. Είναι εκσυγχρονισμός να παρακολουθούνται υπουργοί της κυβέρνησής σας; Είναι εκσυγχρονισμός να παρακολουθείται ο αρχηγός του Στρατού για 12 μήνες, ο υπεύθυνος προμηθειών αμυντικού εξοπλισμού, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας;

Είναι εκσυγχρονισμός να παρακολουθούνται δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, επιχειρηματίες, ο αρχηγός του τρίτου κόμματος σήμερα; Αυτό είναι εκσυγχρονισμός; Αντιστοιχεί στο κράτος Δικαίου;

Ή μήπως είναι εκσυγχρονισμός όχι μόνο η παραβίαση της αυτονομίας και ανεξαρτησίας των Ανεξάρτητων Αρχών, αλλά και η χθεσινή κουβέντα του κ. Φλωρίδη ότι δεν μπορούν, λέει, οι Ανεξάρτητες Αρχές να είναι ανεξέλεγκτες; Γιατί, κύριε Μητσοτάκη; Επειδή παρενέβησαν και ελέγχουν τα δικά σας αμαρτήματα; Θα τα βάλετε και με τις ανεξάρτητες αρχές; Αυτό είναι δημοκρατία, κράτους Δικαίου;

Από την άλλη μεριά, να αναρωτηθούμε: είναι εκσυγχρονισμός το επιτελικό κράτος; Δηλαδή, το συγκεντρωτικό κράτος που θα κάνει κουμάντο σε όλα το Μαξίμου και, μάλιστα, που θα εκφοβίζει όποιον δεν συμφωνεί μαζί του -γιατί αυτό ισχύει, ακόμα και σε στελέχη της Δεξιάς ισχύει, αν δεν είναι εναρμονισμένα με τις «γραμμές» σας- και θα προσλαμβάνονται μόνο «γαλάζια» παιδιά; Αυτό είναι εκσυγχρονισμός; Με την παραβίαση του ΑΣΕΠ στη ΔΕΗ, που κάνατε πρώτο και καλύτερο; Ο κ. Χατζηδάκης το έκανε.

Ή μήπως είναι εκσυγχρονισμός οι σερβιτόροι μέσα στη θάλασσα στη Ρόδο; Ή μήπως μια κοινωνία που δεν έχει συλλογικές συμβάσεις και δεν έχει ΣΕΠΕ; Γιατί είναι αποδυναμωμένο το ΣΕΠΕ σήμερα. Αυτό είναι εκσυγχρονισμός; Είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο;

Ή μήπως είναι εκσυγχρονισμός το χθεσινό θανατηφόρο ατύχημα –δυστυχώς- σε ώρες υπερωριακής απασχόλησης ενός καρκινοπαθή μέσα στο λιοπύρι;

Όχι, όλα αυτά δεν είναι εκσυγχρονισμός. Και βέβαια, δεν είναι εκσυγχρονισμός οι ιδιωτικοποιήσεις, το «ξεπούλημα», που είναι το βασικό σας δόγμα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, ζούμε σε μια περίοδο που οι μεγάλες προκλήσεις δημιουργούν νέα δεδομένα παγκοσμίως. Η κλιματική κρίση, που έφερε και συνδέεται με την ενεργειακή, η κρίση Υγείας, ο πόλεμος δημιουργούν αβεβαιότητες που απέδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα.

Όλοι γυρίσαμε στην πανδημία στην ισχυρή πολιτεία. Μόνο μια ισχυρή πολιτεία σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας μπορεί να δώσει λύσεις, ασφάλεια, απαντήσεις και προοπτική και να μην αφήσει κανέναν και καμία μόνη. Μια κοινωνία που θα έχει σχέδιο για την οικονομία, σχέδιο για την πράσινη δίκαιη μετάβαση σε μια κοινωνία και παραγωγή που δεν θα έχει κλιματικό αποτύπωμα, θα είναι κλιματικά ουδέτερη και θα έχει και ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές χώρες που γυρίζουν σε αυτή την «ανάγνωση». Ξέρετε ότι στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, συζητούν για ένα μοντέλο αγοράς ενέργειας που ελέγχεται το κέρδος και υπάρχει έλεγχος της αγοράς.

Ο κ. Μακρόν προχώρησε σε πλαφόν στα κέρδη και στις αυξήσεις των τιμών. Και εδώ εκείνη την περίοδο τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Έχασε την πλειοψηφία στη ΔΕΗ, έχασε την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ και παραχώρησε κρίσιμα ενεργειακά δίκτυα, όπως του φυσικού αερίου, 100% σε ιδιώτες. Σήμερα δεν έχουμε ούτε 1% μετοχές στο δίκτυο φυσικού αερίου στην περίοδο της μετάβασης.

Από την άλλη μεριά, αναρωτιέμαι μήπως είναι εκσυγχρονισμός το ότι στην Ελλάδα σήμερα περάσαμε μια περίοδο μιας διακυβέρνησης όπου για πάνω από δύο χρόνια -το ξέρετε;- υπήρχε αναστολή των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων; Υπήρχε νόμος του κ. Μητσοτάκη, που το παίζει και «πράσινος» και μας είπε και κάποια λόγια για τη Μύκονο, που στην Ελλάδα νομοθετήθηκε να μην κατεδαφίζονται τα τελεσίδικα κριθέντα κατεδαφιστέα. Θα τα διαβάσει στα Πρακτικά. Έτσι κι αλλιώς, τα νομοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης, ξέρει πάρα πολύ καλά ότι υπήρχε τέτοιο ζήτημα όσον αφορά τα κατεδαφιστέα. Καταθέτω, λοιπόν, ένα δημοσίευμα που λέει ότι όχι απλά ανεστάλησαν οι κατεδαφίσεις, αλλά δυστυχώς πολλαπλασιάστηκε η αυθαιρεσία. Αυτό νομοθέτησαν τα “γαλάζια παιδιά”, δηλαδή να μην κατεδαφίζονται τα τελεσίδικα κριθέντα αυθαίρετα στον αιγιαλό, στην παραλία, στην κοίτη ποταμών, στις όχθες ποταμών και λιμνών. Για περίπου δύο χρόνια κράτησε αυτό. Έδωσαν τρεις παρατάσεις από τον τρίτο του 2021, τον δέκατο του 2021, τον δέκατο του 2022, τον τρίτο του 2023.

Θα τα καταθέσουμε, κύριε Πρόεδρε, όλα αυτά τα νομοθετικά κείμενα και τα ΦΕΚ για να μην υπάρχει καμία παρανόηση. Και το ότι πολλαπλασιάστηκε η αυθαιρεσία του Δημοσίου είναι από την Καθημερινή, που λέει ότι πολλαπλασιάστηκε η αυθαιρεσία με τον κ. Μητσοτάκη.

Από την άλλη μεριά πρέπει να σας πω ότι σταμάτησαν και τη στελέχωση των Παρατηρητηρίων Δόμησης, δηλαδή τις δομές που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ελέγχεται η αυθαίρετη δόμηση και το πολεοδομικό κεκτημένο και είχαν προγραμματιστεί προσλήψεις που δεν τις στελέχωσαν. Αυτή είναι η αριστεία και ο εκσυγχρονισμός.

Εμείς –να το πούμε- τολμήσαμε και ξεκινήσαμε τις κατεδαφίσεις. Πρώτα απ’ όλα θυμάμαι ότι ήταν στον Σχοινιά μέσα σε προστατευόμενη περιοχή και είχαμε προγραμματίσει και ξεκινήσαμε αμέσως τους διαγωνισμούς για τις κατεδαφίσεις και στην Αττική και σε άλλες περιοχές και στη Μακρόνησο. Σε έναν βαθμό αυτά συνεχίστηκαν τον πρώτο χρόνο με τη Νέα Δημοκρατία και μετά τέλος! Τα συμφέροντα κυριάρχησαν. Εκσυγχρονισμός θα είναι και αυτό!

Αυτό είναι και η βάση και η αιτία για την οποία δεν υπάρχει σήμερα προγραμματισμός χρήσεων γης, προστασία στις προστατευόμενες περιοχές. Δεν υπάρχουν φορείς προστατευόμενων περιοχών, πολύ απλά γιατί θέλετε να κάνουν κουμάντο τα «γαλάζια» παιδιά χωρίς σχέδιο. Γι’ αυτό δεν έχουμε ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ. Υπάρχει νέα καθυστέρηση. Από το 2019 έχει ξεκινήσει, θα πάει μετά το 2024. Γι’ αυτό δεν έχουμε σχεδιασμό για την «πράσινη» ενέργεια, δεν έχουμε τοπικά πολεοδομικά σχέδια, γιατί δεν σας νοιάζει το περιβάλλον. Μόνο τα ρουσφέτια σας νοιάζουν.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα –και το καταθέτω εδώ στην ελληνική Βουλή- ότι ο κ. Βέμπερ, φίλος του κ. Μητσοτάκη, και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσπαθούν και πιέζουν ευρωβουλευτές για να υπάρχει αρνητική τοποθέτηση στην αναθεώρηση για τον κανονισμό και την αποκατάσταση της φύσης στο Ευρωκοινοβούλιο. Το λέω, για να ξέρετε λιγάκι με ποιες ιδεολογίες αναμετρώμαστε και στην Ευρώπη.

Και μιας και μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω ότι αξίζει να καταθέσουμε και το τελευταίο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα σκάνδαλο 150 εκατομμυρίων στην ανακύκλωση. Ο κ. Μητσοτάκης δεν προχωράει μόνο την καύση απορριμμάτων. Κάποιοι κάνουν πάρτι και με τα λεφτά στην ανακύκλωση –μιλάμε για 150 εκατομμύρια- ενώ είμαστε και στις τελευταίες θέσεις της ανακύκλωσης. Αυτά όλα δεν είναι εκσυγχρονισμός.

Εκσυγχρονισμός, προφανώς, δεν πιστεύω ότι θα είναι και η ρύθμιση που ετοιμάζει η κ. Κεραμέως για το Δημόσιο. Μας είπε, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Υποθέτω ότι εννοεί το κατάλληλο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Με προσωπικές συνεντεύξεις, με υποκειμενικά κριτήρια και με φόβο, με πίεση και με ρουσφέτι να κάνουμε κουμάντο σε όλους τους προϊσταμένους στο Δημόσιο, γιατί επί τέσσερα χρόνια εσείς ήσασταν ο ορισμός του κομματικού κράτους, με πρώτο και καλύτερο τον κ. Στάσση της ΔΕΗ.

Το ίδιο, δηλαδή, τον πολλαπλασιασμό ανισοτήτων και προφανώς την αναχρονιστική πολιτική υπηρετείτε με αυτό που θέλετε να κάνετε στα πανεπιστήμια. Για να μην υπάρχει πρόσβαση όλων των παιδιών στη γνώση, για να υπάρχει αποκλεισμός, για να υπάρχει τέτοια άδικη πολιτική και προφανώς να υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, το πρόβλημα δεν είναι η συζήτηση για τα κολλέγια, που είναι αναχρονιστική. Η συζήτηση είναι για την υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου. Σε αυτό σας καλεί ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτό πρέπει να απαντήσετε αν θα είστε μαζί μας ή όχι!

Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο ήταν κυβέρνηση, στήριξε τα δημόσια πανεπιστήμια και με θέσεις επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και με χρηματοδοτήσεις και υπήρξε πράγματι τότε όχι απλά ισχυρή στήριξη, αλλά και δημιουργία πανεπιστημίων δημοσίων, με στήριξη και της περιφέρειας. Το ερώτημα είναι εσείς τι θα κάνετε τώρα, γιατί εμείς θα στηρίξουμε τη δημόσια Παιδεία.

Βέβαια, υπάρχει και ένα ερώτημα για τον κ. Μητσοτάκη. Στα σχέδιά του για αναθεώρηση του Συντάγματος θα κοιτάξει και προς τα δεξιά του; Θα ψάξει και για συναινέσεις ακροδεξιά; Διότι αυτό που παραθέτουμε είναι πολύ επικίνδυνο και το λέμε από τώρα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, προφανώς και θα καταψηφίσουμε τις Προγραμματικές Δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Γνωρίζουμε, εξάλλου, ότι υποκριτικά τις λέει. Διαψεύστηκε σε αρκετές το 2019 και το αποδείξαμε. Έτσι κι αλλιώς, η πολιτική του δεν είναι εκσυγχρονιστική. Είναι αναχρονιστική. Πολλά σχέδιά του αντιστοιχούν στην ΕΡΕ πριν από 70 χρόνια.

Να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί αυτή η πολιτική ούτε στις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές ούτε στις προκλήσεις του μέλλοντος. Και εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θέλουμε η πατρίδα μας με αυτήν την ιστορία, με αυτούς τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, με αυτό το θαυμάσιο περιβάλλον και αυτούς τους θαυμάσιους ανθρώπους, να είναι στην πρωτοπορία της Ευρώπης. Και στενοχωριόμαστε όταν την καταδικάζετε να είναι στις τελευταίες θέσεις. Θέλουμε, επίσης, να παίζουμε και ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο στη γειτονιά μας, αλλά και έξω από αυτήν.

Μπροστά σε αυτές τις μεγάλες αβεβαιότητες και τις προκλήσεις, το ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, το ρουσφέτι και η αποδυνάμωση των θεσμών δεν είναι η απάντηση.

Χρειαζόμαστε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ένα νέο πολιτικό σχέδιο που δεν είναι η αποθέωση της ανεξέλεγκτης αγοράς και της κερδοσκοπίας, που φέρνει φτώχεια, που φέρνει ανισότητες, που φέρνει εργαζόμενους που κολυμπούν και πυροσβέστες οδηγούς στο ΕΚΑΒ. Υπάρχουν δύο δρόμοι για να αντιμετωπίσουμε, παραδείγματος χάρη, τις ανισότητες και τις στρεβλώσεις της αγοράς. Ο ένας είναι η προστασία της εργασίας και ο άλλος είναι η ρύθμιση της αγοράς. Δεν κάνει τίποτα από τα δύο η Νέα Δημοκρατία, ούτε προστασία της εργασίας ούτε ρύθμιση της αγοράς.

Εμείς το ξεκαθαρίζουμε. Αυτό το πολιτικό σχέδιο απαιτεί ισχυρή και σύγχρονη πολιτεία με καινοτόμα εργαλεία, με σχεδιασμό και για την οικονομία και για την κατεύθυνση της παραγωγής, αλλά και για τα δημόσια αγαθά. Με ισχυρούς ανεξάρτητους και όχι κομματικούς θεσμούς, με κράτος Δικαίου και ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων στα δημόσια αγαθά όπως είναι η Παιδεία, η Υγεία, αλλά και η Πρόνοια και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων και των επιχειρήσεων και των Δήμων και προφανώς των πολιτών στα αγαθά του νερού και της ενέργειας. Με μια πλουραλιστική και όχι ολιγοπωλιακή αγορά, με υγιή ανταγωνισμό, με ρύθμιση, με έλεγχο της αισχροκέρδειας, αλλά και με πρόσβαση όλων στα χρηματοδοτικά εργαλεία. Γιατί σήμερα για να πάρεις ένα δάνειο, για να μπεις σε μια επιχορήγηση, για να πας στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να έχεις κολλητό είτε υπουργό είτε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Ε, αυτό λοιπόν είναι αδικία. Αυτήν την αδικία δεν τη θέλουμε.

Είναι γεγονός ότι σ’ αυτό το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, του καθεστώτος Μητσοτάκη, ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις είναι στους μη προνομιούχους και πλήττονται. Η δική μας πολιτική δεν έχει «παραθυράκια» για «κολλητούς». Και ο έλεγχος της αγοράς θα γίνεται για όλους. Και θα έχει η κοινωνία, η πολιτεία ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που δεν θα έχει μόνο ως στόχο την κλιματική ουδετερότητα, αλλά και τη δίκαιη μετάβαση για τις περιοχές που πλήττονται σήμερα από την άδικη και βίαιη απολιγνιτοποίηση που έχετε εσείς δημιουργήσει, όπου τα οικοσυστήματα και οι παραλίες θα είναι πόρος ανάπτυξης και θα είναι πλούτος για όλους και η κοινωνία θα είναι στο επίκεντρο και η Αυτοδιοίκηση θα είναι στο επίκεντρο.

Μιλάμε, λοιπόν, ξανά για ένα δημοκρατικό προγραμματισμό που με την κοινωνία και τους πολίτες ενεργούς και την Αυτοδιοίκηση λειτουργική, με πόρους και αρμοδιότητες, θα φέρει την ανάπτυξη αποκεντρωμένα, την εργασία αποκεντρωμένα, την ευημερία αποκεντρωμένα, γιατί η αποκέντρωση είναι και αυτή βάση της δημοκρατίας. Μάλιστα, θα έχει μέσα αυτό το μοντέλο δύο νέες αρχές: την αρχή της βιωσιμότητας, που ξεχνάτε και κάνετε μόνο παιχνίδι με επικοινωνιακούς όρους, αλλά και την αρχή της ανθεκτικότητας, γιατί οι κοινωνίες μας πια πρέπει να είναι ανθεκτικές και θα έχουν μέσα στον σχεδιασμό και την κλιματική κρίση και την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή μετάβαση και την «πράσινη» μετάβαση.

Αυτή είναι η περιφερειακή ανάπτυξη που εμείς έχουμε στο πρόγραμμά μας, που αντιμετωπίζει και τον δημογραφικό κίνδυνο. Είναι ένα σχέδιο το οποίο στηρίζεται στον δημοκρατικό προγραμματισμό. Για ποιο λόγο; Διότι ακόμα και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει αναγνωρίσει ότι το σχέδιο για τον 21ο αιώνα είναι σχέδιο τοπικών συμφωνιών, είναι η ατζέντα του εικοστού πρώτου αιώνα και έχει όνομα συγκεκριμένο. Η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε διαβούλευση ούτε για τον κλιματικό νόμο, για να καταλάβετε πού έχει γραμμένη τη διαβούλευση και τη συμμετοχή των πολιτών.

Εμείς, λοιπόν, μιλάμε για μια κοινωνία ενεργών πολιτών που ο πολίτης είναι το επίκεντρο, είναι ο σχεδιαστής, αλλά και ο ίδιος λειτουργεί μέσα στην ανάπτυξη αυτή και έχει ρόλο και μπορεί να διεκδικήσει το μέλλον του. Έτσι είναι η προκοπή για όλους. Δεν φοβόμαστε την κοινωνία. Συνομιλούμε με την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο και μπορεί να εκπροσωπήσει αυτήν την πολιτική πρόταση. Γιατί; Διότι και το γνωρίζουμε και το δουλέψαμε και το δουλεύουμε και τώρα. Αυτή η εναλλακτική πρόταση έχει στο επίκεντρό της την εργασία, αλλά έχει και την καινοτομία και την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, αλλά με ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία, με αμοιβές καλές, με τιμαριθμική προσαρμογή –δεν είπατε τίποτα- με αμοιβές και στους συνταξιούχους. Παραδείγματος χάρη, για τα αναδρομικά δεν είπατε τίποτα. Σας αναφέρω ορισμένα παραδείγματα που απουσιάζουν.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν τα οφέλη της δεν διαχέονται σε όλη την κοινωνία και αν δεν διασφαλίζει η ανάπτυξη ότι θα έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά. Αλλιώς, το ρήγμα της κοινωνικής συνοχής και ο κοινωνικός αποκλεισμός, αλλά και οι κοινωνικές συγκρούσεις, θα είναι κολοσσιαίο μπροστά στις αβεβαιότητες της επόμενης μέρας και θα αμφισβητήσει τη δημοκρατία μας. Εμείς, λοιπόν, παίρνουμε θέση σ’ αυτό το ερώτημα.

Για όλα τα παραπάνω, δεν θα στηρίξουμε μια κυβέρνηση που το μόνο που κάνει είναι να μεγαλώνει τις ανισότητες και να μειώνει δυστυχώς και τη δημοκρατία μας και τους θεσμούς.

Εμείς θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κοινωνία, θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στους πολίτες, θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην εθνική οικονομία. Και πάνω απ’ όλα –το είπαμε και στην πρώτη μας τοποθέτηση- θα δώσουμε στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης στις αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της προόδου, γιατί αυτή είναι η βάση της κοινωνίας μας, αυτή είναι η βάση της ζωής μας. Μόνο αυτές οι αξίες μπορούν να στηρίξουν την επόμενη μέρα.

Και σας καλέσαμε, και περιμένουμε μια απάντηση, για να ορθώσουμε ένα μέτωπο απέναντι σε σκοταδιστικές, αναχρονιστικές, ακόμα και νεοφασιστικές αντιλήψεις που επιχειρείτε να κανονικοποιηθούν. Γιατί αυτό σημαίνει και η απομάκρυνση από τις κοινωνικές επιστήμες και από τις καλλιτεχνικές επιστήμες στην Παιδεία και αυτό ήταν έργο της Νέας Δημοκρατίας.

Για όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι και θα είναι ακόμα πιο ισχυρός. Γιατί είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που εγγυάται ένα βιώσιμο σχέδιο, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Σε αυτά στα συμφέροντα της νέας γενιάς, στα συμφέροντα της κοινωνίας, θα είμαστε όλες και όλοι συνεπείς, μέσα και έξω από τη Βουλή, καταψηφίζοντας πρώτα τις Προγραμματικές Δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.

Ευχαριστώ πολύ.​

Documento Newsletter