«Πραγματικά σοκαρισμένος» από την εν ψυχρώ εκτέλεση από τον ισραηλινό στρατό του Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια, ενός Παλαιστίνιου που βρισκόταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο αφού είχε χάσει και τα δύο του πόδια στους βομβαρδισμούς της Γάζας το 2008, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ζήτησε δε να διεξαχθεί «αμερόληπτη και ανεξάρτητη» έρευνα.
Ο Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια, 29 ετών, δολοφονήθηκε την Παρασκευή ενώ συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά της αναγνώρισης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Είχε χάσει και τα δύο πόδια στη διάρκεια μιας ισραηλινής επίθεσης στη λωρίδα της Γάζας το 2008.
Σε ανακοίνωσή του, ο Ύπατος Αρμοστής Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν δηλώνει «πραγματικά σοκαρισμένος» και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξαν υπάλληλοι του ΟΗΕ στη Γάζα, «η δύναμη που χρησιμοποιήθηκε κατά του Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια ήταν υπερβολική».
«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν υπήρχε τίποτε που να μπορούσε να υποδηλώνει πως (το θύμα) αντιπροσώπευε μια άμεση απειλή (…) όταν σκοτώθηκε. Δεδομένης της βαριάς αναπηρίας του, που ήταν σαφώς ορατή σε εκείνους οι οποίοι τον πυροβόλησαν, ο θάνατός του είναι ακατανόητος — μια πράξη πραγματικά σοκαριστική και αναίτια», σχολίασε.
Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, δήλωσε πως ο Ζέιντ «κάλεσε το Ισραήλ να ξεκινήσει αμέσως ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για το περιστατικό αυτό και για όλα τα άλλα που προκάλεσαν θάνατο ή τραυματισμούς, ώστε να καταλογιστεί η ευθύνη στους δράστες των διαπραχθέντων εγκλημάτων».
«Σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει προκαταρκτική εσωτερική έρευνα του ισραηλινού στρατού (…) Αυτό δεν είναι αρκετό», εξήγησε.
Στις 6 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως «είναι καιρός να αναγνωρίσουμε επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ», παραβλέποντας τις προειδοποιήσεις από όλες τις πλευρές και ερχόμενος σε ρήξη με την πολιτική των προκατόχων του.
Η απόφασή του προκάλεσε διαδηλώσεις και καθημερινή βία στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
«Η ανταπάντηση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσε πέντε θανάτους, εκατοντάδες τραυματισμούς και μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων», δήλωσε ο Κόλβιλ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η χρήση πραγματικών σφαιρών είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 220 άνθρωποι στη Γάζα, 95 εκ των οποίων την Παρασκευή. Άλλοι τραυματίστηκαν από δακρυγόνα ή σφαίρες από καουτσούκ.
Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ