Σοκαριστική έρευνα: Μικροπλαστικά ανιχνεύτηκαν στον πλακούντα εγκύων

Σοκαριστική έρευνα: Μικροπλαστικά ανιχνεύτηκαν στον πλακούντα εγκύων

Τα μικροπλαστικά (μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού), βρίσκονται παντού: στον αέρα, το χώμα, το νερό που πίνουμε, ακόμα και στο κρέας και τα λαχανικά. Αλλά η πρόσφατη ανακάλυψή τους σε κάθε ανθρώπινο πλακούντα που ερευνήθηκε, κάνει τους ερευνητές να ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία στα αναπτυσσόμενα έμβρυα.

Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική, οι ερευνητές της νέας μελέτης εντόπισαν μικροσκοπικά σωματίδια και ίνες πλαστικού μεγέθους μικρότερου του ενός μικρομέτρου στο μεγαλύτερο δείγμα πλακούντων μέχρι σήμερα. Η ομάδα ανίχνευσε μικροπλαστικά και στα 62 δείγματα που μελέτησαν, με τις συγκεντρώσεις να κυμαίνονται από 6,5 έως 685 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο ιστού – πολύ υψηλότερες από τα επίπεδα που βρέθηκαν στην κυκλοφορία του ανθρώπινου αίματος.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη ποιες είναι οι επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στην υγεία του εμβρύου ή της μητέρας. Ενώ τα μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε κάθε σημαντικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, είναι άγνωστο αν αυτοί οι ρύποι είναι προσωρινοί ή μόνιμοι.

«Η δόση κάνει το δηλητήριο», εξήγησε ο βιολόγος Μάθιου Κάμπεν από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού. «Αν η δόση συνεχίζει να ανεβαίνει, αρχίζουμε να ανησυχούμε. Αν βλέπουμε επιδράσεις στον πλακούντα, τότε όλα τα θηλαστικά του πλανήτη μπορεί να επηρεαστούν» σημείωσε ο ερευνητής.

Ο προσδιορισμός της ποσότητας των μικροπλαστικών που συσσωρεύονται στους ανθρώπινους ιστούς έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολος, δεδομένου του μικρού μεγέθους αυτών των σωματιδίων. Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν μια μέθοδο ανίχνευσης που θα μπορεί να ποσοτικοποιήσει τη μάζα αυτών των ρύπων και να προσδιορίσει τη συγκεκριμένη μάρκα πλαστικού. Μόνο τότε μπορεί να αξιολογηθεί σωστά ο αντίκτυπος στην υγεία.

Η νέα μελέτη χρησιμοποιεί μια νέα, υψηλής ανάλυσης τεχνική για να ανιχνεύσει τα πλαστικά στο ανθρώπινο αίμα και τους ιστούς. Αρχικά, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από τους πλακούντες που είχαν παραχωρηθεί για επιστημονικούς σκοπούς. Σε μια διαδικασία που ονομάζεται «σαπωνοποίηση», επεξεργάστηκαν χημικά τα δείγματα για να μετατρέψουν το λίπος και τις πρωτεΐνες σε ένα είδος σαπουνιού. Τοποθέτησαν τα δείγματα στη φυγόκεντρο και τα μικροπλαστικά συγκεντρώθηκαν στον πυθμένα του δοκιμαστικού σωλήνα.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται «πυρόλυση» τοποθέτησαν το πλαστικό σφαιρίδιο σε ένα μεταλλικό κύπελλο, το θέρμαναν στους 600 βαθμούς Κελσίου, και στη συνέχεια κατέγραψαν τις εκπομπές αερίων καθώς οι διάφοροι τύποι πλαστικού καίγονταν σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πιο διαδεδομένο πολυμερές στον πλακούντα ήταν το πολυαιθυλένιο (PET), το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών σακουλών και μπουκαλιών. Αντιπροσώπευε το 54% του συνόλου των πλαστικών. Το χλωριούχο πολυβινύλιο (γνωστό ως PVC) και το νάιλον αντιπροσώπευαν το καθένα περίπου το 10% του συνόλου, ενώ το υπόλοιπο αποτελούνταν από εννέα άλλα πολυμερή.

Σημειώνεται, ότι τα μικροπλαστικά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στους πλακούντες το 2020, σε δείγματα από τέσσερις υγιείς γυναίκες που είχαν φυσιολογικές εγκυμοσύνες και γεννήσεις στην Ιταλία. Οι επιστήμονες σημείωσαν το εξής: «Τα μικροπλαστικά φέρουν μαζί τους ουσίες, οι οποίες ενεργώντας ως ενδοκρινικοί διαταράκτες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία».

Διαβάστε επίσης: Στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα η μαφία της ΑΑΔΕ μετά από μήνυση του Documento

Απεργία: Τι ισχύει για τα σχολεία – Πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μεταφοράς

Κακοκαιρία «Δωροθέα»: Έρχονται καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες – Πότε θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα (LIVE)

Δεν είναι τρολ: Το υπουργείο Ανάπτυξης συνιστά στις γυναίκες «κύπελλα περιόδου» λόγω ακρίβειας

Πολάκης για Φουρνατζόπουλο: «Θα ανατριχιάσετε, θλίψη για το παλικάρι…»

Ετικέτες

Documento Newsletter