2.800 ασθενείς των ΜΕΘ τώρα θα ζούσαν
Χιλιάδες ακόμη πέθαναν αβοήθητοι εξαιτίας της επιλογής Μητσοτάκη να μη θωρακίσει το ΕΣΥ
Βουβή η Δικαιοσύνη, έβαλε στο αρχείο τις καταγγελίες των γιατρών που επιβεβαιώνονται από την έκθεση
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Και παπάς και παπατζής. Ο Ι.Σ.Καριώτης γράφει για τον θεομπαίχτη έως δικογραφίας που, όπως ξέρει καλά και ο Σωτήρης του, έχει το ψέμα στην άκρη της γλώσσας
ΜΠΑΜΠΟΥΣΚΑ Το φιδάκι ο Διαμαντής και οι πίτες της Μαρέβας
Οι επικίνδυνοι θεματοφύλακες του παρακράτους Μέλη ακροδεξιάς ομάδας με στρατιωτική δομή οι ‘αγανακτισμένοι γονείς» Επιχειρούν να καταλύσουν κάθε έννοια δημοκρατίας με ρητορική και πρακτικές που παραπέμπουν ευθέως σε νεοναζιστικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις
ΝΔ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ Πριόνισαν συνταγματικά δικαιώματα Αρνητικό προηγούμενο: Οποιαδήποτε πλειοψηφία θα μπορεί να κλείνει αντίστοιχου περιεχομένου επιτροπές χωρίς καν τον έλεγχο των ερευνώμενων πολιτικών προσώπων
ΝΕΑ ΟΣΜΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ Αναπτυξιακά κολπάκια €200 εκατ. Παράνομες μεθοδεύσεις από την πρόεδρο της Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου για να μη «χάσουν» οι τράπεζες
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η έφεση στα αυτογκόλ
ΚΙΝΑΛ Πρώτος στόχος η αναδιοργάνωση της βάσης
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΝ Μάριος Κάτσης, Ευαγγελία Λιακούλη, Νίκος Στραβελάκης, Νίκος Καραμπάσης
Μαζί όπως κάθε Κυριακή το DocVille:
«The Matrix resurrections» Η εικονική πραγματικότητα στη metaverse συνθήκη
Ο Δημήτρης Δεληνικόλας –σκηνοθέτης, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμβασιούχος διδάσκων στο τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ–, o Ζαχαρίας Βαρβαρέσσος Ιωαννίδης –φωτογράφος, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερεγαζόμενος στο τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠ– και ο Πάνος Χρυσόπουλος –MSc Φιλοσοφίας, υπεύθυνου γραφείου Διαδικτύου και Ηλεκτρονικών Μέσων, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ– με αφορμή την έξοδο στις αίθουσες του «Matrix resurrections» γράφουν για το διαμεσικό franchise που άλλαξε τους κανόνες.
O Γρηγόρης Καραντινάκης, σκηνοθέτης της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», η οποία βασίζεται στο θεατρικό της Μιμής Ντενίση, μιλάει στον Κωνσταντίνο Καϊμάκη για τους τρόπους που προσέγγισε την ιστορία.
Με αφορμή την έκδοση του καινούργιου του βιβλίου «Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη – Ανατολή» ο Θωμάς Κοροβίνης συζητάει με τον Αντώνη Μποσκοΐτη για την κουλτούρα και την ομορφιά, την ορθοδοξία και τον Κεμάλ, τον έρωτα και την Αριστερά.
Η ηθοποιός Σοφία Κόκκαλη μιλάει στην Ηλέκτρα Ζαργάνη για τους «Ναυαγούς» της Ηρώς Μπέζου, το ελληνικό σινεμά και την επιλογή της να μένει μακριά από την τηλεόραση.
Η Γιούλη Παπαχριστοφίλου μιλάει στην Έμυ Ντούρου για την πορεία της στον εκδοτικό χώρο, την ιστορία των τριών εκδοτικών οίκων –Ελληνικά Γράμματα, Πεδίο, Χύτρα– τους οποίους διευθύνει από κοινού με τον σύζυγό της Παύλο Παπαχριστοφίλου, το προφίλ του Έλληνα αναγνώστη και το μέλλον του βιβλίου στην ψηφιακή εποχή.
Η φωτογράφος Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη μιλάει στην Αφροδίτη Ερμίδη με αφορμή την έκθεσή της «Εσωτερικός χώρος» στην γκαλερί Citronne.
Ο Κώστας Ζήσης γράφει για την «Αναφορά σε μια ακαδημία» του Φραντς Κάφκα που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου στο θέατρο Άττις – Νέος Χώρος.
«Πρέπει να γίνουμε μέρος της αλλαγής του κόσμου» υποστηρίζει η τραγουδίστρια Rosey Blue στη συνέντευξή της στην Αφροδίτη Ερμίδη.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χάρης Αθανασιάδης βλέπει το 2021 να φεύγει μέσα σε σύννεφα λιβανιού.
Και, στην έκδοση των 4,5 ευρώ, μια μεγάλη προσφορά:
Τρία βιβλία στην τιμή του ενός για το 1821 και την αλήθεια πίσω από την εθνική μυθολογία
1821 – Δύο αιώνες μυθ-Ιστορία: Η αλήθεια πίσω από την εθνική μυθολογία
Πρώτος τόμος – Επανάσταση και εκκλησία: Ο ρόλος της εκκλησίας είναι ο πρώτος σταθμός της μυθ-Ιστορίας. Η προσέγγιση του θέματος έχει αγκάθια που ανοίγουν ακόμη και σήμερα πληγές, όπως το θέμα του «κρυφού σχολειού» ή το θέμα του αφορισμού του ξεσηκωμού και των εξεγερμένων και το πλαίσιο συνεργασίας της ανώτερης ιεραρχίας με τις οθωμανικές αρχές.
Δεύτερος τόμος – Κοτζαμπάσηδες, καραβοκύρηδες, έμποροι: Χωρίς τους κοτζαμπάσηδες δύσκολα θα έπαιρναν φωτιά οι ραγιάδες του σουλτάνου· χωρίς τους καραβοκύρηδες δεν θα υπήρχε υπεροπλία στη θάλασσα, δεν θα υπήρχαν χρήματα για ανεφοδιασμό σε τρόφιμα και πυρομαχικά· χωρίς τους εμπόρους οι νεωτερικές ιδέες του Διαφωτισμού και της ανεξαρτησίας δεν θα πέρναγαν τα σύνορα της Ανατολής.
Τρίτος τόμος – Οι εμφύλιες συγκρούσεις του Αγώνα: Οι δύο εμφύλιοι (1823-25) και ο «τρίτος γύρος» μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια σημάδεψαν τη ροή των γεγονότων από την εποχή του Αγώνα έως τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Το βασικότερο ερώτημα είναι πώς ερμηνεύονται αυτές οι συγκρούσεις. Είναι μεταφυσικό θέμα και ίδιον των Ελλήνων να διαπληκτίζονται; Είναι αποτέλεσμα προσωπικών φιλοδοξιών των πολέμαρχων και των πολιτικών; Ή είναι αποτέλεσμα αντιθέσεων και πολιτικών που εκφράζουν διαφορετικά και αντικρουόμενα κοινωνικά συμφέροντα; Μήπως εν τέλει είναι σύνηθες φαινόμενο οι συγκρούσεις αυτές να εμφανίζονται σε κάθε επανάσταση μέχρι το ισχυρό ρεύμα να πάρει το πάνω χέρι και να την οδηγήσει εκεί ακριβώς που το συμφέρει;
Γιατί και αυτή την Κυριακή υπάρχει Documento