Σοκ και δέος από το Ισραήλ

Σοκ και δέος από το Ισραήλ

Πυρετώδεις προετοιμασίες για επίθεση στο Ιράν, το οποίο απειλεί με απάντηση όσες χώρες συνεργαστούν με το Τελ Αβίβ

Με το Ισραήλ να κλιμακώνει χωρίς κανένα όριο την ένταση στον Λίβανο, μετά το απροειδοποίητο πλήγμα στην κεντρική Βηρυτό με τουλάχιστον 22 νεκρούς αλλά και τις επιθέσεις στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, η κυβέρνηση Νετανιάχου σταδιακά ανεβάζει ταχύτητα για να ολοκληρώσει το «έργο» της που λέγεται «πόλεμος στη Μέση Ανατολή» με μια επίθεση στο Ιράν.

Ολη την εβδομάδα που πέρασε η ισραηλινή ηγεσία εξέταζε με φρενήρεις ρυθμούς, σε συσκέψεις επί συσκέψεων, σενάρια επίθεσης κατά του Ιράν, αρχικά χωρίς κάποια συνεννόηση με τις ΗΠΑ εξαιτίας ρητορικών εντάσεων στις σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά εν συνεχεία με συγκεκριμένο και πιθανόν… εγκεκριμένο από την Ουάσινγκτον πλαίσιο ως προς το μέγεθος της επίθεσης αλλά και τους στόχους της. Τον τόνο της αγριότητας με την οποία αναμένεται να επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν έδωσε ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος ξεκαθάρισε: «Η επίθεσή μας στο Ιράν θα είναι θανατηφόρα και αιφνιδιαστική. Δεν θα καταλάβουν τι τους συνέβη».

Στην τελική ευθεία

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το μοναδικό που δεν έχει αποφασιστεί από την ισραηλινή ηγεσία είναι ο χρόνος της επίθεσης, ενώ οι επιλογές που εξετάστηκαν συμπεριλαμβάνουν πλήγματα σε πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, σε στρατιωτικούς και κυβερνητικούς στόχους.

Είναι προφανές ότι δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση σχετικά με τις αποφάσεις και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την επίθεση. Τα τελευταία είναι σημαντικός παράγοντας γιατί η μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο χωρών αναγκάζει τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ να διανύσουν 1.500 χιλιόμετρα για να χτυπήσουν, όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν ανεφοδιασμό καυσίμων εν πτήσει, πάνω από ξένες χώρες που δεν είναι όλες φιλικές προς το Ισραήλ. Οι δηλώσεις Γκάλαντ επίσης καταδεικνύουν ότι ο τρόπος αντίδρασης που θα επιλεγεί μάλλον δεν θα είναι συμβατικός.

Στις παραπάνω αναφορές σχετικά με την επόμενη κίνηση του Ισραήλ, η οποία παρουσιάζεται από τους Ισραηλινούς σαν απάντηση στην αντεπίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους για τις δολοφονίες Χανίγια και Νασράλα, απάντησε με αντίστοιχες ρητορικές κορόνες η Τεχεράνη.

Υψηλοί τόνοι

Τόσο ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί ξεκαθάρισαν ότι το Ιράν είναι έτοιμο να υπερασπιστεί την κυριαρχία του και ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του θα απαντηθεί. Παράλληλα η ιρανική ηγεσία έστειλε μήνυμα και προς τις γειτονικές της χώρες πως σε περίπτωση που διευκολύνουν ή συνεργαστούν με το Ισραήλ στην επίθεση που σχεδιάζει, θα είναι και αυτές στόχοι της απάντησης.

Η ρητορική αυτή, που εκ των πραγμάτων προετοιμάζει το έδαφος για διεύρυνση της έκτασης της σύγκρουσης αλλά και των μερών που μπορεί να λάβουν μέρος, έρχεται να χτίσει πάνω σε αντίστοιχες απειλές που είχε διατυπώσει η Τεχεράνη όταν άρχισαν να διακινούνται σενάρια για επίθεση κατά των πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων. Τότε είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει χτυπώντας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Σαουδική Αραβία.

Εκκαθαρίσεις στην Τεχεράνη

Παρά πάντως τη σκληρή ρητορική και την επικοινωνιακή επίδειξη ισχύος με το μάντρα «είμαστε έτοιμοι και θα απαντήσουμε», δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου σχετικά με την τύχη του διοικητή της Δύναμης Quds Ισμαήλ Καανί αλλά και άλλες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι εντός του Ιράν, μετά τις δολοφονίες Νασράλα και Χανίγια αλλά και την υπόθεση με τους παγιδευμένους βομβητές, έχει ξεκινήσει διαδικασία… εσωτερικής εκκαθάρισης στις τάξεις των Φρουρών της Επανάστασης. Ακόμη κι αν οι πληροφορίες για τη σύλληψη του Καανί ως πράκτορα της Μοσάντ είναι ψευδείς, είναι μάλλον δεδομένο ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη, αφού σημαντικές προσωπικότητες της χώρας, όπως ο πρώην πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έχουν πει δημόσια πως είναι βέβαιο ότι υπήρξε διείσδυση της Μοσάντ στην πυραμίδα ιεραρχίας των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη – Πέρασε με 138 ψήφους

Η χρυσή παράγκα της Μενδώνη – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Η πρώτη αντίδραση Κασσελάκη μετά την απόφαση της ΚΕ: «Η φωνή μας είναι το συνέδριο»

ΣΥΡΙΖΑ για Μαρινάκη: Ντροπιαστική η αναφορά του στη συναυλία για τα Τέμπη

Νίκος Μωραΐτης: Φωνή εντόμου τώρα είναι η φωνή του

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter